Vágólapra másolva!
A német énekesnő, Leony, a Meduza olasz DJ-csapat és a One Republic amerikai popzenekar közös szerzeménye lesz a nyári németországi foci-Eb hivatalos dala. A számot majd csak májusban mutatják be, de a házigazda országban máris aláírásokat gyűjtenek, hogy soha ne kelljen meccsen hallaniuk az egyelőre ismeretlen dalt.

A német énekesnő, Leony (eredetileg Kim Petrast kérték fel, de őt a napokba lecserélték), az olasz DJ kollektíva, a Meduza, valamint az amerikai One Republic popzenekar egyaránt óriási megtiszteltetésként élte meg, hogy közösen elkészíthetik a nyári németországi foci-Eb hivatalos dalát. A szám majd csak májusban jelenik meg, Németországban azonban máris gyűlölet tárgya lett. Az ok pedig egyszerű: angolul lesz a szövege.

"Miért kellett ezt a dalt egyáltalán elvállalnia? Ráadásul angolul. Érthetetlen" - háborognak a közösségi oldalakon.

Az énekesnőt sem kellett félteni, gyorsan reagált a kritikákra.

"Az Európa-bajnokág nem a német bajnokság. Számos más nemzet, francia, spanyol, olasz, cseh lesz ott, ahol nem beszélnek németül. Miért kellene, hogy németül legyen a torna dala, hogy minél kevesebben értsék?" - vágott vissza Leony.

A német drukkerek párszor már megmutatták, hogy, ha akarnak valamit, akkor azt el is érik: tüntettek már megemelt jegyárak, tulajdonosi szabályváltoztatások ellen, de volt már rá példa, hogy zenei ügyben szorították sarokba a szövetséget, amikor napokon belül 65 ezer aláírást gyűjtve a Zombie Nation Kernkraft 400 című slágerét cseréltették le Peter Schilling Major Tom című dalára. 

A protestáló drukkerek azonban most kemény ellenfélre találnak, mert az UEFA határozott szándéka, hogy minden meccsen a hivatalos dal fog szólni a gólok után, nem pedig az adott csapat, ország, szurkolótábor kedvence. A bemelegítés és a lefújás után azonban választhatnak zenét a csapatok, így a németek is hallgathatják a Major Tomot.

A németországi labdarúgó Európa-bajnokság június 14-én kezdőik és július 14-ig tart. A magyar válogatott az A csoportban sorrendben Svájccal, Németországgal és Skóciával találkozik előbbivel Kölnben, utóbbi kettővel pedig Stuttgartban.