Hihetetlen, hogy mennyiért árverezhetik el George Washington kézzel írott levelét

George Washington tábornok, amerikai függetlenségi háború
Washington és Rochambeau tábornokok kiadják utolsó parancsaikat Yorktown ostromának megkezdése előtt
Vágólapra másolva!
Istent, az égieket és a sorsot dicséri az Egyesült Államok első elnökének, George Washingtonnak még tábornokként egy 1777-ben, a csatatéren saját kézzel írott levele. A ritkaságszámba menő relikvia most először kerül kalapács alá.  
Vágólapra másolva!

A Raab Collection a napokban bejelentette, hogy felfedezett, megvásárolt és most először árverésre bocsájt egy, a függetlenségi háború történetében nagy jelentőségű levelet. Ebben George Washington tábornokként köszönetet mond Istennek és az Égieknek az amerikaiak sorsfordító, forradalmi győzelméért.

A levelet George Washington a csatatéren saját kezével írta a saratogai fegyveres összecsapás után, és

a becslések szerint 275.000 dollárt (kb. 101,5 millió forintot) érhet most.

"A Gondviselésnek ezt a különleges kegyét hálával kell fogadnunk" - írta Washington 1777. október 18-án James Potter dandártábornoknak, néhány nappal azután, hogy a kontinentális csapatok a saratogai csatában szétverték a túlerőben lévő brit erőket.

Az aukciósház szerint a levél 1777 óta Potter dandártábornok leszármazottainak tulajdonában volt. Potter a függetlenségi háború alatt az amerikai hadsereg felderítő, kém- és gerillacsapatait vezette.

"A saratógai győzelem fordulópontot jelentett az amerikai függetlenségi háborúban és az amerikaiak történelmében is. Az eredmény meggyőzte XVI. Lajos király udvarát arról, hogy az amerikaiak megállják a helyüket a brit hadsereggel szemben, és megpecsételte az Amerika és Franciaország közötti szövetséget." - írja az American Battlefield Trust.

Washington és Rochambeau tábornokok kiadják utolsó parancsaikat Yorktown ostromának megkezdése előtt Forrás: Wikipedia

"Ez a levél a maga szépségében az akkori amerikaiak számos fontos tulajdonságát is magában foglalja: a vallásosságot, a hazaszeretetet, és a rendíthetetlen hitet a győzelemben. Washington folyamatosan hitt abban, hogy az amerikaiak erőfeszítéseit, és szabadság iránti vágyát az égiek is támogatják. Időtlenségét bizonyítja, hogy az ország első elnökének szavai továbbra is inspirálják népét" - hangsúlyozta Nathan Raab, a The Raab Collection igazgatója.

A levél azonban nem ennyire ünnepi hangvételű a második felében, Washington ugyanis pár sor után ugyanis átváltott a parancsok átadására, sürgetve Pottert, hogy ragadja meg az amerikai kezdeményezést, és fokozza a nyomást a brit erőkre.

Washington a levele végén visszatér a tiszteletteljes hangnemhez, és az amerikai forradalomra úgy hivatkozik, mint "a dicsőséges feladatra, amelyet mielőbb győzelemre kell vinni."

Forrás: Fox