Különös sírba temették a viking csecsemőikreket

viking, temetkezés, sír
A kutatók szerint keresztény vallású vikingeket temethettek itt el, akik körülbelül 1000 évvel ezelőtt éltek a területen
Vágólapra másolva!
Hét viking sírra bukkantak a régészek a svéd Sigtuna városában, amelyekben jó állapotban megőrzött csontvázakat találtak. Utóbbiak között csecsemő ikrek maradványait is azonosították. A sírokban számos, érdekes tárgyi lelet is volt: egy egyént vas-, ezüst- és aranyozott rézötvözetből készült veretekkel kirakott bőrövvel temettek el, a szájában pedig ezüstpénzeket találtak.
Vágólapra másolva!

A régészek nyolc személy, köztük négy felnőtt és négy gyermek 1000 éves maradványait fedezték fel a Stockholmtól mintegy 37 kilométerre északnyugatra található sírokban. A szakemberek szerint valószínűleg keresztény hitre áttért vikingek lehettek.

Ez a közeli felvétel a svédországi sírokban talált temetkezések egyikét mutatja be Forrás: Uppdrag arkeologi

– mondta Johan Runer, az Uppdrag Arkeologi kulturális erőforrás-kezelő társaság projektmenedzsere a LiveScience online tudományos portálnak, amely a helyszín feltárását vezette. – Az emberek többségét a hátukon, keleti-nyugati helyzetben temették el.

Hozzátette: a hagyományos viking hiedelmeket követtő, ebben az időben Svédország ezen területén élő népcsoportok azonban szívesebben hamvasztották el a halottjaikat.

A szakemberek szénlerakódásokat és néhány esetben részben megégett koporsókat is találtak a temetkezési helyen,

ami arra utal, hogy legalább négy temetés során a tűzzel kapcsolatos rituálékat is végeztek.

– magyarázta Runer. – A sírok négy tetején kelta kőhalmokat is találtunk, amelyek egyikét páholyszerűen vették körbe a kövek; ilyent korábban a településen nem azonosítottunk.

A kutatók szerint keresztény vallású vikingeket temethettek itt el, akik körülbelül 1000 évvel ezelőtt éltek a területen Forrás: Uppdrag arkeologi

A régészek szerint az egyik sírban csecsemő ikrek teste hever: a két, nagyon kicsi újszülött látszólag pontosan azonos korú lehet. A csapat előzetes értelmezése szerint „ez a sír egy ikerpár korai elvesztésének tragikus lenyomata".

A sírokban számos érdekes tárgyi leletet is találtak, köztük vas-, ezüst- és aranyozott rézötvözetből készült veretekkel kirakott bőrövet.

Az egyik férfinek a szájába ezüstpénzeket tettek, mielőtt eltemették volna, ami meglehetősen általános gyakorlatnak számított a viking korszak keresztény temetésein Közép-Svédországban.

Egy másik sírban egy „gyönyörűen díszített csontfésűt" találtak.

A régészek még április végén fedezték fel a sírokat egy olyan terület felmérése során, ahol épp egy ház építésének előkészületi munkálatai folytak. Májusban feltárták a helyszínt, és azóta folytatják a csontvázak és a tárgyak elemzését. A tervek szerint ősszel egy oszteológus fogja megvizsgálni a jól megőrzött csontvázakat.