Megdöbbentő tények az étcsokiról

Vágólapra másolva!
Talán kevesen tudják, hogy nemcsak egészségesebb az étcsokoládé a tejcsokinál, de a rendszeres fogyasztása megvédhet minket a szív- és érrendszeri bajoktól vagy a depressziótól.
Vágólapra másolva!

Sok egészségtudatos fogyasztó számára a félédes, bűntudattól mentes kényeztetés hírnevére tett szert az étcsokoládé, de vajon valóban olyan egészséges, mint amilyennek mutatják? Pozitívum, hogy gazdag antioxidánsokban, például flavonoidokban, amelyek támogatják a szív egészségét, javítják a véráramlást és még a kognitív funkciókat is segít frissen tartani. Magas kakaótartalma azonban azt is jelenti, hogy jelentős mennyiségű kalóriát és zsírt tartalmaz, így a túlzott kényeztetés hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és egyéb egészségügyi problémákhoz. 

A kép csak illusztráció!

Az étcsokoládé egészségügyi előnyei főként lenyűgöző táplálkozási profiljából fakadnak. Jason Vishnefske a Santa Barbara Chocolate -tól elmagyarázza: 

Az étcsokoládé tele van flavanolokkal, a kakaóbabban természetesen megtalálható antioxidáns vegyületek egy osztályával. Ezeket a flavanolokat különféle pozitív hatásokkal hozták összefüggésbe, a jobb véráramlástól a fokozott agyműködésig.

Az étcsokoládé más hasznos növényi vegyületeket is tartalmaz, mint például a rost, a vas, a magnézium és a réz.

Az étcsokoládé talán legünnepeltebb potenciális előnye a szív egészségére gyakorolt ​​hatása. Számos tanulmány kimutatta, hogy a flavanolban gazdag étcsokoládé rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a koleszterinszintet. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Az étcsokoládéban található antioxidánsokról úgy gondolják, hogy megakadályozzák az oxidatív stresszt és a gyulladást, amelyek mindkettő hozzájárul a szívproblémákhoz.

Kognitív előnyökkel is összefüggésbe hozták sokak kedvencét. Feltételezések szerint flavanoljai elősegítik az egészséges véráramlást az agyban, és megvédhetik a neuronokat a sérülésektől. Az előzetes kutatások arra utalnak, hogy az étcsokoládé javíthatja a memóriát, a fókuszt és a problémamegoldó képességeket.

Azonban nem minden szakértő van meggyőződve arról, hogy az étcsokoládé ilyen ragyogó hírnevet érdemel. 

Sokan megjegyzik, hogy az előnyeit hirdető tanulmányok valós terjedelme és kutatási szegmense korlátozott. A pozitív hatások gyakran abból fakadnak, ha több étcsokit esznek, mint amennyit a legtöbb ember ésszerűen fogyasztana.

Tehát, az étcsokoládé valóban egészséges étel? A kutatók még mindig nem jutottak egyöntetű véleményre, de a bizonyítékok arra utalnak, hogy antioxidánsokban gazdag csemege lehet, ha mértékkel fogyasztják a kiegyensúlyozott étrend részeként - de nem helyettesíti a változatos táplálkozást! (Mirror)