Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rejtély, hogy népesíthették be nyulak ezt a távoli, aprócska szigetet - videó

Ökunoshima-sziget, Japán, Nyúlak, Nyúl,
14 November 2015 - Okunoshima - Japan.
Vágólapra másolva!
Van egy távoli sziget, ahol a nyulak uralkodnak. Hihetetlen módon elszaporodtak az elmúlt időszakban, de sokáig homály fedte, hogy egyáltalán hogy kerülhettek a szigetre.
Vágólapra másolva!

Az aprócska Ōkunoshima sziget a Szeto beltengerben található, két mérföldre a japán Takehara város partjaitól, Hirosima tartományban. Manapság azonban leggyakrabban Usagi Jima néven emlegetik, ami azt jelenti, hogy Nyúl-sziget.

Korábban a japán birodalmi hadsereg több ezer tonna mérges gázt gyártott a második világháború alatt egy ottani létesítményben. A The New York Times szerint a mérget – mustárgázt, foszgént és más fajtákat – kínai katonák és civilek ellen használták az 1930-as és 40-es években a kínai háború során.

Egyesek úgy vélik, hogy a sziget szörnyű története lehet a kulcsa annak, hogy nyulak népesítették be.

Még 1929-ben, amikor a hadsereg megkezdte a vegyi fegyverek gyártását, nyulakat vittek a szigetre, és tesztelték a mérges gáz hatékonyságát. Nagy valószínűséggel a munkások a háború után szabadon engedhették a fogságban tartott állatokat, és azok hamarosan elszaporodtak. A legtöbb szakértő azonban nem ért egy ezzel a verzióval. Ellis Krauss, a kaliforniai San Diego-i Egyetem japán politika professzora egy interjújában elmondta, hogy az eredeti nyulakat a háború után kiirtották: „A próbanyulakat az amerikaiak elaltatták.

A japán Okunoshima sziget, amelyet nyulak népesítenek be Forrás: Shutterstock/Hendra Karta Negara

Egy másik elképzelés szerint körülbelül nyolc nyulat engedhetett szabadon egy csoport iskolás gyerek 1971-ben. Mivel a szigeten semmilyen ragadozó nem él, de még kutyák és macskák sem, ezért gyorsan elszaporodhattak, és így érték el a jelenlegi mintegy 1.000 állatból álló populációt - írja a Promotions.hu.

A Nyúl-szigetet időközben azonban felfedezték maguknak a turisták, és a nyulakat etető látogatók fenntarthatatlan népességrobbanást okoztak, ami tönkretette a sziget ökoszisztémáját. Az pedig végtelenül káros, hogy olyan egészségtelen rágcsálnivalókkal etetik a nyulakat, amitől egészségi állapotuk erősen leromlik, és átlagos élettartamuk két évre rövidül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről