A többség a BBC-nek hisz, a kormánynak nem

Vágólapra másolva!
A britek zöme jobban hisz a BBC-nek, mint a kormánynak a feltételezett iraki tömegpusztító fegyverekről folytatott vitában.
Vágólapra másolva!

A The Independent című baloldali-liberális lap július 29-i számában közzétett felmérés szerint a britek többsége az iraki hírszerzési anyagok kormányzati kezeléséről folytatott vitában inkább hisz a BBC-nek, mint a londoni kabinetnek. A NOP csoport által végzett vizsgálat során a megkérdezettek 54 százaléka az állami műsorszolgáltató társaságot hitelesebb forrásnak tartotta, mint Tony Blair kormányát, amelyet csak 21 százalék tett a BBC elé.

David Kelly fegyverzetszakértő feltételezett öngyilkossága politikai válságot idézett elő Nagy-Britanniában. Kelly volt a forrása a BBC vitatott híranyagának, amelyben az Irak által képviselt veszély eltúlzásával vádolta a londoni kormányt.

A szondázás szerint a britek 44 százaléka részesíti előnyben a BBC-t a tévécsatornák közül, míg 24 százalékuk az ITV Newsra, 13 százalékuk pedig a Sky Newsra szavaz. Mindamellett a megkérdezettek 51 százaléka általában kevésbé hisz a tévéhíreknek, mint egy évvel ezelőtt.