Rasszista dolgozók miatt milliárdos kártérítést kell fizetnie a Teslának

Tesla giga, Németország, Tesla Car Factory Berlin-Brandenburg weather energy Transportation Tesla Electromobility USA Factory Horizontal ECONOMY COMPANY TRAFFIC
02 January 2023, Brandenburg, Grünheide: The battery production building on the site of the Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg by US electric car manufacturer Tesla. According to Tesla, it currently employs more than 7,000 people at its plant in Grünheide. Soon there will be 12000 employees at the Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg. With the planned expansion, there would then be even more. Tesla says it wants to shift as much traffic as possible from road to rail. The existing Tesla site covers around 300 hectares. Another 100 hectares are now being added. Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy sorra perlik a Teslát a fremonti üzemében uralkodó rasszista munkahelyi környezet miatt.
Vágólapra másolva!

Újabb állomásához ért az a persorozat, amelyben rasszizmussal vádolja egy volt alkalmazottja a Teslát. Korábban egy esküdtszék megállapította, hogy az autógyártó legnagyobb, fremonti összeszerelő üzemében súlyos és folyamatos faji diszkrimináció érte a liftkezelőként dolgozó fekete férfit.

Bernard Alexander, Owen Diaz ügyvédje a San Franciscó-i szövetségi bíróságon hétfőn elmondta, hogy ügyfelét a munkatársai szóban és írásban is rendszeresen fenyegették, szidalmazták és becsmérelték.

A felperes szerint mindez a kaliforniai gyár kultúrájához tartozik, ahol tudatos döntés volt, hogy a fekete munkásokat másodosztályú állampolgárként kezeljék.

Nemsokára eldől, hogy a Teslának mekkora kártérítést kell fizetnie a képen látható, fremonti gyárában eluralkodott rasszista légkör miatt:

A Diaz és az elektromos autógyártó közti konfliktus már évek óta húzódik, és minden idők egyik legnagyobb munkahelyi diszkriminációs ügyévé nőtte ki magát az Egyesült Államokban, de a Teslát a kaliforniai állami bíróságon csoportos keresetben is megtámadták, amelyben állítják, hogy a fremonti gyárban széles körben elterjedt a rasszizmus.

Hasonló vádakkal az állam polgári jogok betartását ellenőrző szerve is beperelte a vállalatot.

A Tesla németországi gyára (illusztráció) Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul

Elon Musk és érdekeltségei ennek ellenére egyre több perbe keverednek. Bíróság dönt például abban az ügyben is, hogy a milliárdos megkárosított-e másokat, amikor arról írt, hogy kivezeti a tőzsdéről a Teslát, de a Twittert is perlik, mert a felperesek szerint antiszemita, uszító, a holokausztot tagadó bejegyzéseket is megengednek a platformon, valamint a közösség oldal törvénytelenül járhatott el a csoportos leépítések során is.

További részletek ide kattintva olvashatók.