Brutálisan lefejezték ezeket a maja áldozatokat

koponya, felajánlás
Rituális lefejezések bizonyítékait azonosították egy piramis alakú építmény feltárása során
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészei egy rituális lefejezés bizonyítékait azonosították egy piramis alakú építmény feltárása során a Moral-Reforma maja romvárosban. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a klasszikus korból származó maja település a mexikói Tabasco államban, Balancán településen található.
Vágólapra másolva!

Moral-Reforma megszállása 300 körül kezdődött, ami fontos kereskedelmi központtá vált a San Pedro Mártir folyó mentén.A város időszámításunk szerint 622 és 756 között érte el fénykorát, amikor 215 hektáros területet foglalt el palotákkal, terekkel és több piramiskomplexummal.

Az INAH régészei 2023 áprilisában jelentették be, hogy tizenhárom temetkezést fedeztek fel közvetlenül az úgynevezett 18-as szerkezet lépcsőháza előtt, a fő templomkomplexumtól délre található piramisszerű emlékműnél.

A kutatók most fizikai antropológiai vizsgálatot végeztek a temetkezési maradványokon, amely megerősítette, hogy legalább két személyt rituális áldozatként fejeztek le a késő klasszikus korszakban, Krisztus után 600-900.

Rituális lefejezések bizonyítékait azonosították egy piramis alakú építmény feltárása során Forrás: Miriam Angélica Camacho Martínez

A két koponya egyikén vízszintes vágásnyomok nyomai láthatók az úgynevezett craniocervikális átmenetben, amely a nyakszirtcsontból (a koponyaalapot alkotó csont) és a felső gerinc első két csontjából áll.

– mondta Miriam Angélica Camacho Martínez, az INAH Tabasco központjának fizikai antropológusa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Bár nehéz megállapítani, hogy ez a sérülés okozta-e a halált, vagy a halál beállta után történt.

A temetkezések közül több koponyán is a tabuláris ferde deformáció jelei mutatkoztak, ami a koponya mesterséges módosításának egy formája, amely egy magasabb társadalmi státuszra utal. A tudósok felvetették, hogy a mélység és stílus szerint elrendezett temetkezéseket valószínűleg egy maja alvilági istenségnek szánták felajánlásként, a templom megszentelését szolgáló rituálé részeként.