A nagyképű maffiafőnök túl sokat szerepelt - ezért kapott életfogytiglant

Gotti a tárgyalóteremben
Fotó: Fecbook
Vágólapra másolva!
John Gotti az első celebgengszterként vezette a Gambino maffiacsaládot. Imádott szerepelni, élvezte, hogy címlapon írnak róla, és még akkor is élvezettel sütkérezett a rivaldafényben, amikor bíróság elé állították. Gottit az 1980-as években háromszor is megpróbálták elítélni, de mindhárom esetben felmentették. Végül az FBI lehallgatta azt a klubot, ahonnan Gotti irányította a maffiacsaládot, és kiderült, hogy a keresztapa folyamatosan bűncselekmények, köztük gyilkosságok részleteiről beszélt. Gottit 1992-ben életfogytiglani börtönre ítélték.
Vágólapra másolva!

Celebek a tárgyaláson

1992. február 12-én már hajnal 2 órakor elkezdtek gyülekezni az érdeklődők a New York-i Keleti Kerületi Bíróság épülete előtt, hogy biztosan bejussanak az évtized tárgyalására, amelyen a szövetségi hatóságok immár negyedik alkalommal akarták börtönbe juttatni a Gambino család fejét. John Gotti ekkor már olyan sztár volt, hogy a hollywoodi hírességek is keresték a társaságát. Egy alkalommal egy általa rendezett partin Brooke Shields színésznő egy papírfecnire írta a telefonszámát, és becsúsztatta azt Gotti zsebébe. Anthony Ruggiero Jr. egy volt maffiatag szerint Gotti nem vett tudomást a felajánlkozásról.

Annyi idős, mint a lányom, ezt mondta, és széttépte a fecnit.

John Gotti negyedik perét tehát hatalmas érdeklődés övezte. A celebek közül Anthony Quinn, John Amos és Mickey Rourke színészek ott voltak az első tárgyalási napon, ami a média és a közvélemény számára azt jelentette, támogatják a gengsztervezért.

Amikor pedig végül bűnösnek mondták ki Gottit, spontán tüntetés alakult ki az épület előtt, amiből tömegverekedés és utcai randalírozás lett. A rendőröknek kellett szétverniük az őrjöngő tömeget. Az embereket az háborította fel, hogy börtönbe kellett vonulnia a Robin Hood szerepében tetszelgő maffiafőnöknek, akinek szerintük az volt az egyetlen bűne, hogy szembe mert szállni a hatóságokkal.

A bűnözői karrier

John Gotti egy korai rendőrségi fotója
Fotó: Facebook

Gotti 16 évesen ott hagyta az iskolát és csatlakozott egy bandához. Eleinte kisebb lopásokból jutott pénzhez, ebből igyekezett eltartani újdonsült feleségét, akivel 18 éves korában házasodott össze. Először 1968-ban ítélték el. 1973-ban részt vett egy gyilkosságban, amiért végül 1977-ben a maffia beavatott tagja lett. „Kapitányi” (capo) rangot kapott, és rendszeresen jelentenie kellett a Gambino család helyettesének, az underbossnak, Neil Dellacrocénak, akivel szoros barátságot alakított ki.

A Gambino család

Az öt nagy New York-i maffiacsalád leginkább erőszakos csoportja a Gambinók voltak. A kb. 30 "kapitányt" és 300 "katonát" Paul Castellano, a Pápa becenevű, könyörtelen főnök irányította, a helyettese pedig az említett Dellacroce volt. A család óriási befolyással rendelkezett pl. az építőiparban, a textiliparban, de nagy üzlet volt az irodaházak takarítása és őrzése is. Mivel összejátszottak a szakszervezeti vezetőkkel, sztrájkkal tudták fenyegetni azokat a vállalatokat, amelyek nem akartak a maffiával együttműködni. Lewis Schiliro különleges ügynök szerint felfoghatatlan bevételre tett szert a maffia ezzel a szervezettséggel. 

