Hackerek vitték el a lottó főnyereményét

lottó szerencsejáték lottery
Fotó: Dylan Splash
Vágólapra másolva!
Több, mint félmillió lottózó adatai kerültek nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Súlyos kiberbiztonsági incidens történt tavaly szenteste napján az egyesült államokbeli Ohio állam lottótársaságánál, illetéktelenek adatokat loptak ki az állami szerencsejátékcég informatikai rendszereiből. Ez nem befolyásolta a lottózás működését, bár az 599 dollárt meghaladó nyeremények kifizetése biztonsági okból egy darabig szokatlanul elhúzódott.

Három nappal később a DragonForce néven futó zsarolóvírusos banda jelentkezett a bűntény elkövetőjeként, azzal hencegve, hogy a lottótársaság belső dokumentumai mellett egyes alkalmazottak és játékosok adatai is a birtokába jutottak. A banda szerint olyan 1,5 millió lottózó polgárról szerzett információkat, a nevük mellett többek közt a születési dátumaik és a társadalombiztosítási számaik is nála landoltak, a legutóbbi a személyi igazolvány számnak felel meg az USA-ban.

Január második felében nyilvánvalóvá vált a banda számára, hogy nem kap váltságdíjat, így megtorlásként ingyen nyilvánosságra hozta az összes ellopott adatot a sötét weben.

Most a The Ohio Lottery jóvoltából végre újabb hivatalos tájékoztatás jött az ügyben. A lottótársaság szerint a támadók durván 539 ezer regisztrált állampolgár adatait lopták el, és valóban megtalálhatóak az információk között a társadalombiztosítási számaik is, az érintetteket értesíti a helyzetről. A cég szerint nincs arra bizonyíték, hogy a kilopott adatokkal eddig visszaéltek volna, de az érintett lottózóknak felajánl egy évnyi visszaélésfigyelési szolgáltatást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!