Vágólapra másolva!
Dr. Mezey György eddig az utolsó olyan fociedző, akivel a magyar labdarúgó-válogatott világbajnokságon játszott. Azok után, hogy a nemzeti csapat csoportelsőként jutott ki a 2024-es németországi Európa-bajnokságra, a mester az Origónak írta meg gondolatait.

Magyar fociparádé Budapesten

A parádés Montenegró elleni mérkőzésünkkel, csoportelsőként zártuk az EB selejtezőnket! Szerbia, Montenegró, Litvánia, Bulgária voltak ellenfeleink.

Voltak rázós pillanataink, de a Bulgária ellen szenvedve kiharcolt döntetlennel már biztos bejutók voltunk a németországi döntőbe. Akkor jött a Puskás Arénában, a montenegrói "ráadás".

Most is a lelátón izgultunk, bár így - céljainkat már Bulgáriában elérve - nehezebb volt tűzbe jönni - pályán, lelátón egyaránt. Több mint egy félidő kellett hozzá, azután jött Szoboszlai és Dibusz.

Zseniális gólok, nagyszerű cselek, Szoboszlai Dominik tűzbe-lázba hozta a közönséget Fotó: Csudai Sándor - Origo

Amit Szoboszlai művelt, azt nehéz szavakkal leírni! Eddig minden mérkőzésén időnként megrázta magát. Gyönyörű cseleitől, ravasz, olykor rövid előkészítéssel lőtt kegyetlen bombáitól, tért ölelő hajszálpontos keresztlabdáitól hördült fel a közönség! Most azonban ellenfelétől bepipulva kígyózott át leírhatatlan cselekkel a védőkön és mértani pontossággal, tökéletes technikai kivitelezéssel helyezte gólokba a labdát. A tűz nélküli 0-1 után máris 2-1 lett az állás.

Ilyen gólt Mezey György sem látott

Bejárva a világot, Európát, nemzetközi klasszikusok garmadát követtem élőben, de ilyen leheletfinom mozgássor után lőtt gólokat még senkitől sem láttam. Ráadásul kettőt egymás után. Sőt, jött a harmadik is, hiszen Szoboszlai bombájába csak beleérni tudott a becserélt montenegrói kapus, és a kipattanó labdát vágta a hálóba Nagy Ádám.

Nem maradt el Szoboszlai művészetétől Dibusz Dénes sem. Ritkán adatik meg egy kapusnak, hogy lázba hozza a szurkoló tömegeket.

Dibusz Dénes elképesztő védései nehezen feledhetőek Fotó: Csudai Sándor - Origo

2-1 után Dibusznak ez sikerült. Még fel sem ocsúdtunk a Szoboszlai-mágia után, amikor jött egy montenegrói ellentámadás. Ki-ki helyzetben valószínűtlen bravúrral mentett, majd utána, szinte önkívületi állapotban újabb két ziccert hárított! Egy, a stadionokban töltött élet kell hozzá, hogy az ember ilyet láthasson.

Csodálatos, ami történt

Zárva a selejtezőket, alapvető kötelességemnek érzem, hogy elismerésem fejezzem ki a játékosoknak, szakvezetőknek, kapitánynak, a szövetség vezetőinek, munkatársainak példás szervező, előkészítő munkájukért. Eredménye a magyar válogatott világraszóló sikere. A feladat első része csodálatosan zárult.

Mezey Györgyöt is lenyűgözte a magyar labdarúgó-válogatott Forrás: MTI/Németh Ferenc

Hogy ezt a németországi Eb-n megkoronázhassuk, további hasonlóan alapos szakmai, szervezői, diplomáciai munkára lesz szükség, hogy az előzmények által felkorbácsolt szurkolói elvárások teljesülhessenek.