Gondoljunk bele, egy időben a maffia szabta meg minden egyes New York-i építkezés feltételeit. A szállítmányozási szakszervezeteken keresztül a rakodómunkásokon át mindenkit tudtak mozgósítani, ha kellett. A beruházóknak tehát olyan cégeket is be kellett vonniuk a kivitelezésbe, amelyek teljes egészében vagy részben a maffia tulajdonában voltak, és olyan árakat kellett elfogadniuk, amelyeket a maffia szabott. 

Paul Castellano 1976-ban lett a legnagyobb maffiacsalád, a Gambinók főnöke
Fotó: Reddit

Az FBI az 1970-es évek végétől figyelte a keresztapát, Castellanót, de egyelőre nem tudtak rábizonyítani semmit, mert nem tudták lehallgatni a telefonbeszélgetéseit. A szigorú törvények miatt a nyomozóknak először azt kellett bizonyítaniuk, hogy Castellano bűncselekményeket szervez, csak ezután kaphattak volna engedélyt a poloskák telepítésére, vagy a telefonvonalak lehallgatására.

A gyenge láncszem

Az FBI emberei ezért a Gambino család alá tartozó bandákat kezdték figyelni. Így került a látókörükbe John Gotti „kapitány”, capo és csoportja, amely a Bergin horgász- és vadászklubban ütötte fel a tanyáját. Bruce Mouw különleges ügynök, az FBI-on belül megalakított Gambino-ellenes osztag vezetője szerint ezt a bandát úgy ismerték, mint a legbrutálisabb bűnözői társaságot.

A banda mindennapi ügyeit egy Angelo Ruggiero nevű „hadnagy” irányította, az ő feladata az operatív vezetés volt. Ő volt a gyenge láncszem, ugyanis állandóan jártatta a száját.

A nyomozók megtudták egy informátortól, hogy Ruggiero otthonról, a lánya telefonvonaláról is hívogatja a bűnözőket, mert biztos volt benne, hogy az a vonal biztonságos. Az FBI ügynökei ezzel már kérvényezhették a bíróságtól a poloska engedélyezését. Ezt meg is kapták, a mikrofont sikerült titokban elhelyezni a készülékben, és megkezdődött az akció.

Meg kell ölni a keresztapát!

Az FBI ezekből a beszélgetésekből több bizonyítékot szerzett Castellano ellen is, így az ő lehallgatása is lehetségessé vált, a bíróság engedélyezte a műveletet. 1985-ben vád alá helyezték a keresztapát zsarolás és sok más korrupcióval összefüggő bűncselekmény ügyében. Az eljárás alatt szabadlábon védekezett, mert óvadékkal kiengedték a börtönből. Ahogy folyt a pere, számára ekkor derült fény arra, hogy az FBI lehallgatta az egyik „kapitánya”, Gotti embereit.

A szövetségiek egyre több maffiózót figyeltek meg, így mikrofonokat rejtettek el a család helyettes vezetője. Neil Dellacroce otthonában is, aki az előrehaladott rákja miatt már nem mozdult ki a házból. A felvételekből kiderült, hogy John Gotti egyre paranoiásabban tartott a keresztapa bosszújától, mert az ügynökök hozzá keresztül jutottak el Castellanóhoz. Dellacroce a fogadott fiaként bánt Gottival, így amikor a nagyfőnök kérte, hogy szerezze meg a hangfelvételek átiratát, a helyettes igyekezett időt nyerni és altatni az ügyet.

Mivel egy családfőnek nem lehet ellentmondani, ez már egy végzetes szakadást mutatott a Gambinók között.

1985 december elején meghalt Dellacroce, a keresztapa pedig nem John Gottit választotta az új helyettesének, az underboss-nak, hanem egy Tommy Bilotti nevű „kapitányt”. Ezt Gotti súlyos sértésként értékelte. Ráadásul hírét vette, hogy Castellano ezt mondta róla:

Karácsony után elintézem Gottit, azt a f*szszopót!

