Ön is készíthet otthonában kávéházi minőségű kávét. Mutatjuk, hogyan

Vágólapra másolva!
Kávé – ez a szó mindenkinek mást jelent. Vannak, akik a barátnős délutánokkal, esetleg a munkával hozzák összefüggésbe, míg másoknak egyet jelent a pihenéssel és az énidővel. Az emberek egy része feketén szereti, a másik része pedig az ízesített változatokra esküszik. Akárhogy is: valamiért az életünk szerves részévé nőtte ki magát. Az első gondolatunk hozzá száll egy fáradt reggelen, és vágyakozó sóhajjal mondjuk ki a nevét egy nehéz munkanapon. Ettől eltekintve a kávét még mindig megannyi kérdés lengi körül: Szemes vagy őrölt? Milyen fajtát vegyek, ha nem szeretem az erőteljes ízét? Hogyan készítsem el, hogy ne legyen keserű? Molnár Enikő, a hatvani Ennie Coffee tulajdonosa megadja a választ.
Vágólapra másolva!

A Budapesttől mindössze egy órára található Hatvanban járunk. Ha jó kávé után kérdezősködünk, a helyieknek többnyire egy név jut eszükbe: Ennie Coffee. A kávézóba lépve rögtön megértjük, miért szeretik annyian ezt a helyet.

Kialakítása egyedi, hangulata barátságos, a tulajdonos, Molnár Enikő pedig nagy mosollyal és odaadó kedvességgel fogad minden vendéget.

Vannak ugyan csendesebb időszakok, ám általában nagy a pörgés. Sokan járnak ide. A fiatal lány persze szívét, lelkét beleadja a munkába, amely nemcsak a kínálaton és a hozzáállásán, hanem a helyiek szeretetén is meglátszik.

Ilyen, amikor valaki valódi szenvedéllyel éli meg a hivatását.

Molnár Enikő nagy mosollyal és odaadó kedvességgel fogad minden vendéget Forrás: Molnár Enikő

Mikor fogalmazódott meg önben a vágy: „kávézót akarok nyitni"?

Nagyon hamar belecsöppentem a vendéglátás világába. A felszolgálástól kezdve a recepción át a marketingig minden érdekelt. Szerencsés helyzetben voltam, mert itthon és külföldön egyaránt olyan munkahelyeim voltak, ahol

teljesen kitanulhattam egy hotel, kávézó vagy étterem profi menedzselését.

Amikor már kellő tudást és bátorságot éreztem ahhoz, hogy saját magam vezessek egy vállalkozást, akkor fogalmazódott meg bennem, hogy mi is az, ami igazán „én" vagyok.

Mindenképpen egy kellemes, családias légkör kialakítását tartottam szem előtt, ahol minőségi, különleges italokat és ételeket kóstolhatnak a betérő vendégek.

Így a kínálatát tekintve talán több is, mint egy „átlagos" kávézó. Sokkal személyesebbnek érzem így, hogy az összes folyamatban részt veszek: az áru beszerzésétől az elkészítésén át a közösségi oldalra kiposztolt fotóig. Imádom, hogy egy jó kávé mellett megnyílnak a vendégek, és mindenkihez egy-egy személyes élményem kötődhet.

Miben más az Ennie Coffee, mint a többi kávézó a környéken?

Tudom, még mindig nagyon fiatal vagyok, ám így is hosszú évek munkája volt, mire kiforrta magát az italkínálat. Sőt, előfordult az is, hogy

egy hozzám betérő vendég inspirált a különleges elképzelésével, amely utána az itallapra is felkerült.

Olyankor mindig büszkén mondom nekik, hogy nekem vannak a legjobb vendégeim.

Továbbá fontos szempont volt, hogy mindenki számára elérhetők legyünk. Gondolok itt a különböző intoleranciákra, diétákra és érzékenységekre.

Ezért kapható nálunk glutén-, laktóz-, tej- és cukormentes ital, illetve sütemény is. Ugyanakkor azokra is gondolok, akik egy hosszú nap után szeretnének „bűnözni egy jót": őket isteni tejturmixokkal és különböző frissítő italokkal várom.

Azokra is gondolok, akik egy hosszú nap után szeretnének „bűnözni egy jót" Forrás: Ennie Coffee Facebook

A hagyományos vagy inkább az ízesített kávékat kedvelik jobban a vendégei?

A vendégeim többsége oda van a szezonális, különleges ízvilágú italokért. Most télen például a mézeskalácsos, narancsos, almás ízjegyek a népszerűek. Nem feltétlenül kell csak szirupra vagy aromákra gondolnunk. Ezek ma már teljesen „egészséges" változatban is kaphatók:

egy friss narancshéj a presszóba, vagy az igazán bevállalósoknak frissen préselt gyümölcslével is elkészíthető kedvenc italuk.

Ám Enikővel nemcsak a kezdetekről és a kínálatról beszélgettünk, hanem a minőségi kávé elkészítéséről is.

Mit gondol a hazai kávékultúráról?

