Így temetkezett a vaskori elit Hallstattban

Hallstatt, sír, vaskor
A Bécsi Természettudományi Múzeum régészei egy magas státuszú vaskori temetkezést tártak fel az ausztriai Gmunden járásban található Hallstatt városában
Vágólapra másolva!
A Bécsi Természettudományi Múzeum régészei egy magas státuszú vaskori temetkezést tártak fel az ausztriai Gmunden járásban található Hallstadt városában. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, Hallstatt a történelem előtti időkig visszanyúló sótermeléséről ismert, amely nevét a késő bronzkorban kialakult Hallstatt-kultúra népe adta. Az innen származó anyagokat négy korszakba sorolták, amelyeket „Hallstatt A"-tól „D"-ig jelölnek. A Hallstatt A és B a késő bronzkorhoz, míg a C és D a vaskorhoz tartozik.
Vágólapra másolva!

A temetkezés egy vaskori temetőben található, amelyet 1846-ban fedeztek fel először, ahol az 1863-ban ásatásokat végző régészek több mint ezer sírt és számos sírmellékletet azonosítottak, írja a HeritageDaily online tudományos portál. A közelmúltban végzett ásatások során egy hamvasztásos sírt és jó állapotban megőrződött bronztárgyakat tartalmazó sírgödröt találtak.

A leletek közé tartozik egy bordázott kargyűrű, vékony drótból készült spirálok (valószínűleg egy fibula brossból), egy bronzpenge a fa markolat nyomaival, és egy vas ólomdarab, amelyet övszerelvényként azonosítottak.

A Bécsi Természettudományi Múzeum régészei egy magas státuszú vaskori temetkezést tártak fel az ausztriai Gmunden járásban található Hallstatt városában Forrás: NHM Vienna, Andreas W. Rausch

Valamennyi leletet szándékosan összetörve vagy meghajlítva fedezték fel, amiket állati csontok és ételmaradékok maradványai mellé helyeztek. A kutatók szerint a fémtárgyak szándékos megrongálása rituális áldozat lehetett, amivel az eltemetett személy halálát fejezték ki ezen a módon.

A szakemberek több spirális korongot is találtak itt, amelyeken a közelebbi vizsgálat során a megőrződött szövet nyomaira bukkantak.

A tudósok feltételezik, hogy a halottat először egy textilzsákba helyezték, majd a spirálkorongokat ennek a tetejére helyezték. Ezzel először tárult fel a hallstatti kultúra új, elkülönülő temetkezési gyakorlata a vaskorból.