Innen már nem volt visszaút. Gotti nem kért engedélyt a maffia legfelsőbb szervezetétől, a Bizottságtól, amelynek a családok idős fejei voltak a tagjai, hanem az alacsonyabb beosztású, de fiatalabb gengszterekkel egyeztetett a különböző családokból. Amikor kellő támogatást szerzett az ügyhöz, lépett.

Castellanót és a helyettesét 1985 karácsonya előtt néhány nappal gyilkolták meg Gotti bérgyilkosai a nyílt utcán
Fotó: The New York Times

Dellacroce halála után alig két héttel egy manhattani étteremhez érkezett egy megbeszélésre Paul Castellano és Tommy Bilotti, az újonnan kinevezett helyettese. Amikor az autójuk megállt, négy férfi lépett oda hozzájuk. Ugyanolyan kabátot és télisapkát viseltek, mintha egyenruha lett volna rajtuk. több lövéssel kivégezték a keresztapát és a helyettesét, majd elsétáltak.

Gotti és a saját helyettese, a tizenkilencszeres gyilkos Sammy Gravano egy autóból nézte a gyilkosságot.

Az FBI tapasztalatai szerint egy ilyen akciót mindig az szervez meg, aki átveszi a halott keresztapa helyét. Az ügynökök két héttel a gyilkosság után azt figyelték meg, hogy egy nap váratlanul a Gambino család sok „kapitánya” jelent meg Gotti klubjánál. A gengszterek gratulálni érkeztek. Az FBI így tudta meg, hogy az új keresztapa John Gotti lett.

Egymás ellen harcoltak a nyomozók

Ahogy a filmekből ismerős, valóban volt ellentét a különböző bűnüldöző szervezetek között. A hatóságok nem osztották meg egymással az információkat, és mindenki azon igyekezett, hogy megelőzze a másikat Gotti elfogásában.

Gotti és társai a horgász- és vadászklub előtt
Fotó: FBI

A Szövetségi Nyomozó Irodának a legfontosabb helyet, magát a Bergin horgász- és vadászegyesületet nem sikerült lehallgatnia, mert a bíró nem engedélyezte. Amit a hatóságok az egymás elleni küzdelemben elfelejtettek, hogy a New York-i állami rendőrség szervezett bűnözés elleni operatív csoportja (Organized Crime Task Force, OCTF) már 7 hónapja telepített egy poloskát a klubba, mert nekik sikerült engedélyt szerezniük erre egy másik bírótól. Greg Stasiuk nyomozó foglalkozott a gyenge minőségű hangfelvételek feljavításával.

Sokszor meg kellett hallgatnom a szalagokat. Ahogy újra és újra lejátszottam az 1985 nyarán készített felvételeket, egyszer csak sikerült egy mondatot összeraknom, amelyben John Gotti azt mondta, hogy el fognak intézni két embert. Ez fél évvel Castellanoo meggyilkolása előtt történt, a két ember pedig Castellano és a helyettese volt. Ez a mondat lett később nagyon fontos lett.

A hatóságok, ha lassan is, de egyre közelebb kerültek a keresztapához.

Gotti beletanul – a nyomozók is

Ebben az időben a Gambinók számítottak a legnagyobb családnak Amerikában. A szervezet éves bevétele kb. 500 millió dollár volt, ez ma másfél milliárd dollárnak felel meg. Gotti saját bevétele keresztapaként kb. 10 millió dollár lett évente, ami ma 30 millió dollárt ér.

Az új főnök parancsba adta, hogy a „kapitányok” részletes jelentés tegyenek a saját csoportjaik üzleteikről. George Gabriel különleges ügynök, a Gambinók ellen alakított egység tagja szerint ez a döntés megpecsételte Gotti sorsát.

Még az egyes bandák tagságáról is listát kellett írniuk a kapitányoknak. És amit Gotti megtanult, megismert ezeken a megbeszéléseken, az OCTF nyomozói is mind megtanulták. Pl. név szerint megismerték a Gambino család összes tagját.

