Jó, ha tudja: hatalmas változások jönnek az európai hotelekben

szálloda, hotel, Aria Hotel Budapest
Vágólapra másolva!
A tizenhét európai országot tömörítő Hotelstars Union úgy döntött, hogy átdolgozzák a szállodák eddigi minőségi besorolási rendszerét.
Vágólapra másolva!

A szervezet nemrég Budapesten tartotta a közgyűlését, amelyen felülvizsgálták és átdolgozták a szállodacsillagok rendszerét is. A szervezet szerint az újítást az egyre fontosabb fenntarthatósági követelmények, a munkaerő terén tapasztalható kihívások és a digitalizáció térhódítása tette szükségessé. Az új szisztéma a tervek szerint 2025 januárjában lép életbe.

A változások jegyében a kritériumok számát 247-ről 239-re csökkentették azzal, hogy bizonyos elavult elvárásokat töröltek. 

Más, fenntarthatósági követelményeket ugyanakkor beépítettek, így például a matracok tisztítására vonatkozó ajánlásokat azok élettartamának meghosszabbítása érdekében.

Javasolják az egyes helyiségekben a felesleges tárgyak mennyiségének csökkentését, a varró- és cipőfényesítő készletek száműzését, és azt, hogy az ágyneműket és a törülközőket csak akkor cseréljék, ha azt a vendégek kérik.

Az Európa-szerte tapasztalható munkaerőhiányra reflektálva csökkentenék a kötelező fogadási és szobaszerviz-időt, és támogatják a teljesen automatizált be- és kijelentkeztetést, különösen az egy és kétcsillagos kategóriában.

A hivatalos kritériumok a HSU honlapján lesznek elérhetőek - hívja fel a figyelmet a Roadster.

A 2009-ben alapított Hotelstars Union a Hotrec Hospitality Europe keretében működik, és Görögország, Örményország, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Grúzia, Németország, Magyarország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország, Szlovénia, Svédország és Svájc szállodaszövetségei képviseltetik magukat benne.

Szálloda, hotel
A Hotelstars Union átdolgozta a szállodacsillagok rendszerét  
Fotó: vinifera.hu 

Mik azok a szállodai csillagok?

Annak érdekében, hogy a vendég minél pontosabb információkat kapjon arról, mit várhat egy hoteltől, a szállodákat adott irányelvek mentén kategóriákba sorolják. Ezek a szállodai csillagok. A besorolásnál éppen úgy figyelembe veszik az épület adottságait – szobák mérete, van-e wellness részleg, edzőterem, konferenciaterem stb. – mint a személyzet létszámát vagy felkészültségét. Ennek alapján a hoteleket 1-től 5 csillagig osztályozzák.

Magyarországon és az Európai Unió legtöbb tagállamán belül egy minősített rendszer garantálja, hogy ugyanazt a színvonalat nyújtsák az egyazon kategóriába sorolt hotelek.

Ugyanakkor ezek a kategóriák nem a Föld összes országára vonatkoznak, csupán azokra, akik csatlakoztak a Hotelstars Union szállodai minősítési rendszerhez. A többi régiónál a besorolások teljesen változóak, hiszen egyes helyeken maga a szállodatulajdonos kategorizálja a hotelt, máshol egy állami szerv vagy a helyi hatóságok állapítják meg a színvonalat. Ezért lehetséges, hogy egészen mást jelent egy 3 csillagos besorolás a Közel-Keleten, mint például Amerikában vagy az EU-n belül.