A háborúpárti Brüsszel kötelező európai sorkatonaságot vezetne be

Ukajna, aknavető
Kiképzésen lévő ukrán katona lő egy aknavetővel
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski
Vágólapra másolva!
A júniusi európai parlamenti választások után felálló új EP-ben az első témák között tárgyalhatják majd a kötelező európai sorkatonaságot - írja a V4NA. A nemzetközi hírügynökség szerint 18 éves kortól válna kötelezővé a katonai szolgálat, ugyanakkor az még nem világos, hogy csak a férfiak számára, vagy a nőket is köteleznék valamiféle kiképzésre. Manfred Weberék célja, hogy az európai parlamenti választások után felálló új EP az elsők között tárgyalja majd a uniós kötelező sorkatonai szolgálatot. Miközben Európa egyre jobban belesodródik a háborúba, a magyar kormány ezzel szemben békepárti, és a mielőbbi tűzszünetet és béketárgyalásokat támogatja.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben Németországban egyre többet beszélnek arról, hogy visszavezetnék a sorkatonaságot – írja a V4NA. A portál szerint a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió pártszövetségének (CDU/CSU) szövetség pártkongresszusán megszavazták, hogy ismét napirendre tűzzék a kötelező katonai szolgálatot, és ígéretet tettek arra, hogy újra bevezetik azt, amint újra hatalomra kerülnek Berlinben. Nem sokkal korábban pedig Manfred Weber, a Európai Néppárt (EPP) elnöke felvetette az uniós szintű sorkatonaság bevezetésének ötletét, valamint Brüsszel saját nukleáris elrettentő képességgel való felszerelését – emlékeztet a The European Conservative hírportál.

A V4NA nemzetközi hírügynökség szerint hozzáteszik, hogy nem Németország az egyetlen ország, amely a sorkatonai szolgálat visszaállítását fontolgatja Európában, és egyre többen gondolják úgy az Európai Parlamentben, hogy a vitát központilag, uniós szinten kell megoldani. Manfred Weber a BR24 bajor médiának adott interjújában a néppárt európai uniós választási programjáról beszélve ismét az európai védelmi politika további központosítása mellett érvelt.

Valós aggályokat vet fel a kötelező európai sorkatonaság ötlete

Weber elmondta, hogy határozottan támogatja az általános európai katonai szolgálatot, de a szociális szektor alternatívái közül a fiataloknak is választási lehetőséget kell kínálni. A V4NA brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy

Manfred Weberék célja, hogy az európai parlamenti választások után felálló új EP az elsők között tárgyalja majd a uniós kötelező sorkatonai szolgálatot.

A terv szerint 18 éves kortól válna kötelezővé a katonai szolgálat, ugyanakkor az még nem világos, hogy csak a férfiak számára, vagy a nőket is köteleznék valamiféle kiképzésre. Az azonban biztosnak látszik, hogy a kiképzés azt a célt szolgálja, hogy utána a csapatok azonnal bevethetőek legyenek, akár közvetlenül a frontvonalban is.

Magyar Honvédség, katona, hadgyakorlat
A Magyar Honvédség páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlata Hajmáskéren április 29-én
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Hozzáteszik: látva az elmúlt hetek nyilatkozatait, köztük Emmanuel Macron francia elnökét, aki nem zárta ki, hogy európai katonákat küldjenek Ukrajnába, valós aggályokat vet fel a kötelező európai sorkatonaság ötlete. Észtország épp a napokban jelentette be, hogy arról tárgyal, hogy csapatokat küldjön Ukrajna nyugati részébe, hogy átvegyék az ukrán erőktől a nem közvetlen harci feladatokat. Ezzel lehetőséget adnának Kijevnek, hogy még több saját katonát küldjön a frontra – mondta a Breaking Defense-nek az észt elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Észtországban egyébként soha nem törölték el a sorkatonaságot. Kaja Kallas észt miniszterelnök nemrég arról beszélt a BBC brit közszolgálati médiának, hogy szerinte a sorkatonaság „szerves része annak, hogy elrettentse Oroszországot, de erősebb védelmet is biztosít, ha Oroszország támad”.

„Van egy negyvennégyezer fős tartalékos hadseregünk, a briteknek körülbelül kétmillió. Kétmillió ember, akik készek megvédeni a hazát, és tudják, mit kell tenniük” – jegyezte meg. Majd hozzátette, hogy természetesen az Egyesült Királyság maga dönti el, hogy bevezeti-e a hadkötelezettséget, ő maga ezt sok szempontból ajánlja.

Az európai NATO-tagok közül a következőkben van érvényben a sorkatonaság: Norvégia, Törökország, Észtország, Litvánia, Svédország, Görögország, Finnország, Lettország és Dánia. Hollandiában ugyan kapnak behívót a férfiak, de egyelőre csak önkéntes a bevonulás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!