Minden, amit a csicsói kulcsos kalácsról tudni kell

csicsói kulcsos kalács
csicsói kulcsos kalácsr
Vágólapra másolva!
Finom és szép, rábaközi régióhoz kapcsolódó sütemény, Békés és Csongrád megye Észak Alföld - Jász-Nagykun-Szolnok megye hagyományos kalácsa, mi az? A néprajzi felmérések szerint a kulcsos kalács, bár nagy területeken ismert volt, csak szórványosan terjedt el – véli a Magyar Konyha.
Vágólapra másolva!

A népszerű gasztronómiai portál így javasolja a hazánkban egykor nagy hagyományokkal bíró kalács elkészítését:

Csicsói kulcsos kalács

Hozzávalók:

  • 800 g liszt
  • 4 dl tej
  • 20 g élesztő
  • 150 g kacsa- vagy libazsír 100 g cukor
  • 5 g só
  • 1 db felvert tojás a lekenéshez cukros víz (2 ek cukor 1 dl vízben felolvasztva)
    Készül a különleges technikával – kulcsolással – kialakított karikaforma sütemény. Forrás: Kaunitz Tamás, Fortepan

Elkészítése:

  1. A tésztához 1 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszttel, a cukorral, a zsírral és a sóval egyneművé dagasztjuk. Letakarva 3⁄4 órát hagyjuk kelni, ezután lisztezett deszkára borítjuk. Az egyharmadát félrerakjuk, a tészta kétharmadát pedig 8 egyenlő részre osztjuk és rudakká sodorjuk.
  2. A nyolc rudat a képen látható módon összefonjuk és az utolsó, hosszabb tésztával körbekerítjük. Tojással lekenjük. 180 °C-on 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük, még forrón cukros vízzel kenjük meg.
    Finom és szép a rábaközi régióhoz kapcsolódó sütemény. Forrás: Magyar Konyha