Vágólapra másolva!
A magyar minifutball-válogatott szombaton megkezdte a szereplését a kassai Európa-bajnokságon. Nagy Lajos csapata az első mérkőzést 5-0-ra nyerte meg Portugália ellen a Steel Arénában megrendezett összecsapáson a D csoportban, így rögtön nagy lépést tett a továbbjutás felé.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kassáról.

A magyar minifoci-válogatott pénteken érkezett meg a kontinensviadal helyszínére, szombaton pedig már jöhetett is az első összecsapás.

Nagy Lajos 14 órakor tartotta meg a mérkőzés előtti taktikai értekezletét az együttes főhadiszállásán, a Kassa óvárosában található szállodában,

majd innen indult el a nemzeti csapat a nagyjából három kilométerre található Steel Arénába.

A taktikai értekezleten Nagy Lajos mindent megtett azért, hogy a játékosok a lehető legnagyobb önbizalommal és koncentrációval lépjenek pályára.

- mondta a szövetségi kapitány, aki a portugálokkal kapcsolatban hozzátette, hogy bár nem igazán ismerjük őket, biztosan gyorsak és technikásak. A magyar edző kiemelte az első meccs fontosságát, így nem is lehetett más a cél, mint a győzelem.

Nagy Lajos a meccs előtt taktikai értekezletet tartott Forrás: Hegedűs Gábor/Origo

A 8343 férőhelyes létesítmény - amely a szlovák extraligában szereplő HC Košice jégkorongcsapatának otthona - egyébként

a legnagyobb csarnok, ahol eddig minifoci Eb-t tartottak.

A magyar válogatott játékosok a Steel Arénában Forrás: Czifra Mária/Országos Minifutball Szövetség

A portugálok elleni meccs előtt jöhetett az ilyenkor szokásos masszázs, bemelegítés - utóbbira külön helyiséget biztosítottak a szervezők az Arénában -, majd a himnuszok után 16 órakor útjára is indult a labda.

A meccset a magyar válogatott a Tajti - Bozsoki, Csoszánszki - Czvitkovics, Dunai - Juhász összeállításban kezdte. Nagy Lajos csapata az első perctől kezdve támadólag lépett fel, a 2. percben Czvitkovics Péter lőtt kapu mellé nagy helyzetben. A folytatásban a portugálok is próbáltak feljebb lépni, de a biztos védekezést nem adták fel. A 6. percben a csapatkapitány, Bita László maradt le centikkel egy jobbról érkező labdáról a kapu torkában.

A 9. percben Csoszánszki Dávid távoli lövéssel próbálta feltörni a jól védekező portugál falat, nem is sokkal lőtt a jobb kapufa mellé. Csoszánszki a folytatásra sem vesztette el a lövőkedvét, de vagy egy blokk, vagy a kapus állította meg a labdát. A portugáloknak a 15. perchez érkezve sem volt még értékelhető kapura lövésük. Egy perccel később viszont Hugo Pinto léphetett ki, de Tajti Bence óriásit védett.

Az ellentemádásból a 16. percben megszerezte a vezetést a magyar válogatott: Suscsák Máté fordult le szépen a védőjéről, majd tíz méterről szépen lőtt a kapu jobb sarkába (1-0).

Suscsák Máté bombaformában kezdte az Eb-t Forrás: Czifra Mária/Országos Minifutball Szövetség

A 18. percben jött az újabb gól,

a csapatkapitány Bita László vette észre a félpályánál, hogy kint áll a kapus, majd gyönyörűen emelte át fölötte a labdát (2-0).

Az első félidő hátralévő idejében is a magyar csapat irányította a meccset, bár a helyzeteink megvoltak, újabb gól már nem esett, így kétgólos volt az előny a szünetben.

A második félidő elején Dunai András kapott gyorsan sárga lapot egy taktikai szabálytalanság után. A portugálok mindent megtettek ekkor a szépítő gól megszerzése érdekében, a magyar csapat pedig tartotta a kétgólos előnyét.

Tajti nagy védései után Suscsák Máté a 34. percben egy távoli bombával tette még magabiztosabbá a magyar vezetést (3-0).

Kiválóan játszott a magyar válogatott Portugália ellen Forrás: Czifra Mária/Országos Minifutball Szövetség

Az újabb kapott gól teljesen elvette a portugálok kedvét, így nem okozott nagy meglepetést, hogy sikerült tovább növelni az előnyt:

a 42. percben egy tűzijáték végén Sós Márkó lőtt szépen a jobb alsóba (4-0).

Az utolsó öt percben sem tudtak semmi újat kitalálni a portugálok,

sőt, a 49. percben Csoszánszki Dávid a saját térfeléről lőtt a kapuba.

A magyar minifoci-válogatott így végül kiütéses, 5-0-s sikerrel mutatkozott be az Eb-n.

A mérkőzés után a magyar válogatott játékosai maradtak a helyszínen, ugyanis a házigazda Szlovákia és Belgium mérkőzése előtt még az Európa-bajnokság hivatalos megnyitó ceremóniájára is sor kerül.

A magyar minifutball-válogatott a folytatásban vasárnap (20.00) Ukrajnával, míg egy szünnapot követően kedden (17.30) Törökország legjobbjaival találkozik. A csoportokból az első két helyezett és a négy legjobb harmadik jut tovább a nyolcaddöntőbe.

Európa-bajnokság, Kassa, 1. csoportmérkőzés

Magyarország-Portugália 5-0 (2-0)
Gólszerzők: Suscsák (16., 34.), Bita (18.), Sós M. (42.), Csoszánszki (49.)

A magyar válogatott Eb-kerete:

Kapusok:
Bohony Bálint, Tajti Bence

Mezőnyjátékosok:
Barabás Miklós, Bita László, Bozsoki Imre, Csoszánszky Dávid, Czvitkovics Péter, Dunai András, Fülöp Viktor, Juhász Roland, Kovács Gergely, Kövesdi Zsombor, Lovász Bence, Sós Márkó, Suscsák Máté