Hat ok, amiért érdemes rendszeresen chiamagot enni

chiamag
Vágólapra másolva!
Nem szabad, hogy a chiamag megtévesszen minket. Apró mérete ellenére nagyon is hasznos: fontos tápanyagok forrása. Ómega-3 zsírsavakat, antioxidánsokat, magnéziumot, rostokat, cinket és kálciumot is tartalmaz. Nem véletlen, hogy a maja és az azték civilizáció oly nagy becsben tartotta. A chia ősi maja szó, jelentése erő, erély.
Vágólapra másolva!

A chiamagok megvédhetnek a méhnyakrák és az emlőrák kialakulásától a bennük lévő elsődleges zsírsavnak,

az alfa-linolénsavnak (ALA) köszönhetően.

Egy 2013-as tanulmány számolt be arról, hogy az alfa-linolénsav úgy pusztítja a rákos sejteket, hogy az egészséges sejtekre nincs negatív hatással.

Az aztékok úgy vélték, hogy a chiamagok segítenek az ízületi gyulladás enyhítésében Forrás: Shutterstock

Mivel a magok sok rostot, fehérjét és ómega-3 zsírsavat tartalmaznak, rendszeres fogyasztásukkal csökkenhet a szívbetegségek kockázata.

Emellett támogatják az egészséges szívműködést, csökkentik a rossz koleszterinszintet és a vérnyomást.

A bennük megtalálható tápanyagok egy része erős gyulladáscsökkentő. Az aztékok úgy vélték, hogy a chiamagok segítenek az ízületi gyulladás enyhítésében.

Mivel még az immunrendszer egészséges működését is támogatják a bennük lévő antioxidánsoknak köszönhetően, jobb lesz a szervezet ellenálló képessége.

Nem csoda, hogy a chia szó erőt jelent.

Csakúgy, mint a maják, az aztékok is chiamaggal növelték a kitartásukat és az állóképességüket. Ezt érdemes lenne a modern világ sportolóinak is kipróbálni.

Végül, de nem utolsósorban antioxidánstartalmuk miatt védik a szervezetet az oxidatív stressz káros hatásaitól,

illetve a bennük található tápanyagok nemcsak a bőr fiatalságát őrzik meg, hanem a haj egészségét is.

Próbálja ki a következő receptet!

A chiamag megőrzi a bőr fiatalságát és a haj egészségét is Forrás: Shutterstock

Chiapuding

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze mandulatej
  • 2 evőkanál chiamag
  • 1 evőkanál juharszirup, vagy bármilyen édesítő

Elkészítés:

Keverje össze jól a hozzávalókat egy tálban – a legjobb egy befőttesüvegben –, majd tegye a pudingot minimum 4 órára hűtőbe. Fogyassza friss gyümölcsökkel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!