Idén több olyan strand is fizetős lett, ami korábban ingyenes volt

Christchurch tengrpart
Vágólapra másolva!
Július 1-től fizetnie kell azoknak a nyaralóknak, akik Bournemouthba, Christchurchbe és Poole-ba utaznak, ugyanis a déli parton bevezetik az idegenforgalmi adót.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság három legkedveltebb tengerparti helye hamarosan új adóval sújtja a turistákat az idei nyáron. Bournemouth, Christchurch és Poole is történelmet ír, mint az Egyesült Királyság első tengerparti üdülőhelyei, ahol idegenforgalmi adót vezettek be.

Christchurch tengerpar
A christchurchi tengerpart. Fotó: Unsplash

Július 1-től azoknak a látogatóknak, akik ezekhez a dorseti gyöngyszemekhez terveznek kiruccanni, egy kicsit mélyebbre kell nyúlniuk a zsebükben. A helyi szállodatulajdonosok ugyanis zöld utat adtak a szobánként és éjszakánkénti 2 GBP (900 forint) illetéknek.

A program várhatóan 12 millió fontot hoz majd öt év alatt.

 Az Accommodation Business Improvement District (ABID) szerint ezt az összeget a városok rendezvényeinek bővítésére fordítják majd, beleértve az olyan eseményeket is, mint az Air Festival vagy éppen a Christmas Tree Wonderland – írja a Bournemouth Echo.

Andy Lennox, a Destination Management Board elnöke "történelmi pillanatként" üdvözölte a döntést.

Hihetetlenül fontos, hogy ez a pénz a látogatói illetéken keresztül jöjjön be. Nem hiszem, hogy az elmúlt 15 évben olyan helyzetbe kerültünk, hogy volt annyi pénzünk, hogy a ilyen programokra költhessünk.

– közölte Lennox.

Pool tengerpart
Pool. Fotó: Unsplash

Noha ez a három tengerparti város lehet az első, amely ilyen illetéket vezet be, mégsem ők az elsők az Egyesült Királyságban. Manchester hasonló adót vezetett be – igaz, 2 font helyett éjszakánként 1 fontot kell fizetni – tavaly áprilisban. Egy évvel az adó bevezetése után a City Visitor Charge mintegy 2,8 millió fontot gyűjtött össze a turistáktól. 

Edinburgh pedig jelenleg azon gondolkodik, hogy bevezesse-e saját idegenforgalmi adóját.

Ha az Egyesült Királyság bármely tengerparti helye indokolja az idegenforgalmi adó kivetését, az valószínűleg Dorsetben lesz, ugyanis ez a hely híres lélegzetelállító tengerpartjáról. 

Tavaly a Poole-tól nyugatra fekvő Weymouth-ot emelték ki  "kötelezően meglátogatandó üdülőhelynek", mindezt főként érintetlen fürdővizének köszönheti, amely minden nyáron a napimádók tízezreit vonzza. Minden évben tömegek szállnak le ebbe a déli tengerparti városba, hogy élvezzék a lenyűgöző tengerpartot, amely a Jurassic Coast szívében fekszik.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!