Újságolvasás közben is használhatjuk a mesterséges intelligenciát

WC TOPSHOTS Horizontal COUPE DU MONDE FOOTBALL PHOTO MONTAGE SUPPORTER SPORTIF VISAGE PEINT DRAPEAU NATIONAL GROS PLAN
A combination of file pictures shows Belgium and England fans during the Russia 2018 World Cup football tournament. - A gut-wrenching 2-1 loss to Croatia after extra-time denied England a shot at a second World Cup triumph, instead setting up a consolation game against familiar foes Belgium for a third-place play-off on July 14, 2018. (Photo by STF / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Origo Sportrovatának két nagyon népszerű sorozata, a Retrosport és a Retrosport naptár is az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) segítségével készül. A lassan 30 millió feltöltött és digitalizált oldalon mindenki a kedvére kereshet és kutathat. Egy forradalmian új változással most a mesterséges intelligenciát is segítségül hívhatjuk: az ADT arcfelismerő rendszerének segítségével egy-egy fénykép alapján juthatunk el azokhoz a cikkekhez, amelyekben a fényképen szereplő ember szerepelt.
Vágólapra másolva!

Tényleg nem akartam elhinni, de a szemem előtt zajlott le minden. Az Arcanum két vezetője, Biszak Sándor és Biszak Előd villámgyorsan keresett rólam egy képet az interneten.

Ezt behúzta az Arcanum adatbázisába és a gép – miután felismert – már sorjázta is azokat a cikkeket, amelyekben szerepeltem.

Így jutottam el a Nemzeti Sport 2000. szeptember 5-i számához, amelyben a Sydney-ben rendezett nyári olimpia előtt kérdeztek a várható magyar esélyekről. De nem csak élő emberekről lehet keresni. Elég csak feltölteni egy fotót Puskás Ferencről, a magyar labdarúgó-válogatott egykori kiváló játékosáról és máris ömlenek azok a cikkek, amelyekben Puskás Ferenc szerepelt, s amelyek az Arcanum Digitális Adatbázisában is megtalálhatóak. A képekre kattintva egy gombnyomással jutunk el az adott cikkekhez, amelyeket aztán kedvünkre olvashatunk.

Forrás: Origo

„Azért szenzációs mindez a számunkra is, mert a mesterséges intelligencia a szemünk előtt jelenik meg" – mondta el az arcfelismerő programról Biszak Sándor.

Ezt a valóban szenzációs újdonságot július 17-19. között bárki kipróbálhatja, mert ezen a három napon az ADT mindenki számára ingyenesen elérhető hétvégét tart. Az arckereső szolgáltatás nem csak a portrékat, de a csoportképeket, metszeteket is elemzi, és jó eséllyel megtalálja úgy a fiatalkori képeket, mint az idősebb korban készült felvételeket. A mostani ingyenes hétvégén 50 % kedvezményt biztosítanak az ADT előfizetés árából.

Az ADT szakemberei minden hónapban nagyjából félmillió oldalt tudnak digitalizálni. Ez a munka folyamatosan zajlik. Reményeik szerint hamarosan megkezdődhet például a Demokrata című hetilap digitalizálása – ez az újság eddig nem szerepelt az adatbázisban. De a korabeli napilapok közül az Esti Hírlap, vagy a Pesti Hírlap, a hetilapok közül a Magyar Ifjúság vagy az Ország-Világ összes lapszáma digitálisan megtekinthető.

Ez a szolgáltatás óriási segítséget nyújt mindazoknak, akiknek eddig könyvtárba kellett menniük, hogy az ott bekötött újságokban kutatni tudjanak.

„Sosem gondoltam volna, hogy eljön az a pillanat, amikor az egyéni előfizetők száma meghaladja majd a hétezret" – mondta kérdésünkre Biszak Sándor.

A digitalizálásban és a publikálásban 18 kollégánk dolgozik folyamatosan. Nemcsak újságokat és folyóiratokat, de könyveket is feldolgozunk."