Bruce Mouw, az FBI csoportvezetője elismeri, hogy a hatóságok nem segítették egymást, és ha együttműködnek, hamarabb véget vethettek volna Gotti uralmának.

Egy ilyen ügy az egész életét meghatározhatja egy nyomozónak, egy ügyésznek. Ha sikerül rábizonyítja egy keresztapára a bűnösséget, az bizony jót tesz az ember karrierjének. Az egónk jó darabig elnyomta az együttműködés képességét. De az is hozzátartozik a képhez, hogy az OCTF emberi ugyanígy viselkedtek velünk szemben, ők szintén nem akartak velünk együtt dolgozni.

Az első eljárást azonban nem az FBI és nem is a New York-i állami rendőrség indította Gotti ellen.

Az első per 

Miközben készülődött a hatalomátvételre, Gotti 1984-ben összetűzésbe keveredett az utcán egy szerelővel, és megverte. A férfi kihívta a rendőröket, akik előállították a gengsztert. Az ügyet 1986 márciusában tárgyalták, és bár egyszerű testi sértés volt a vád, a keresztapa akár 20 év börtönt is kaphatott volna a korábbi priusza miatt.

A közvélemény korábban rosszul öltözött, gyakran melegítőt viselő öregembereket látott a vádlottak padján maffiafőnökként, Gotti pedig több ezer dolláros öltönyben, kézzel festett nyakkendőben, makulátlan frizurával jelent meg a tárgyaláson. A keresztapa úgy vonult be a tárgyalóterembe, mint egy médiasztár. Barbara Nevis Taylor riporter így emlékszik vissza a jelenetre: 

Nem félrelökdöste az újságírókat és fotósokat, hanem áthaladt a tömegen, és az kettényílt előtte, mint Mózes előtt a Vörös-tenger. Nagyon tudta, hogyan kell viselkedni, és élvezte a hatást.

Amikor az ügyész a tárgyaláson megkérte a szerelőt, hogy mutassa meg, ki verte meg az utcán, a férfi azt mondta:

Nem tudom.

A keresztapát felmentették, és ezzel ő lett a legérdekesebb ember New Yorkban. A maffiafőnök élvezte a médiafigyelmet, és nemhogy elbújt volna a sajtó elől, de kérkedett a nyilvánosság előtt. Amíg az öreg keresztapák a fejüket fogták a címlapok láttán, Gotti egyre önteltebb lett.

A második eljárás

A nyomozók áttörésre vártak a lehallgatásokkal, de közben az államügyészi hivatal perbe fogta a keresztapát. A vád zsarolás, uzsorakamatra pénzkölcsönzés, teherautók elrablása és gyilkosság volt. A helyettes államügyész, Diane Giacanole biztos volt abban, hogy sikerül bizonyítani a maffiavezér bűnösségét.

A keresztapa ügyelt arra, hogy mindig kifogástalan öltözetben jelenjen meg
Fotó: ABC

1986 áprilisában a bíróság visszavonta Gotti szabadlábon védekezését, mert az ügyész szerint a gengszter megfélemlítette a megvert szerelőt az első perben. Gottinak börtönbe kellett vonulnia a szövetségi eljárásig. A maffiavezér a rácsok mögött sem tétlenkedett, és kiadta az utasítást egy „kapitány”, az amerikai pornóipar egy részét kézben tartó Robert DiBernando meggyilkolására, mert a háta mögött rosszakat mondott róla.

A tárgyalás szeptemberben kezdődött. Az államügyész a szervezett bűnözés elleni törvény (RICO) alapján vádolta meg a keresztapát. A törvény lehetővé tette, hogy már korábban jogerősen lezárult ügyeket is újra elő lehessen venni, ha azok azt bizonyítják, hogy a vádlott a bűnszervezet érdekében követte el azokat. Márpedig Gotti ült már börtönben gyilkosság miatt is. Diana Giacanole azt mondta, nem hitte, hogy vereséget szenvedhet.

