Ezért ne együk meg a túlfőtt tojást!

főtt tojás Ezért egyél minden nap legalább egy tojást!
Vágólapra másolva!
A tojás igazi szuperélelmiszer, köszönhetően a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Ízletes és sokféleképpen elkészíthető, gondoljunk csak a finom tojásalapú ételekre a hazai és a nemzetközi konyhában. Ha azonban túlfőzzük a tojást, máris búcsút inthetünk az egészséget védő hatásának, ráadásul az íze az állaga is megváltozik – hívja fel a figyelmet a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Biztosan sokan észrevették már, hogy ha a tűzhelyen felejtik a tojásfőző edényt – és benne természetesen a tojásokat –, akkor a főtt tojássárgája szürkés-zöldes színű lesz, ami akár a fehérjét is megfestheti.

Míg a tojásfőzés során a tojásfehérje és a sárgája megszilárdul, elpusztulnak a baktériumok. Ez a jó része. Ha azonban tovább főzzük a tojásokat, mint szükséges lenne, a tojásfehérjében lévő kén hidrogén-szulfiddá alakul, és reakcióba lép a tojássárgájából kiváló vassal, amikor is vas-szulfid jön létre. Minél több szürkészöld van a tojássárgáján, annál több vas-szulfid van benne.

Még ha a túlfőtt tojások sárgája nem is tartalmaz az egészségre káros mennyiségben vas-szulfidot, akkor sem érdemes elfogyasztani, a túlfőtt tojás ugyanis elveszítheti tápanyagainak egy részét, például a vasat, és jelentősen lecsökkenhet a fehérjetartalma is.

Fojtó, sűrű illata miatt nehezen fogyasztható lesz, a gumiszerűvé váló állaga pedig megnehezíti az emésztést.

Bár a kemény tojás főzési ideje nincs kőbe vésve, általában 6-8 perc alatt tökéletes és élvezhető lesz a végeredmény. Ha pedig főzés után jeges fürdőbe merítjük a tojást, könnyebben eltávolíthatjuk a héját is.

A tűzhelyen felejtett tojás elveszítheti tápanyagainak egy részét és jelentősen lecsökkenhet fehérjetartalma is. Forrás: Dreamstime