Földalatti labirintus rejtőzött egy mexikói templom alatt

zapoték, Mitla
Bizonyítékokat találtak a San Pablo Apóstol templom alatti alagutakra a mitlai zapoték lelőhelyen
Vágólapra másolva!
Az Országos Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) által vezetett geofizikai vizsgálat lehetséges bizonyítékokat talált a San Pablo Apóstol templom alatti alagutakra a mitlai zapoték lelőhelyen.
Vágólapra másolva!

A legenda szerint a templom egy földalatti labirintus bejáratára épült és átjáróként szolgált az élők és a holtak világa között: a nahuatl név,

Mictlán jelentése ugyanis „a holtak helye" vagy az „alvilág".

Egy Francisco Burgoa nevű dominikánus krónikás 1674-ben írt arról, hogy spanyol misszionáriusok egy csoportja leereszkedett a Mitla alatti alagutak labirintusába:

„Annyira romlott és rossz szag terjengett, a padló nyirkos volt és a hideg szél kioltotta a fényeket, hogy azon a kis távolságon, amelyen már behatoltak, elhatározták, hogy kijönnek, és elrendelték, hogy ezt a pokoli kaput egy alaposan falazással zárják le".

Mitlát először a zapotékok, Mexikó bennszülött indián népcsoportja lakta a klasszikus korszakban (Krisztus után 100-650 között), és a mai San Pablo Villa de Mitla településen, a mexikói Oaxaca államban található San Pablo Villa de Mitla nagy vallási központtá fejlődött.

Bizonyítékokat találtak a San Pablo Apóstol templom alatti alagutakra a mitlai zapoték lelőhelyen Forrás: INAH

A település egyedülállónak számít a mezoamerikai helyszínek között a zapoték és a mixték építészeti stílusok keveredése, valamint a komplexum síremlékeket, frízeket és egész falakat borító, bonyolult mozaikos rojtok és geometrikus minták miatt.

Az INAH régészei talajradarral, elektromos ellenállás-tomográfiával és környezeti szeizmikus tomográffal nem invazív geofizikai technikákkal végeztek vizsgálatokat, amelyek a San Pablo Apóstol templom alatti altalajban anomáliákra utaló bizonyítékokat tártak fel. A kutatók szerint az eredmények egy alagútrendszer létezésére utalhatnak a templom hátsó részén, de jelzik a templomszerkezet sekrestye és átrium alatti üreges területek jelenlétét is.

– írta az INAH által kiadott sajtóközlemény, amit a HeritageDaily online tudományos portál idéz. – Ezek azonban közvetett megfigyelések, amelyek érvényességének és kiterjedésének anyagi megerősítéséhez régészeti vizsgálatra lesz szükség.