Gotti 18 éves pályafutását vizsgáltuk, és megdönthetetlen anyagot állítottunk össze. Lehetetlen volt, hogy veszítsünk.

A perben nagy feszültséget keltett az államügyészi hivatal és az FBI között, hogy Gotti mellett egy olyan férfit is megvádoltak, aki 15 éve az FBI informátora volt. A szövetségiek ezért kérték az ügyészséget, hogy ne indítsa el az eljárást, de az ügyésznő ragaszkodott hozzá. Az informátor, Willie Boy Johnson közvetlenül a keresztapa mellett ült a vádlottak padján, amikor kimondták a nevét. Frank O’Hara, az OCTF ügynöke azt mondta, látta, milyen gyilkos pillantással nézett Gotti Johnsonra.

Ezek után egyetlen biztosítótársaságnál sem tudott volna életbiztosítást kötni.

Johnsont néhány évvel később a saját háza előtt végezték ki.

De térjünk vissza a tárgyalásra. Bruce Cutler, a keresztapát védő ügyvédi csapat vezetője teátrális mozdulattal széttépte a vádiratot és a kukába dobta. Az ügyvéd hét napon át kérdezte a vád koronatanúját, Sal Polisi volt maffiózót, és a sajtó szerint keresztre feszítette.

Az ügyvéd mindennek elmondott engem, hazug féregnek, pondrónak, kutyának nevezett, és olyan dolgokat adott elő rólam, amelyek nagyon rossz fényben tüntettek fel az esküdtek előtt. Pl. hogy egyszer utasításra megkínoztam valakit és levágtam a nemi szervét, mert egy maffiatag feleségét elcsábította. Ez amúgy valóban így történt.

A védelem a többi tanú hitelességét is szétzúzta. Cutlernek sikerült azt a benyomást keltetnie, hogy az államügyész akár a törvények megszegése árán is börtönbe akarja juttatni John Gottit, a helyi közösség megbecsült, ártatlan tagját, akinek semmi köze a maffiához.

Az esküdtszék felmentette a gengsztert. Később kiderült, hogy nem tiszta győzelem volt, mert Gotti helyettese 60 ezer dollárt fizetett egy esküdtnek, hogy ne szavazzon Gotti bűnössége mellett.

Gotti hatalmas partit adott a győzelme után. Később vett egy motorcsónakot, amelyre nagy betűkkel ezt festették:

Nem bűnös.

Gotti ezután újabb becenevet kapott a médiától: ő lett az Elegáns Don. Anthony Ruggiano maffiózó szerint a keresztapa olyan népszerűvé tette a maffiát, hogy a hírességek keresték a bűnözők.

Azon kaptam magam, hogy az egyik nap Andy Warhol, a másik nap pedig David Bowie drogozik velem, pedig én csak egy „katona” voltam, nem egy „kapitány.” Persze, tudták, hogy nálunk mindig jó kokainhoz jutnak, ingyen.

A harmadik eljárás 

Bár az FBI-nak már sikerült lehallgatnia Gotti új székhelyét, a Ravenite klubot, a túl nagy háttérzaj miatt értékelhetetlenek lettek a felvételek. Dave Swanson különleges ügynök így beszélt erről:

A 14 hónapos megfigyelés alatt tizenkétszer hatoltunk be éjjel, hogy máshova fúrjuk fel a berendezéseket. De így se sikerült használható anyagot készítenünk.

A szövetségi ügynökök megtudták egy informátortól, hogy Gotti és az alvezérei nem a klubban, hanem a felette levő lakásban tartják a megbeszéléseiket. A poloskákat nemsokára ott is felszerelték, és várták a fejleményeket. Bár itt kitűnő volt a vétel, jó darabig egyetlen olyan mondatot sem tudtak rögzíteni, amely elég lett volna a vádemeléshez.

