Tényleg jön Androidra a műholdas SMS-ezés

Vágólapra másolva!
Nem feltétlenül kell majd hozzá vadiúj és különleges mobil.
Vágólapra másolva!

Óriási fejleményről számolt be az Android Authority, az amerikai T-Mobile egyes androidos ügyfeleinél feltűnt a műholdas SMS-ezési lehetőségről információkat nyújtó felület a Beállítások appban, bár ténylegesen maga a funkció látszólag még nem működik. A szolgáltatás használatához megfelelő havidíjas csomagra lesz szükség, a tájékoztató felület pedig csak azoknál bukkant fel, akik telepítették a Google Pixel 7 / 8 mobiljukra az Android 15 legújabb bétáját.

spacex starlink direct to cell műhold sms
Direct to Cell névre hallgat a Starlink szolgáltatása, amely képes a tipikus hardverű mobilokat műholdakhoz csatlakoztatni. Az SMS-ezés után jövőre már hanghívások is bonyolíthatóak lehetnek rajta keresztül
Fotó: SpaceX

A műholdas SMS-ezés olyan helyzetekre lett kitalálva, mikor nem érhető el klasszikus mobilhálózat, az aktiválását követően fogadni és küldeni is lehet a szöveges üzeneteket, a mobilszolgáltató a SpaceX-szel partnerségben valósítja meg a projektet. A nagy szenzáció, hogy a műholdas SMS-hez alapvetően nincs szükség különleges hardverrel ellátott mobilra, a SpaceX legújabb műholdjai bázisállomásokként viselkednek, azokra csatlakoznak fel a készülékek.

Egyelőre nem világos, hogy a szolgáltató az iPhone-okon is kínálni szeretné-e a műholdas SMS-ezési funkciót, az akarat jó eséllyel megvan erre, de a végső szót az Apple mondhatja ki az ügyben. Az Apple a maga szakállára az iPhone 14-től támogatja a műholdas kommunikációt, különleges hardvert épített emiatt a készülékeibe, de a rendszere jelenleg csak segítségkérésre használható, másokkal való általános kommunikációt nem tesz lehetővé. 

A T-Mobile és a SpaceX megoldása remekül kiegészíthetné, de meglehet, hogy az Apple-nek más tervei vannak, közvetlenül maga kínálná a további műholdas funkciókat a mobilozók számára.

További jó kérdés, hogy szélesebb körben mikortól válhat elérhetővé a műholdas SMS-ezés a telefonokban, azonban a T-Mobile és a SpaceX projektje üzletileg egyszerű és költséghatékony megoldást jelenthet a kivitelezésére, így nem lenne meglepő, amennyiben a mobilszolgáltatók és a telefongyártók ezt a módszert tartanák szimpatikusnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!