Ingyenes hajvágással küzdenek a Föld megmentéséért

hajvágás
A barber gives a hair cut to a boy as Qatar gradually lifts restrictions amidts the Covid-19 pandemic crisis, on July 28, 2020. - Almost 4 percent of Qatar's 2.75 million people have had coronavirus, with 108,638 cases reported since the start of the pandemic giving the tiny Gulf state one of the highest per capita total infection rates. (Photo by - / AFP)
Vágólapra másolva!
Havonta egyszer ingyenes hajvágást kapnak a versailles-i kastély dolgozói egy cégnek köszönhetően, amely az emberi haj újrahasznosítására specializálódott.
Vágólapra másolva!

A XIV. Lajos egykori rezidenciájánál kialakított szalonban egy felirat hívta fel a betérők figyelmét csütörtökön, hogy "Egy kilogramm hajjal 200 liter vizet lehet megspórolni". A palota alkalmazottjainak frizurája egy csapatnyi helyi fodrászgyakornok keze alatt született újjá.

Az emberi haj keratint tartalmaz. Ez egy protein, amely képes felszívni az olajat és ebből adódóan felhasználható a környezet megtisztítására.

Ezen kívül a műanyag helyettesítésére használható a mezőgazdaságban és a kertművelésben, valamint segíthet bizonyos bőrproblémák kezelésében - mondta Clement Baldellou, a Capillum nevű startup társalapítója. A cég mintegy 200 fodrászatból gyűjti be a hajat szerte Franciaországban.

Hajvágás (illusztráció) Forrás: AFP/-

A szakember szerint a haj egy természetes abszorbens, amely a tömegénél akár nyolcszor nagyobb mennyiségű olajat képes felszívni.

Baldellou szerint naponta több mint egymillió ember vágat hajat Franciaországban, ingyenesen biztosítva egy olyan anyagot, amely könnyedén újrahasznosítható környezetvédelmi és orvosi célokra.

A szakember szerint ennyi levágott haj 4 ezer tonna hulladékot jelent évente. "Ez hatalmas mennyiségű szemét, amely általában a kukába kerül, ezért úgy döntöttünk, hogy kivesszük a hajat a hulladékszektorból" - magyarázta Baldellou a Reuters Televisionnek adott interjúban.