A Ravenite klub fölött volt az a lakás, ahol a keresztapa szószátyár módon mindent kifecsegett a maffia titkos ügyeiről
Fotó: The Mob Museum 

A New York-i rendőrség szervezett bűnözési elleni irodája (OCTF) emberei közben úgy gondolták, hogy ha az ügyészség korábban elvesztette a tanúkra alapozott pert, akkor most a lehallgatásokkal kell bizonyítani a keresztapa bűnösségét. Az OCTF ügynökei biztosak voltak benne, hogy a saját, korábbi felvételeik alapján bizonyítani tudják: Gotti állt egy korrupt szakszervezeti vezető megtámadása mögött 1989-ben. Letartóztatták a keresztapát, aki alig egy napot töltött börtönben, mert ismét letette a 100 ezer dolláros óvadékot.

1990-ben megkezdődött a New York-i állami rendőrség eljárása Gotti ellen. A keresztapa ismét gondtalannak, vidámnak mutatkozott. Mivel nem szövetségi, hanem állami ügyben zajlott a per, az állami bíróság épületébe bemehettek a kamerák, így végig lehetett filmezni és fotózni a gengsztert. A tárgyaláson lejátszották azt a felvételt, amelyen Gotti ezt mondja a szakszervezeti vezetőről:

El fogjuk látni a baját.

Bruce Cutler ügyvédnek azonban ezúttal is sikerült meggyőznie az esküdteket. Cutler azzal érvelt a perben, lehetetlen kitalálni, mire gondol egy ember. Odafordult a nyomozóhoz, aki a tanúk padján ült és vallomást tett Gotti ellen.

Nyomozó úr, legyen szíves, mondja meg nekünk, mire gondol most John Gotti. Nem tudja? Köszönöm.

A következő videóban a tárgyalásról láthatnak részleteket:

Az esküdtek végül minden vádpontban ismét ártatlannak mondták ki John Gottit. A keresztapa az ítélethirdetés után az utcán az öklét a levegőbe emelve futott. Ez jelezte, hogy ez volt az első eset, amikor maga is arra számított, veszíteni fog. 

Gotti elhagyja a Ravenite klubot az ünneplés után, előtte megy Sammy "The Bull" Gravano, a helyettese, aki 19 embert gyilkolt meg
Fotó: Quora

A maffiavezér újra hatalmas partit adott a Ravenite klubban, sőt, még tűzijátékot is rendeztek a számára. Az utcabálnak csak másnap reggel lett vége.

A sajtó ekkor Teflon Donnak nevezte el a keresztapát, akire nem ragad semmi kosz.

Az FBI folytatja

A tárgyalás közben az FBI folytatta a Ravenite klub lehallgatását. Gotti a per ideje alatt, a tárgyalások után többször az irodájába ment, és az eljárásról, illetve annak a kockázatairól beszélt. Azt mondta:

Ha csak kiejti valaki azt a szót a száján bárhol, hogy La Cosa Nostra, magam fogom kinyírni az illetőt.

Ez nagyon fontos volt George Gabriel ügynök szerint.

Ezzel a fenyegetéssel gyakorlatilag kimondta, hogy létezik a La Cosa Nostra, a maffia, és hogy ő a bűnszervezet tagja. Másokat akart figyelmeztetni, hogyan kell viselkedni, miközben ő maga árulta el saját magát. A törvény által előírt három bizonyíték közül megvolt az első a vádemeléshez.

Az eredeti felvételt itt hallgathatják meg:

Gottiról kiderült, hogy épp olyan szószátyár és pletykafészek ember, mint a „katonája”, Anthony Ruggiero volt. Gotti kijelentette az FBI nyomozóinak füle hallatára:

Ha engem bevágnak a sittre, a családot Sammy Gravano fogja irányítani. Én maradok a főnök, de ő fog eljárni a nevemben.

Ez volt a második bizonyíték arra nézve, hogy ő a keresztapa és hogy ez egy bűnszervezet. A harmadik bizonyítékot azonban, azt, hogy Gotti parancsára gyilkolnak is a gengszterek, ekkor még nem sikerült megszerezni.

