Tévhitek, és az igazság a burgonyáról

krumpli
Vágólapra másolva!
A burgonya az egyik legnépszerűbb zöldség, szinte mindenkinek azonnal eszébe jut, amikor azon gondolkodik, hogy mi legyen a köret a főétel mellé. Csakhogy nagyon rossz a hírneve, egyből a hasábburgonyára vagy az olajos sültkrumplira asszociálunk, ha róla van szó. Pedig ha egészségesen készítjuk el, nem kell félni tőle. Következik a krumpli rehabilitációja! 
Vágólapra másolva!

A legtöbb táplálkozási tanácsadó a tiltott élelmiszerekről szóló listája legelejére teszi a burgonyát, mint olyan élelmiszert, amiről kompromisszum nélkül le kell mondani. Okkal döntenek így: a krumpliban nagyon sok a szénhidrát, ettől pedig nagyon könnyen meg lehet hízni. Továbbá nagyon gyorsan megemeli, majd hirtelen leccsökkentheti a vércukor szintet, ami a cukorbetegeknek, de az egészséges embereknek is rossz.

Forrás: Shutterstock

Egy 2011-ben publikált tanulmány szerint amit a Harvard egyetemen végeztek 20 éven keresztül, 120 ezer ember megfigyelésével, valóban kimutatták az összefüggést az elhízás és a burgonya fogyasztása között. De a szívbetegségek és a diabetesz is gyakoribb volt azoknál, akik több burgonyát ettek. Egy három évvel későbbi, az amerikai dietetikusok lapjában közölt tanulmány szerint azonban azt is kiderítették, hogy nem mindegy, hogyan készítjük el a krumplit.

Ha bő olajban sütjük ki, mondjuk hasábburgonyának, tényleg hízlal, és gyorsíthatja bizonyos betegségek kialakulását,ám, ha megfelelően készítjük el, a krumpli is lehet egészsgéges.

A burgonyának sajnos magas az úgynevezett glikémiás terhelése. A szénhidrátból így nagyon gyorsan lesz glukóz, ami szintén gyorsan kerül be a vérrendszerbe. Ezért vet véget olyan gyorsan az éhségnek a hasábburgonya, de ezért is leszünk tőle olyan hamar újra éhesek, hiszen - ahogy írtuk már - amilyen gyorsan felmegy a vércukor szintünk, olyan gyorsan le is csökken. Ám fontos tudni, hogy nem minden burgonyának azonos a glikémiás terhelése. Ilyen szempontból előnyösebbek az antioxidánsokkal teli színes burgonyák, a vörösek és a pirosak.

Forrás: Shutterstock

Továbbá fontos tudni, hogy a krumpli jó hatással lehet az emésztésre a benne megtalálható keményítő miatt. Erősítheti a csontot, mert cink, kálcium, magnézium és foszfor is van benne.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a legtöbb értékes anyag a krumpli héjában van, ezért sokkal egészségesebb azzal együtt elkészíteni és megenni, természetesen alapos mosás után.

Ha lehet, ne süssük olajban a burgonyát, mert az tényleg egészségtelen! Ahogy a burgonyachips is! Inkább héjában készítsük el, és együnk mellé más zöldségeket is, például répát, karfiolt, borsót, ami csak eszünkbe jut!

Itt egy recept az egyik legjobb magyar séftől, Széll Tamástól!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!