Csattant az Intel ostora az alaplapgyártók hátán

intel core i9 processzor cpu számítógép gamer pc gaming
Fotó: GAMERCOMP / Unsplash
Vágólapra másolva!
Elszaladt velük a ló, frissítést kell kiadniuk az instabilitási gondokra.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben nagy figyelmet kapott az Intel legutóbbi két generációhoz tartozó Core i9 csúcsprocesszorainak kálváriája, a méregdrága termékek nagy arányban instabilnak bizonyultak, egyes esetekben fizikailag meg is hibásodtak a használatuk során.

Az Intel szerint az alaplapgyártók tehetnek a helyzetről, a termékeik olyan gyári BIOS-beállításokat használnak, amelyek végletekig maximalizálni próbálják a beléjük tett processzorok teljesítményét, ám ezúttal túlmentek az észszerűség határán. A tettük arra vezethető vissza, hogy kegyetlen piaci harc folyik, mindegyik gyártó szeretné elmondani az alaplapjairól, hogy a vevők azokat választva kapják a legtöbbet a pénzükért. Az Intel ugyan tudott a helyzetről, de számára is előnyös volt az öldöklő harcuk, hiszen így magasabb pontszámokat kaptak a tesztelések során a központi egységei.

A mostani kalamajka hatására viszont véget ér a helyzet, az Intel „megkérte” az alaplapok gyártóit, hogy május végéig minden alaplapjukhoz adjanak ki BIOS-frissítést, amely alapértelmezett beállítások mellett az általa meghatározott biztonsági paramétereken belül üzemelteti a 13. és 14. generációs Core processzorokat. A már legyártott alaplapokra utólag lesznek telepíthetőek a frissített vezérlőszoftverek, míg az elkészülésüket követően legyártott új alaplapok már az átállított rendszerszoftverrel jutnak el a vevőkhöz.

A remények szerint a frissítések megszüntetik majd a processzorok vevői által tapasztalt problémákat, bár cserébe akár 15%-kal is csökkenhet a csúcsteljesítményük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!