Hihetetlen: Első kalapot érhet az Eb-selejtezők sorsolásán az angolok legyőzése

Anglia-Magyarország, mérkőzés, labdarúgás, nemzetek, ligája, foci, futball, meccs, Magyarország, Anglia, 2. félidő, gól
Hungary's defender Zsolt Nagy (R) shoots to score their third goal during the UEFA Nations League, league A group 3 football match between England and Hungary at Molineux Stadium in Wolverhampton, central England on June 14, 2022. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
Az Eb-ezüstérmes Anglia elleni keddi 4-0-s csodagyőzelemnek nemcsak sporttörténelmi és presztízsértéke van, hanem nagyon komoly gyakorlati haszna is lehet a 2024-es Eb-selejtezők sorsolásakor.

A magyar válogatott a legutóbbi, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra a Nemzetek Ligáján keresztül jutott ki, és ezt a lehetőséget az idei sorozatban is szem előtt tartotta Marco Rossi és stábja. Csakhogy a csapat alaposan rácáfolt minden, talán még a legoptimistább várakozásokra is, és négy forduló után (azaz két körre a csoportkör vége előtt) vezeti a legerősebb osztály, az A divízió halálcsoportját az Európa-bajnok olaszok, az Eb-ezüstérmes angolok és a németek előtt.

Hogy ez miért nagyon fontos, az a Nemzeti Sport Online cikkéből derül ki világosan, ahol megvilágítják a Nemzetek Ligája és a 2024-es németországi Európa-bajnokság közötti szoros kapcsolatot. A bonyolult rendszerben számunkra most a legfontosabb, hogy

jó esélyünk van, hogy az első kalapból várjuk az Eb-selejtezők sorsolását!

Nagy Zsolt bombagóljával lett 3-0 a javunkra Wolverhamptonban Forrás: AFP/Adrian Dennis

"Az NL végeredményének megfelelően ezúttal is kialakul egy rangsor az összes válogatott között, ligánként az 1–4. helyezett a négy csoportelső, az 5–8. a négy csoportmásodik, a 9–12. a négy csoportharmadik, a 13–16. a négy csoportnegyedik lesz. (A sorrend meghatározásában a következő a súlyozás: pontszám, gólkülönbség, több szerzett gól, idegenben szerzett több gól, győzelmek száma, idegenben aratott győzelmek száma, fair play-lista.) Ez határozza meg az Eb-selejtezősorozat kalapbeosztását is – ami a mi szempontunkból különösen fontos lehet.

Ez ugyanis azt jelenti, hogy az A liga csoportelsői és csoportmásodikjai, valamint a két legjobb 3. is kiemelt lesz az Eb-selejtező kalapbeosztásánál.

Vagyis a magyar válogatott a tegnapi győzelemmel, illetve azzal, hogy négy forduló után hét ponttal vezeti a csoportját, jó eséllyel legalább az egyik legjobb 3. helyet elcsípi, persze jelen állás szerint az 1. hely megtartása sem tűnik reménytelennek, hiszen a hátralévő két fordulóban előbb Németországban lépünk pályára (szeptember 23.), majd zárásként fogadjuk az olaszokat (szeptember 26.).

Ha pedig az Eb-selejtező mégsem úgy alakul, ahogy szeretnénk, a Nemzetek Ligája összesített rangsora alapján szinte biztos, hogy pótselejtezős helyet kapunk majd."