Vágólapra másolva!
A labdarúgó Merkantil Bank Liga 33. fordulójának csúcsrangadóján a Győri ETO egy szenzációs mérkőzésen 3-2-re legyőzte a Vasast az ETO Parkban, így az utolsó fordulóban a győri csapat kezdheti lépéselőnyből a feljutásért vívott harcot.

Egészen drámaivá váló véghajrát fut a feljutásért a Győri ETO-val a Vasas, amely minimális pontelőnyének köszönhetően kedvező helyzetből várhatta az NB II csúcsrangadóját. A Vasas már csak azért is jó előjelekkel várhatta a meccset, mert tavaly novemberben 6-0-ra ütötte ki a Győrt, a legutóbbi öt meccséből pedig négyet megnyert, ugyanakkor a legutolsó vendégszereplésekor 3-1-re kapott ki a Rába-parti együttes otthonában.

Gera Zoltán együttese már a döntetlennel is hatalmas lépést tehetett volna az NB I felé, hiszen az utolsó forduló előtt a saját kezében maradna a sorsa, és hazai pályán harcolhatná ki a feljutást a Soroksár ellen. 

Gera Zoltán kinevezése egyelőre jó húzásnak tűnik
Fotó: vasasfc.hu

Az iksz viszont még veszélyes is lehet, hiszen ha esetleg a Vasas kikap az utolsó fordulóban, a Győr pedig a meglepetésgyőzelmekre is képes Ajkával csak döntetlent érne el, úgy pontazonosság alakulna ki, ebben az esetben pedig nem az egymás elleni eredményeket veszik alapul, hanem első sorban a bajnokságban elért több győzelmet, amiben jobban áll a Győr. Az ETO-nak viszont kilenc veresége van, ami több mint amennyi a Nyíregyházának és a Vasasnak van összesen, márpedig ilyen sok vereséggel ritkán jut fel egy csapat az élvonalba – legutóbb a Balmazújvárosnak sikerült még 2017-ben.

Egy esetleges győzelemmel viszont a piros-kékek minden kérdést eloszlathattak volna, hiszen az utolsó körre négypontos, behozhatatlant előnyre tennének szert. Ez azonban nem ígérkezett egyszerű feladat, hiszen Borbély Balázzsal az ETO még hibátlan – 11 rúgott gól mellett pedig csak hármat kapott.

A Vasas számára baljósan indult a találkozó, ugyanis a csapat egyik legveszélyesebb támadója, Urblík József megsérült a bemelegítésnél, a helyére Hinora Kristófnak kellett beugrania. 

Ennek ellenére az angyalföldi csapatnak álomszerűen indult a találkozó, ugyanis már a harmadik percben sikerült megszereznie a vezetést. Pávkovics Bence hosszú indítása után a jobb oldalon kilépő Radó András lépett ki ziccerben, majd egy pattanás után átemelte a kapujából rossz ütemben kimozduló Gyurákovics Eriket (0-1).

RADÓ András
Radó András a nyolcadik gólját lőtte az idei NB II-es szezonban
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Sokáig azonban nem örülhettek az angyalföldiek, ugyanis a nyolcadik perc elején egyenlített a Győr. Egy jobb oldali szögletet Szép János csúsztatott meg, a hosszún érkező Claudiu Bumba pedig közelről a kapuba fejelt (1-1). A román támadó helyezkedése több volt, mint lesgyanús, az eset visszanézésére azonban nem volt lehetőség, mivel az NB II-ben nem alkalmazzák a videóbírót.

A szurkolók csak kapkodták a fejüket az ETO Parkban, ugyanis a 10. percben ismét vezetést szerzett a Vasas. Ezúttal a gólszerző Radó András tekert jobbról középre egy labdát, az érkező Tóth Milán pedig 11 méterről egy kitekert mozdulattal a bal alsó sarokba fejelt (1-2). 

A második bekapott gól nem roppantotta össze a győri csapatot, amely becsülettel ment előre és a 16. percben ki is egyenlíthetett volna, de Bumba 17 méteres bombája a felső lécen csattant. 

