Megint nem sikerült diszkont kincstárjegyet értékesíteni

Vágólapra másolva!
A szerda reggel meghirdetett 30 milliárd forintnyi diszkont kincstárjegy csak 9,5 milliárd forintnyi ajánlat érkezett; mivel ez nem éri el a kívánt egyharmados arányt, az érvényben lévő rendelkezések szerint az Államadósság Kezelő Központ az aukciót eredménytelennek nyilvánította. A sikertelenség nem rontotta a forint árfolyamát.
Vágólapra másolva!

ÁKK-aukció

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) aukcióin bocsátja ki az állampapírokat, ahol az elsődleges forgalmazók tehetnek, illetve kötelesek ajánlatot tenni. Legfontosabb feladatuk az, hogy az állampapírokra nyilvánosan árakat jegyezzenek, és ezeken az árakon üzleteket kössenek.

Az aukciós mennyiséget még a pénteken bevezetett 300 bázispontos jegybanki kamatemelés előtt hirdette meg az Államadósság Kezelő Központ, ezért már nem volt mód annak csökkentésére.

A kereskedők nem tartják kizártnak, hogy ugyanígy a csütörtökre meghirdetett 20 milliárd forintnyi 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukció sem lesz eredményes.

A sikertelen aukció nem módosította a piacon a megindult kedvező folyamatokat kereskedők szerint: délig az állampapírpiacon minden lejáraton csökkent a hozamszint, és az euróval 269-271,50 forintos árfolyamon kereskedtek.