Taylor Swift és a TikTok háborúja az egész zeneipart felkavarta

Taylor Swift, TaylorSwift, amerikai énekes
Fotó: AFP/David Gray
Vágólapra másolva!
Szenzációként robbant a hír, miszerint Taylor Swift dalai ismét felkerültek a TikTok felületére, miután bő két hónapig elérhetetlenek voltak. Taylor Swift és a TikTok közötti viszály oka egész egyszerű, de mivel több zenei előadót is érint, a megoldás bonyolultabb lehet; a háttérben ugyanis a fő mumus, a világ legnagyobb zenekiadója, a Universal Music áll.
Vágólapra másolva!

Április közepén szenzációs áttörés történt a TikTok és a Universal Music közötti háborúban: váratlanul újból elérhetővé váltak Taylor Swift számai a közösségi platformon. A teljes megoldás azonban még így két hónap elteltével is várat magára, hiszen a zenei kiadó által kezelt többi előadó továbbra is hiányzik a szolgáltatás repertoárjából. Taylor Swift és a TikTok viszálya egy a zeneipar területén nagyon kényes és kulcsfontosságú témát helyezett reflektorfénybe: a jogdíjak kérdését. 

TikTok, videomegosztó közösségi hálózati szolgáltatás, TikTokvideomegosztó
A TikTok felhasználóit is érzékenyen érinti Taylor Swift és a TikTok háborúja
Fotó: Shutterstock/Konstantin Savusia

Mi volt Taylor Swift és a TikTok közötti nézeteltérés oka?

Idén február elsején lejárt a TikTok és a világ legnagyobb zenekiadója, a Universal Music között aláírt szerződés. A két megacég közötti szerződés főleg azt teszi lehetővé, hogy a TikTokon megjelenő videók alatt a Universal Music szárnyai alá tartozó előadók dalai szólhassanak. Ez a zenei kiadó olyan előadókat képvisel mint:

  • Taylor Swift, 
  • Billie Eilish, 
  • Drake, 
  • Justin Bieber, 
  • Rihanna, 
  • Ariana Grande, 
  • Sting, 
  • Alicia Keys, 
  • Harry Styles, 
  • Adele, 
  • Elton John, 
  • U2 

és még sorolhatnánk. A vita az anyagiak, a jogdíjak körül robbant ki. A jogdíj alatt itt az az összeg értendő, ami egy-egy zeneszám használata után a kiadónak és előadónak jár.

Taylor Swift
Taylor Swift az Eras Turné egyik dalát énekli
Fotó: Wikipedia

A Universal Music kifogása a szerződés meghosszabbítására az volt, hogy szerinte (és ezt nyílt levélben is megírta) a közösségimédia-platform kínai tulajdonosa, a ByteDance egy zenére épülő felületet hoz létre, miközben távolról sem fizet elegendő pénzt a zenészeknek érte. Ezt bizonyítja, hogy csak a TikTok bevételének egy százalékát fordítják jogdíjak kifizetésére, más közösségimédia-platformok ennél jóval többet fizetnek. Amikor a Universal Music kihátrált a TikTok mögül, vitte magával az összes hozzá tartozó előadót is, ami azt jelenti tehát, hogy egyik a kiadóval együttműködésben lévő énekes dalát sem lehet lejátszani ezen a közösségi platformon, sőt az összes érintett előadó itteni oldalát is eltávolították. Így tehát például Rihanna és Ariana Grande dalai a TikTokon szintén elnémultak - ahogy Taylor Swift is átmenetileg erre a sorsra jutott. 

A TikTok természetesen nem maradhatott adós az őt ért rágalmazásra adandó válasszal, amit ő is nyílt levélben tett közzé. Ebben az alábbiak olvashatók: "Szomorú és kiábrándító, hogy az Universal Music Group a saját kapzsiságát a művészek és dalszerzők érdekei fölé helyezte. A Universal hamis narratívája és retorikája ellenére a tény az, hogy úgy döntöttek, hogy elállnak egy olyan, jóval több mint egymilliárd felhasználóval rendelkező platform erőteljes támogatásától, amely ingyenes promóciós eszközként szolgál a tehetségei számára. A TikTok egyedül az Universal Music kiadóval nem tudott megállapodni. Egyértelmű, hogy a kiadó öncélú lépései nem szolgálják a művészek, a dalszerzők és a rajongók érdekeit."

UniversalMusicGroup, Universal Music Group, Lucian Grainge, LucianGrainge
A Universal Music épülete
Fotó: Shutterstock/MNAphotography

Megállapodott Taylor Swift és a TikTok

Április közepén bombaként robbant a hír, hogy egy egyedi megállapodás keretében Taylor Swift és a dalai visszatértek a TikTokra. Az időzítés nem is lehetett volna tökéletesebb, hiszen április 19-én jelenik meg legújabb albuma, a The Tortured Poets Department. Ahogyan arról az Origo is beszámolt, Taylor Swift egyébként hatalmas bravúrt hajtott végre, hiszen feltornászta magát a milliárdosok listájára. Taylor Swift bevétele több mindenből adódik: koncertkörútja jegyeladásából, a zenei katalógusából, a streamingszerződésekből és a lemezeladásokból. Emellett számos drága ingatlant birtokol szerte az Egyesült Államokban. A Bloomberg és a Forbes is 1,1 milliárd dollárra becsüli nettó vagyonát. A Universal Music-hoz kötödő többi zenei előadó azonban továbbra sem elérhető a TikTokon. 

De miért pont Raylor Swift kerülhetett vissza a TikTokra, és miért csak ő egyedül? Az énekesnőnek minden bizonnyal a maga nemében egyedülálló szerződést sikerült tető alá hoznia. Ez azért valósulhatott meg, mert más művészekkel ellentétben Swift maga birtokolja a zenéjének szerzői jogait a Universal Music-kal kötött 2018-as megállapodás értelmében. Egyes jelentések szerint Swift hasonlóan egyedi megállapodásra lépett a TikTokkal is.  Azonban a TikTok zenei tartalmak még mindig nagyon hiányosak, hiszen sok népszerű előadó továbbra sem térhetett ide vissza.