A 23. percben aztán összejött az ETO egyenlítőgólja. 

Egy előrevágott labdára a korábbi kispesti csatár, Nenad Lukics startolt rá, erőszakosabb volt a Vasas védőjénél, Hidi M Sándornál, a megszerzett labdával pedig kapura tört és 15 méterről a jobb alsó sarokba belsőzött esélyt sem adva Jova Leventének (2-2).

A folytatásban abbamaradt a pingpong-meccs a két csapat között, bár az egyenlítés után a győriek veszélyesebben játszottak és több nagy helyzetet is kialakítottak az angyalföldi kapu előtt. Úgy tűnt, a csapatok döntetlennel mehetnek majd a szünetre, azonban a hosszabbítás első percében megint villant az ETO. Mamady Diarra forgatta meg az emberét a jobb szélen, majd a középre lőtt labdájára Bumba érkezett a rövid oldalon, aki öt méterről a kapuba pörgetett (3-2). 

A második félidőt a Vasas kezdte jobban, és az 50. percben majdnem ki is egyenlített. Radó lépett ki lesgyanús helyzetben, de a partjelző nem lengetett, a korábbi NB I-es gólkirály ziccerét azonban Gyurákovics Erik lábbal védeni tudta. 

Az 55. percben nagy bajba került a Vasas. 

Szépe kemény belépője után megsérült az angyalföldi csapat legveszélyesebb játékosa, a 22 éves Tóth Milán, akit zokogva hagyta el a pályát és lábra sem tudott állni. A fiatal támadó az idei szezonban 32 meccsen 18 góllal és öt gólpasszal segített a Vasast, így a kiesése komoly fejtörést okozhatott Gera Zoltánnak, aki Zimonyi Dávidot küldte be a sérült játékosa helyett. 

Elképesztő hangulat volt az év legfontosabb NB II-es meccsén
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A folytatásban rendkívül kemény volt a mérkőzés, a tét miatt már a helyzetekből is kevesebb akadt, de a 68. percben így is egyenlíthetett volna a Vasas. A korábbi válogatott Berecz Zsombor cselezte be magát a tizenhatoson belül, majd visszakészítette a labdát Radónak, aki viszont 14 méterről jócskán a kapu fölé lőtt. 

A 71. percben már ziccere is volt a Vasasnak. 

Bakti Balázs verte meg az emberét a jobb szélen, a középre lőtt labdájába Zimonyi tette bele a lábát, a kapura pörgetett labdát azonban Gyurákovics óriási bravúrral kiszedte a bal alsóból. 

Az utolsó húsz percben kicsit töredezettebb volt a játék, mert a győriek a vezetés tudatában próbálták lepörgetni az órát faultokkal, több játékos is görcsöt kapott a hajárhoz közeledve és többször előfordult az is, hogy két labda került a pályára. Az utolsó percekben a Vasas mindent megtett az egyenlítésért, a 92. perc elején ez össze is jöhetett volna, amikor Berecz megpattant lövése centikkel kerülte el a győri kaput. 

Egy perccel később a meccs legnagyobb helyzetét hagyta ki a Vasas. 

Egy kapu elé belőtt labdát nem tudtak kivágni a győriek, majd érkezett Baráth Botond, aki közelről lőhetett, de a korábbi magyar válogatott védő hatméteres lövését Gyurákovics egy elképesztő bravúrral kapu fölé ütötte. 

Az utolsó percben az ETO már rutinosan a Vasas térfelén tartotta a labdát, és végül megtartotta az előnyét. A győriek ezzel a sikerükkel két ponttal megelőzték az angyalföldi csapatot, így ha vasárnap az utolsó körben pontot szereznek Ajkán, akkor másodikként feljutnak, míg a Soroksárt fogadó Vasasnak erre már csak akkor van esélye, ha a Győr kikapna.

Merkantil Bank Liga NB II, 33. forduló:
ETO FC Győr-Vasas FC 3-2 (3-2)
gólszerzők: Szépe (8.), Lukics (23.), Bumba (45+1.), illetve Radó (3.), Tóth M. (10.)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.