Pedofilokat zsarolnak a kiberbűnözők

hacker kiberbűnöző
Fotó: Nahel Abdul Hadi / Unsplash
Vágólapra másolva!
Csali weboldalról kártevőt telepíttetnek velük, leleplezéssel fenyegetik őket.
Vágólapra másolva!

Nem csak a fiatalkorú fiúkra vetettek szemet újabban az internetes szexuális zsarolásban utazók, a Bleeping Computer szerint a pedofil tartalmak iránt érdeklődők is a célpontjaikká váltak. A kiadvány által látott specifikus támadás során az elkövetők egy csali webhelyre próbálják bevonzani az illegális tartalmak iránt érdeklődőket, majd ingyen letölthető képek és videók ígéretével egy VPN-nek mondott alkalmazás telepítésére kívánják rávenni őket.

pedofil ransomware
A kiadvány által látott specifikus támadás során ténylegesen nem lopnak adatokat a bűnözők, de ennek nem lenne technikai akadálya
Fotó: Bleeping Computer

A példában látott kártevő rendkívül egyszerű, csupán annyit tesz, hogy megváltoztatja a Windows háttérképét egy zsaroló szöveggel ellátottra, plusz a rajta lévő szöveget egy TXT szövegfájlban is kiteszi az Asztalra. A taktikát másoló egyéb támadók akár zsarolóvírust vagy kémprogramot is telepíthetnek a számítógépekre, amelyek valóban képesek lehetnek a személyazonosság megállapítására alkalmas információkat lopni.

„Gyermekeket kihasználó és/vagy bántalmazó anyagokat kerestél. Elég buta voltál, hogy hagytad magadat meghackelni. Minden adatodat összegyűjtöttük, és most váltságdíjat kell fizetned, különben vége az életednek” – olvasható a zsaroló szövegben. A fenyegetés szerint a támadók minden begyűjtött adatot nyilvánosságra hoznak, ha nem kapnak tíz napon belül 500 dollárt BitCoinban.

Érdekességként a szövegben említett kriptovalutás pénztárcába a hírünk írásáig 88 dollárnyi pénz érkezett, egyetlen utalás keretében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!