Mutatjuk, mi mindenre jó az ashwagandha

Ashwagandha
Ashwagandha
Fotó: Eskymaks
Vágólapra másolva!
Egyre keresettebb a boltok polcain az ashwagandha, más néven az indiai ginzeng, mely nagy hagyománnyal rendelkezik nálunk is. Növekvő népszerűsége nem véletlen, hiszen a tudomány és a tapasztalatok egyaránt megerősítik jótékony hatásait. Mutatjuk, miért.
Vágólapra másolva!

Az ashwagandha vagy álombogyó, amelyet téli cseresznyeként is ismerünk, az adaptogén gyógynövények kiváló példája. 

Segíti a szervezetet a fizikai és mentális stressz hatásainak kezelésében. Alkalmazása ezen a területen különösen ígéretes, mivel a kortizol nevű stresszhormon szintjét normális tartományban tartja. 

Emellett növeli az állóképességet, stabilizálja a vércukorszintet, erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, rákellenes tulajdonságokkal bír, és megakadályozza az agysejtek leépülését. Ezen kívül számos tanulmány kimutatta, hogy az ashwagandha szedése mérsékeli a szorongást, gyógyír a depresszióra, javítja az alvás minőségét és az általános hangulatot. 

A növénynek erős antioxidáns tulajdonságai is vannak, amelyek hozzájárulnak az egészséges sejtek védelméhez és az öregedés jeleinek lassításához. 

Emellett képesek semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket és hozzájárulhatnak számos betegség kialakulásához. Az ashwagandha rendszeres fogyasztása így hozzájárulhat az egészséges öregedéshez és az általános jóléthez.

Ashwagandha
A sokak által csak a természet ajándékaként emlegetett növény számos jótékony hatással bír
Fotó: Eskymaks / Shutterstock/Eskymaks

Az ashwagandhát többféle formában lehet fogyasztani, beleértve a port, kivonatot, kapszulát vagy olajat. A por praktikus lehet, ha szeretnénk hozzákeverni italainkhoz vagy ételeinkhez. A kivonat és kapszula könnyen adagolható, kényelmes választást nyújtva azoknak, akik nem kedvelik az ízét. Az ajánlott napi adag változhat az egyéni szükségletektől függően. 

Ha más gyógynövények jótékony hatásaira is kíváncsi, keresse fel a Mindmegette oldalát!