Hihetetlen: több mint 1 milliárd eurót sikkasztott egy három főből álló bűnbanda

Az évszázad csalása
Vágólapra másolva!
A 2008-as szén-dioxid kvóta kereskedelemmel összefüggő áfacsalással a becslések szerint, több mint 1 milliárd eurót sikkasztott egy három főből álló bűnbanda. Az évszázad csalása című 12 részes sorozat megmutatja, mi történik, amikor a "kaszinókapitalizmus" frontálisan ütközik a politikával és amikor az emberi szenvedélyek messze túlmutatnak az egyszerű kapzsiságon. Valós eseményeken alapuló izgalmas bűnügyi thriller a Direct One kínálatában.
Vágólapra másolva!

A CANAL+ új sorozata az európai történelem egyik legvakmerőbb és legjövedelmezőbb gazdasági csalásának igaz történetén alapul, amelyet a francia és az európai hatóságok "az évszázad csalásának" neveztek el, nemcsak az okozott kár, hanem a csalás módja miatt is. 2008 és 2009 között ugyanis két nehézsorsú, kisstílű bűnöző (Fitous és Bouli) és egy gazdag, az apósának megfelelni akaró kereskedő (Jerome Attias) szövetkeztek, hogy pénzt játszanak ki az Európai Unió Overgreen nevű új szén-dioxid-kvótapiacáról.

Fedőcégek és offshore számlák bonyolult hálózatát hozták létre, hogy szén-dioxid-kibocsátási kvótákat adjanak-vegyenek külföldön és az európai piacon, óvatos becslések szerint is legalább 1 milliárd Eurót keresve. Miután a francia hatóságok rájöttek a Párizstól Tel-Avivig nyúló csalásra, az egész világot átszelve üldözték a bandát, míg végül 2009 júniusában sikerült felgöngyölíteniük az ügyet, ami 2016 májusában összesen 12 ember bíróság elé állításához vezetett. A banda két tagját nyolc év börtönbüntetésre ítélték, és 283 millió euró kártérítés megfizetésére kötelezték. Harmadik társukat a gyanú szerint ők ölték meg 2010-ben. A nyomozás még mindig nem zárult le…

Az évszázad csalása
Fotó: CANAL+

Természetesen a sorozatban a szereplők neveit megváltoztatták, de a történetük valódi. Olyannyira, hogy az eset után Franciaországban és az EU-ban is úgy módosították a jogszabályokat, hogy hasonló visszaélések ne fordulhassanak elő. A széndioxid-kvótakereskedelem mára az európai klímapolitika sikertörténetévé vált, amely elérte, hogy az EU ipari és energetikai kibocsátásai a felére csökkenjenek 2005 óta.

"Ez azonban nem volt mindig így, a rendszernek számos gyermekbetegsége volt.” – mondja dr. Bart István, klímapolitikai szakértő.

“Az egyik legsúlyosabb hiba, amit a rendszer megalkotói elkövettek, az az volt, hogy nem figyeltek a kvótakereskedelem adójogi szabályozására. Ez oda vezetett, hogy akaratlanul, de létrehozták egy régóta ismert ÁFA-csalási trükk ideális alanyát: a virtuális terméket, amelyet

könnyedén – egy gombnyomással – lehetett egyik tagállamból a másikba szállítani és ezáltal több milliárdos kárt okozni.”

Az évszázad csalása
Fotó: CANAL+

Xavier Giannoli: helyzetjelentés a mai világról

Az évszázad csalása több mint 10 mozifilm és kisfilm után a rendező első televíziós alkotása. Xavier Giannoli úgy véli, a sorozat egyszerre krimi, pénzügyi nyomozás, környezetvédelmi vita, spirituális útkeresés, olyan egymásba átvezető jelenetekkel, amelyek egyik helyszínről a másikra repítenek át: elegáns párizsi negyedekből a New York-i tőzsdére, a manilai kaszinókba, kormányzati hivatalokba és lepukkant maffiabárokba.

„A dekadencia, a csalás és a szerencse ragyogó témák egy rendező számára, de úgy gondoltam, vibrálóan érdekes lenne beárnyékolni ezt a fajta filmes extravaganciát a jó és a rossz kérdésein töprengő, elhivatottan a bűnt üldöző karakterekkel. Ezt a feszültséget abban a különleges, megszállott kapcsolatban testesítettem meg, amely a nyomozó, Simon Weynachter és a banda egyik tagja, Jérôme Attias között alakul ki. A kamerám valahol a "gonosz" iránti esztétikai rajongás és az aggodalom között helyezkedik el, hogy hogyan védhetjük meg társadalmunkat. Tulajdonképpen egy helyzetjelentést akartam forgatni a mai világról, és a benne rejlő ellentmondásokról.”

Az évszázad csalása
Fotó: CANAL+

César-díjas szereplő gárda

A fehérgalléros bűnözés elleni küzdelemre szakosodott nyomozót a kétszeres César-díjas Vincent Lindon alakítja, míg a gazdag aranyifjút a szintén César-díjas Niels Schneider. Kettejük kapcsolata különbözőségeiktől és hasonlóságaiktól válik drámaivá és képes megjeleníteni a rendező által is említett feszültséget. A szériában jól kirajzolódik a tisztességes és lelkiismeretes nyomozó, a "széndioxid-kibocsátásért" felelős osztály alapítója – aki hányattatott magánélete elől menekül mániákusan a munkájába – és az adrenalin függő, gazdag kereskedő macska-egér harca, amelyben a gyerekeik iránti szeretet az egyetlen közös nyugvópont. A két színész kiváló alakításának köszönhetően a sorozat minden epizódja izgalmas és magával ragadó, amellett, hogy sajátos, eredeti színt ad az egészhez a tény, hogy megtörtént eseményekről szól.

Gyárfás Dorka filmes újságíró véleménye szerint vannak színészek, akikben bízhatunk, akik valahogy soha nem nyúlnak mellé: a franciák között ilyen Vincent Lindon.

“Vincent Lindon neve az utóbbi húsz évben garancia lett a magas színvonalú, művészi igénnyel készült, társadalomjobbító filmekre – és immár sorozatokra. Tényleg, ha Lindon elvállal valamit, azt érdemes megnézni, és őt is egész biztosan új oldaláról mutatja meg, mert elképesztő sok szín lakozik benne. Nagyon kevés eszközzel világokat mozgat meg. Most ennek láthatjuk egy friss példáját az Of Money and Blood – Az évszázad csalása című sorozatban.” – fogalmazott a szakember.

Az évszázad csalása május 13-tól a Direct Now alkalmazásban bárhol és bármikor streamelhető, míg a hagyományos televíziózás szerelmesei számára a Direct One TV-csatornán május 16-tól is megtekinthető.

Az évszázad csalása
Fotó: CANAL+