Az áttörés: Gotti túl sokat beszél

A harmadik felmentő ítélet után szorult a hurok a maffián. A hatóságok éjjel-nappal zaklatták a gengsztereket, egyre több bűnözőt tartóztattak le, és ez még akkor is fokozta a nyomást, ha óvadékkal mindannyian szabadlábra kerültek.

Gotti és Gravano, a Gambino család két vezetője
Fotó: Pinterest

Az áttörést az hozta meg, amikor az ügynökök azt hallották a felvételen, ahogy John Gotti az egyik „kapitány” előtt kifakadt a helyetteséről, Sammy Gravanóról. Arról panaszkodott neki, hogy Gravano túl sikeres az üzletben, újabb és újabb építőipari cégeket alapít vagy vásárol fel. A felvételeken az is szerepel, ahogy elmesélte, hogyan mozgatja a szakszervezeteket a maffia. És végre azt is kimondta, amire évek óta várt az FBI.

Ha bármikor valaki nem ért velünk egyet, kinyírjuk. Ilyen egyszerű. A sitten voltam, amikor szóltak, hogy DiBernardo miket mond rólam. Bentről intézkedtem, hogy öljék meg.

Az FBI-nak ezzel meglettek a bizonyítékai a szervezett bűnözés elleni törvénynek megfelelő vádemeléshez.

A letartóztatás

A nyomozók 1990. december 11-én éjjel bekopogtattak a Ravenite klubba. John Gotti, Sammi Gravano és egy harmadik maffiózó fogadta őket. A letartóztatás kedélyesen zajlott.

- A legrosszabbkor érkeztek, fiúk. Épp most kértünk kávét.

- Semmi gond, megvárjuk, amíg megisszák.

Gotti a rendőrautóban is fölényes volt. Ez a párbeszéd alakult ki Gabriel ügynökkel:

 - Ebben az ügyben is megverem magukat.

 - Biztos vagyok benne, hogy megpróbálja. Majd meglátjuk.

 - Azt tudja, hogy a maga anyja is az én oldalamon áll?

- Inkább azzal foglalkozzon, miket beszélt össze-vissza a klub feletti lakásban.

Gotti ekkor elnémult és már nem volt olyan vidám, mint az akció elején.

A negyedik eljárás

Laura Ward államügyész, aki az FBI nyomozásáért volt felelős, eltökélte magát, hogy Gottit a rács mögé juttatja. Úgy döntött, ehhez minden szövetségi és állami hatóság segítségét igénybe veszi. Az utasítására az FBI emberei felkeresték az állami rendőrség szervezett bűnözés elleni csoportját, és kérték a segítségüket, hiszen az OCTF-nek számtalan 1986-os lehallgatási felvétel állt a rendelkezésére.

A két hatóság ügynökei végre félretették a háborújukat, együtt dolgoztak és visszamenőleg átnézték az összes felvételt. Az OCTF szalagjai tökéletesen kiegészítették egy-egy bűncselekmény történetét.

Minden típusú bűncselekményhez, amelyet Gotti és az emberei követtek el, külön hangszalagot vittünk magunkkal a bíróságra.

A teremben a keresztapai még mindig pökhendi módon viselkedett, pedig a közvélemény először hallhatta, hogy a mindig elegáns, nagyvilági, a média által vonzónak leírt ember nem más, mint egy iskolázatlan, gonosz, mocskos szájú, utcai bűnöző.

Gotti a tárgyalóteremben
Fotó: Fecbook

Gotti celeb mivolta már itt erősen megkopott. Egyszer csak az a rész következett, ahol a keresztapa a helyettesét, Sammy Gravanót gyalázta. A tizenkilencszeres bérgyilkos, aki addig felnézett Gottira, döbbenten hallgatta, miket mondott róla a volt főnöke. George Gabriel ügynök ezt mondta erről:

Ekkor jelentkezett Gravano a börtönből nálunk, hogy szeretne együttműködni a hatóságokkal. A felvétel alapján megértette, hogy Gotti a kivégzésére készült.

