Élő gyerekeken is gyakorolta a bangladesi sziámi ikrek szétválasztását a magyar orvos

bangladesi sziámi ikrek
A magyar aneszteziológusok a műtétet követően is a kislányokkal maradtak.
Vágólapra másolva!
Őszintén vallott a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek műtétjéről és az azt megelőző felkészülésről Csókay András, a Honvédkórház Semmelweis-díjas idegsebésze. Az orvosi bravúrt az egész ország végigizgulta. A kislányok, Rukia és Rabia 2019-ben estek át a műtéten, mindketten jól vannak.
Vágólapra másolva!

2019-ben egy 30 órás műtéttel választotta szét a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata a fejüknél összenőtt bangladesi ikerpárt. A műtét tudományos szenzáció volt. Hogy a szétválasztásuk mekkora feladat volt, jól jelzi, hogy csak az előkészülettel 55 ezer munkaóra volt, és csak a szervezés alatt közel 10 ezer feletti e-mailt váltottak a szakemberek. A bangladesi missziók létrehozója és csapatvezetője, az ikerszétválasztási projekt koordinátora, Pataki Gergely plasztikai sebész korábban az Origónak nyilatkozott a bravúros műtétsorozatról.

A magyar aneszteziológusok a műtétet követően is a kislányokkal maradtak Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Csókay András, a Honvédkórház Semmelweis-díjas idegsebésze Rukia és Rabia műtétjének részleteiről mesélt, naplóját pedig folytatja a Mária Rádió oldalán - írta meg a Bors. Elmondta,

nemcsak a sikerről szólt a szétválasztás, sokszor életveszélyben voltak az ikrek.

„2018 elejétől a reggeli megszokott bonctani gyakorlataimat már az ikreknek rendeltem alá. Több mint 300 gyakorlatot végeztem, és közben a Jézus-imát mondva, még 4 további innovációt kaptam az Úrtól" - emlékszik vissza a gyakorlás időszakára Csókay. „Hangsúlyozva, hogy az ötlet Jézusé, amit István (Hudák István érsebész - a szerk.) bravúrosan végrehajtott. Ennek a kommunikációja során már gondok merültek fel, az utolsó boldogmondásnak megfelelően".

Kiderült az is, hogyan készültek fel az orvosok a műtétre.

- mondta el Csókay. „Néha nagy félelem fogott el, mi lesz, ha még az asztalon meghalnak a gyerekek" - vallotta be a doktor. Hangsúlyozta: a felesége mindvégig lelki társa volt a felkészülésben.

Az egyik kislánynak veseelégtelensége volt. Őt később engedték ki a kórházból, mint a testvérét.

„A kivizsgálás során az egyik kislánynál súlyos veseelégtelenség látszott, az ikertestvére az agyi közös véráramon keresztül tisztította az ő vérét is. Sikeres műtét esetén művesekezelésre, esetleges későbbi transzplantációra is fel kellett készülni. Imában kértük a Jóistent, hogy segítsen" - mondta a neves idegsebész.