A meglátásom szerint hazánkban a kávézásnak kiemelt szerepe van, viszont még mindig tudnánk hova fejlődni.

Szerencsére az elmúlt években rengeteg új és meglévő kávézó nyitott a trendek és a minőség felé.

Különböző képzések indultak otthoni (hobbi) és a már-már profi színtű tudásig. Nem beszélve a művészi világáról. Én legalábbis a Latte Art-képzést annak gondolom. Nagy koncentrációt, kézügyességet és tudást igényel.

Kávét lefőzni bárki tud. Legalábbis így gondoljuk. Sokszor azonban nemcsak otthon, hanem a kávézókban is belefutunk olyan italba, amely nem nyeri el teljes mértékben a tetszésünket. Mi lehet ennek az oka? Vajon hol rontjuk el a kávéfőzést?

A vendégeim sokszor kérdezik, hogyan tudnának otthon is tökéletes kávét lefőzni. Olyankor mindig elmondom, hogy a kávé elkészítésének három fontos szabálya van.

Az első, hogy mindig szemes kávét vásároljunk, és frissen őröljük le készítés előtt.

A második, hogy megfelelő lágyságú legyen a víz, amit használunk hozzá. A kávé ugyanis nem szereti a kemény vizet. A harmadik pedig, hogy ne a megvásárolt kávénkon spóroljunk, ha tényleg jó feketét akarunk inni; a drágább garancia a minőségre.

Természetesen már sokan beszereztek otthonra egy kicsi, karos gépet, ám ezzel kapcsolatban még azért van pár fontos tudnivaló. Például a megfelelő tömörítésre és a tisztítására is mindig felhívom a figyelmet.

A kávé elkészítésének három fontos szabálya van Forrás: Ennie Coffee Facebook

Hogyan vásároljunk kávét?

Először azt érdemes kipróbálnunk, melyik ízvilág a tökéletes számunkra. A kesernyés? Esetleg, ha kicsit savanykás utóízű? A dupla pörkölésű? A magas koffeintartalmú? Ilyenkor nyugodtan megkérdezhetünk egy szakembert, aki elmondja a különbségeket, és segít kiválasztani a megfelelő ízvilágot.

A kávé lehet robusta, arabica- és robustakeverék, vagy 100% arabica is.

A robusta íze például kesernyésebb, savanykásabb. Az arabica kevesebb koffeint tartalmaz, kellemes utóízű.

Én úgy gondolom, hogy sokszor a kettő keverékéből készülnek a legfinomabb főzetek.

Beszélhetünk továbbá világosabb és sötétebb pörkölésű kávéról is. Ezeket egyébként mindig jelzik a csomagoláson. A világosabb egy édesebb,

a sötétebb egy kesernyésebb ízvilágot ad a kávénak.

Nem győzöm mondani a vendégeknek, hogy szemes kávét érdemes venni, hiszen a frissen őrölt kávét lehet a legjobban elkészíteni. Valamint fontos, hogy légmentesen tároljuk felbontás után, így megőrizzük az aromákat.

Az őrölt vagy a szemes kávé a jobb választás? Miért?

A szemes természetesen mindig jobb választás, viszont vannak bizonyos helyzetek amikor az őröltet ajánlom. Például, ha valaki egy kisebb, mondjuk 150 grammos, ízesített őrölt kávét visz ajándékba, hogy utána a családdal együtt fogyassza el.

Hiszen felbontás után egyből el is használják, így az aroma és az ízek is tökéletesen előjönnek a lefőzés során.

Ha viszont nagyobb mennyiséget szeretnénk vásárolni, akkor a szemes kávét ajánlom minden főzés előtt frissen őrölve. Így garantált a minőség!

Ha valaki otthon is szeretne olyan finom kávét fogyasztani, mint amit a kávézókban szokott, érdemes beruházni egy kisebb, egykaros kávégépre Forrás: Molnár Enikő

A kávé alapvetően nem keserű. Miért érezzük sokszor mégis annak?

Sokszor egy rosszul kiválasztott, majd elkészített kávé után azt gondoljuk, hogy ez bizony nagyon keserű... Ennek több oka is lehet. Már vásárláskor is hibázhatunk, ha nagyon olcsó, gyenge minőségű kávét választunk magas robustaaránnyal.

Hogyan készíthetünk otthon is jó kávét?

Ha valaki otthon is szeretne olyan finom kávét fogyasztani, mint amit a kávézókban szokott, érdemes beruházni egy kisebb, egykaros kávégépre.

Egy kis gyakorlás és pár nap után igazi kávémesternek érezhetjük magunknak.

Csodákra képes egy ilyen gép otthon. Krémes eszpresszót és a tejhabos lattét is tudunk készíteni vele. Érezni fogjuk a különbséget. Sokat javíthat a kávé ízén és állagán egy ilyen gép.

Ha pedig egy nagyobb társaságot várunk vendégségbe, érdemes beszerezni egy-két finom szirupot is mellé (karamell, kókusz, mézeskalács). Garantált a siker!