A koronatanú

George Gabriel ügynök úgy vélte, hogy kockázatos egy maffiózót használni a perben. A hangszalagokat nem lehet keresztkérdések alá vetni, egy embert igen, és várható volt, hogy Gotti ügyvédjei ismét hiteltelenítik a tanút. Végül a vád mégis úgy döntött, hogy tanúként hívja Gravanót, mert olyan még nem fordult elő, hogy egy család helyettes vezetője együttműködjön a hatóságokkal.

A keresztapa megirigyelte Gravano üzleti sikereit, ezért akarta kivégeztetni
Fotó: The Mob Museum / The Mob Museum

Gravano, a kőszívű bérgyilkos olyan nyugodt hangon és olyan részletesen adta elő 19 ember meggyilkolását, hogy Gotti ügyvédjei levegőért kapkodtak. A gyilkosságokat mind a keresztapa rendelte el, és volt, amelyekben maga is szerepet vállalt. A tárgyalóteremben olyan csönd volt, amikor Gravanót kérdezte az ügyész, hogy egy légy zümmögését is meg lehetett volna hallani. Gravano azt is részletezte, hogy végezték ki a Gambino család fejét, Paul Castellanót. A bérgyilkos később azt mondta:

Lojális voltam Johnhoz. Ha a börtönben bocsánatot kért volna, amiért dühében ocsmány dolgokat beszélt rólam, elfogadtam volna, csöndben maradok, és vele együtt életfogytiglant kapok. De nem kért bocsánatot, én meg úgy voltam vele, hogy akkor b*szd meg, már nem vagyok lojális hozzád.

 Az ítélet

Az esküdtek a szokottnál hamarabb, alig másfél nappal az utolsó tárgyalás után jelezték, hogy döntöttek. Gotti kitűnően szabott, elegáns, fekete öltönyben, gúnyos mosollyal az arcán várta az ítéletet. 

Az esküdtek nem mertek ránézni, sőt, az egyikük sírt. Laura Ward ügyész annyira félt attól, Gotti ismét megússza, hogy az egész teste remegett. Senki nem tudta, mire számítson.

És ekkor meghallottuk, bűnös, bűnös, bűnös… Az esküdtek minden egyes vádpontban, amit összeállítottunk a vádiratban, bizonyítottnak látták a bűnösségét.

A nyomozók óriási megkönnyebbüléssel fogadták a döntést. Volt, aki elsírta magát a sokéves, feszült küzdelem végén. Mások azt ünnepelték, hogy sikerült kibékülniük egymással a különböző testületeknek, és ez meghozta a sikert.

A keresztapa a tárgyalás után
Fotó: Pinterest

A Teflon Dont még aznap, 1992. április 4-én átvitték a New York-i szövetségi börtönbe.

Epilógus

A keresztapát a bíró három hónappal később életfogytiglani börtönre ítélte, a feltételes szabadon bocsátás lehetősége nélkül. Gotti a fegyházban nagyképűen és arrogánsan viselkedett, amivel kivívta nemcsak a fegyőrök, hanem a rabok haragját is. Egy fekete bőrű rab brutálisan megverte, mert rasszista megjegyzést tett rá, mire Gotti 400 ezer dollárt ajánlott az Árja Testvériség nevű neonáci börtönbandának, hogy gyilkolják meg a férfit.

Bár a maffia Bizottsága, a többi család feje felszólította, mondjon le a Gambino család főnöki címéről, Gotti ragaszkodott a pozíciójához. A fiát, az ifjabbik Johnt bízta meg az utasításai végrehajtásával. Végül John Jr. is lebukott, de együttműködött a hatóságokkal, ezért csak 6 év börtönre ítélték. Ekkor Gotti másik fia, Peter lett a családfő.

A bukott keresztapa 2002-ben halt meg a springfieldi börtönkórházban, gégerákban. 61 éves volt.