Olcsó nyaralások állhatnak a britek időskori bőrrákja mögött

Happy family - mother with children sunbathing on sea beach Beautiful Clear Sky Travel People Traveling Leisure Activity Beauty In Nature Child Baby Sunbathing Resting Fun Healthy Lifestyle Action Togetherness Relaxation Joy Enjoyment Happiness Transparen
Happy family - mother, baby son and daughter lying on sand beach and look at sea surf after swimming in clear water. Active parents and people outdoor activity on tropical summer vacations with child
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság Rákkutató Intézete szerint a melanómás megbetegedések száma minden korcsoportban elérte az évi 17.500-at az európai szigetországban, ami a legmagasabb érték a feljegyzések kezdete óta. A szervezet továbbá figyelmezetést adott ki az erős UV - B sugárzás és a rettentő hőség miatti leeéges fokozott kockázata kapcsán, ami növelheti a bőrrák kialakulásának veszélyét. 
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságban az 55 év felettiek körében meredeken emelkedett és rekordot döntött a bőrrákkal diagnosztizált esetek száma.

Melanoma a talpon Forrás: BSIP/GIRAND / BSIP/Girand

Olcsó nyaralás és bőrrák

Az 1960-as évektől népszerűvé váltak a britek körében is az olcsó szervezett nyaralások, ez a jelenség pedig - vélik a rákkutató intézetben - zöld utat adott a bőrrák egy súlyos típusának kialakulásához, különösen az 55 évnél idősebb felnőttek körében. Az 1990-es évek óta már 195 százalékkal nőtt a megbetegedések száma ebben a korcsoportban.

"Az 55 év felettiek körében tapasztalható intenzív növekedés

és azzal, hogy az emberek nem voltak tisztában az egészséges napozás szabályaival, és ezek miatt egyre jobban beivódott a köztudatba a bőrrákos megbetegedés" - nyilatkozta a szervezet képviselője.

Az ilyen típusú betegségek elszaporodása magyarázható például a növekvő és elöregedő népességgel,

ahogy azzal is, hogy egyre többen vizsgáltatják meg a bőrüket, amikor furcsa elváltozásokat észlelnek magukon.

A rossz időben megválasztott napozás növeli a leégés és így a bőrrák kialakulásának kockázatát Forrás: Getty Images/iStockphoto/© 2015 Denis Moskvinov/Denis Moskvinov

A jótékonysági szervezet becslése szerint a következő 20 évben mintegy 50 százalékkal nőhet a melanómás és a bőrrákos megbetegedések száma, és 2040-re elérheti az évi 26.500-as rekordot.

Jó hír lehet azonban, hogy az esetek számának növekedése ellenére a betegség okozta halálozások száma csökken

- közölte a szervezet. A korai diagnózis és az időben elvégzett orvosi kezelés ugyanis életet menthet.

Sokan összekeverik a melanómát és a bőrrákot. A melanóma olyan rosszindulatú bőrelváltozás, amely a bőr pigmenttermelő sejtjeiből indul, míg bőrráknak (amely egy gyűjtőfogalom) a hám sejtjeinek rosszindulatú daganatait nevezik.

A magasabb energiájú UV-B sugarak a bőr felhámsejtjeit károsítják, amelyek akár már rövid idő alatt is a napozás miatti leégést okozhatnak. A sejtsérülések során szabadgyökök képződnek, melyek DNS károsodást indíthatnak el, aminek későbbi következménye lehet a bőrrák.

Egy új anyajegy létrejötte vagy egy meglévő anyajegy megváltozása a melanóma jele lehet. A brit szervezet szerint már a kétévente egyszeri leégés is megháromszorozhatja a bőrrák kialakulásának kockázatát.

A Rákkutató Intézet hangsúlyozza, hogy leégni nem csak a tiszta napos időben, hanem felhős, szeles időben is lehet.

"A legjobb módja annak, hogy megvédjük bőrünket, ha az erős napsütésben árnyékban tartózkodunk, különösen délelőtt 11 és délután 3 óra között, továbbá, ha pólót, kalapot és napszemüveget is viselünk. Az is nagyon fontos, hogy rendszeresen kenjük be az egész testünket magas faktorú naptejjel" - tanácsolja a szervezet.

Forrás: The Guardian