Vágólapra másolva!
Szerdán megindított, oxigénpalack nélküli csúcstámadása óta nincs hír a Mount Everest tetejére tartó Suhajda Szilárdról. A magyar hegymászóval több mint 24 órája kommunikáltak utoljára, a nyomkövetője nem működik, és ami a legrosszabb: a csúcsot időközben megjárt csapatok nem látták. Felesége viszont úgy tudja, a serpák láttak egy emberi alakot a négyes tábor és a csúcs között. 

Az explorerwebs.com beszámolója szerint a két mászóból és hat serpából álló csapat helyi idő szerint szerdán este indult el a négyes táborból, és a nepáli idő szerint csütörtök délelőtt érte el a csúcsot. Tudták, hogy Suhajda Szilárd eltűnt, kifejezetten őt keresték mászás közben.

– mondta az Imagine Nepal vezetője az ExplorersWebnek.

Szilárd hazai csapata arról számolt be, hogy két serpa felment a 4-es táborba, hogy megvárják őt, de még nem hívták a mentőcsapatokat. Felesége, Legindi Tímea viszont az M1 Híradónak elmondta, hogy úgy értesült a serpáktól, hogy láttak egy emberi alakot a négyes tábor fölött.

„Láttak a négyes tábor fölött vélhetően egy emberi alakot. Ez még nem biztos hír, most a megerősítését várjuk. Ennek kapcsán a mi ügynökségünktől mozgósítottak további serpákat, akik felmennek a négyes táborba, illetve azt gondolom, hogy el fognak indulni az alak irányába, hogy megbizonyosodjanak róla, ott tényleg egy ember van.

- mondta Legindi Tímea az M1 híradónak.

Suhajda Szilárd felesége a Rádió1 reggeli műsorában korábban azt mondta: férje (az interjú idejében) 37 órája indult el a négyes táborból, nagyon hosszú ideje van nagyon magasan, ahol a hőérzet körülbelül -31 fok lehet. A négyes táborban őt kereső serpák a hegymászó saját sátrát keresik, de szétnéznek a többi sátorban is. Tímea az ExplorersWeb értesüléseihez hasonlóan úgy tudja:

A magyar hegymászó legutóbb szerdán reggel vette fel a kapcsolatot hazai csapatával 8400 méteres magasságból. Onnan továbbindulva a nyomkövető időnként jeleket regisztrált, amelyek azt mutatták, hogy nagyon lassan halad a csúcs felé. Az utolsó két jel a nyomkövetőtől késő este érkezett: 8700 és 8795 méterről.

Egyelőre nem tisztázott, hogy Suhajda Szilárdnak volt-e rádiója, de hegymászótársa, Klein Dávid szerint valószínűleg nem vitt magával ilyen berendezést.

Nem tudni, mozgó alakot láttak-e

Suhajda Szilárd felesége a Hír TV-nek is nyilatkozott, ahol elmondta: férje jeladója továbbra sem működik, műholdas telefonon sem lépett kapcsolatba senkivel.

Legindi Tímea részletezte a legfrissebb információkat, elmondása szerint az egyik kliens a négyes tábor fölött vélhetőleg egy embert látott, de nem tudni, hogy mozog-e vagy sem. Mint kifejtette, kevesen mozognak egyedül ebben a magasságban, ha az észlelt alak egy kliens lenne, aki visszafelé ereszkedik, akkor lenne mellette serpa.

A kérdésre, hogy érzelmileg hogyan bírja a várakozást, azt felelte:

"Igazi hullámvasút, nem lehet elmondani. Minden lehetséges forgatókönyvet végigvettem magamban, nem két végletet, hanem azt, hogy például miért állhatott le a GPS. Azt gondolom, hogy felért, de nagyon későn, onnan ereszkedik vissza. De mivel nem működik a jeladó, nem lehet ezt megmondani. A telefonok kapkodása eltereli a figyelmemet, támogató közeg vesz körül barátokkal, családtagokkal. De

hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem sírtam el magam legalább tizenötször."