Magyarország továbbra sem támogatja a magyarok energiaellátását veszélyeztető brüsszeli terveket

Ukrán válság, 2022, Belgium, Brüsszel, EU-tagállamok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója, Volodymyr Zelensky, ukrán elnök online bejelentkezés
BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 24: Ukraine's President Volodymyr Zelensky attends EU Leaders Summit on Russia-Ukraine crisis via video conference in Brussels, Belgium on February 24, 2022. EU Council / Pool / Anadolu Agency (Photo by EU Council / Pool / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdődik a 27 uniós ország állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken, az uniós tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében azt írta, a tanácskozás fő témái Ukrajna, valamint az energia- és élelmiszerválság lesznek, magyar és uniós sikernek nevezhető ugyanakkor, hogy nem veszik napirendre a hatodik, Oroszországgal szembeni szankciós csomagot. Bár az olajembargó kérdése továbbra is vitás ügy, a magyar álláspont világos: Magyarország nem támogat olyan javaslatokat, amelyek veszélyeztetnék az ország energiaellátását, a gazdaságot, és amelyek miatt a magyar embereknek kellene megfizetniük a háború árát.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét kedden, az Európai Tanács (ET) elnökének, Charles Michelnek írt levelében javasolta, hogy az EU-csúcson ne kerüljön napirendre az Európai Bizottság 6. szankciócsomagra vonatkozó, Oroszországgal szembeni javaslata, mely az olajembargót is tartalmazza. Orbán Viktor a levélben azt írta,

a javasolt szankciók az elfogadásuk esetén azonnal súlyos ellátási zavarokat okoznának Magyarországon, és aláásnák létfontosságú energiabiztonsági érdekeinket. Hozzávetőlegesen 55-60 százalékkal emelnék az üzemanyagárakat egy olyan időszakban, amikor az energiaárak már így is 40 éves csúcson vannak

- tette hozzá Orbán Viktor, rámutatva arra: sem a magyar háztartások, sem pedig a magyar gazdaság egésze nem tud elviselni egy ekkora ársokkot.

Orbán Viktor Charles Michelnek: A megoldásoknak meg kell előzniük a szankciókat Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivi

Azt írta, Magyarország továbbra is erősen függ az orosz energiaimporttól, és "földrajzi helyzetünkből adódóan Magyarország számára nem lehetséges az orosz olaj kivezetése a finomítói kapacitásaink teljes átalakítása nélkül”. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is: mivel a beruházások többsége nem finanszírozható piaci alapon, a szankciók a nemzeti források átcsoportosítását igényelnék, miközben

az erre előirányzott európai uniós források számunkra "csak papíron" elérhetőek.

Közölte azt is, Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy elfogadja a 6. szankciós csomagot, amíg a tárgyalásokon nem sikerül minden kiemelt kérdésre megoldást találni. A megoldásoknak meg kell előzniük a szankciókat - írta.

Orbán Viktor levelében úgy vélte: a jelenleg még nyitott kérdések súlyát tekintve nem valószínű, hogy az Európai Tanács május 30-31-ei rendkívüli ülése előtt átfogó megoldás szülessen.

Továbbra is napirenden az olajembargó, beláthatatlan következményekkel járna

Charles Michel szerdán bejelentette, hogy már vasárnap megállapodás születhet az olajembargó kérdéséről a vasárnapi nagyköveti ülésen. A Politico az ET-elnök közeléből úgy értesült, hogy több tagállam is hajlandó lenne alkura úgy, hogy a vezetékes kőolajimportra egyelőre nem vonatkozik az embargó, ez a megállapodás azonban végül nem született meg, így a kérdés továbbra is nyitott.

Ugyanakkor a szakértők szerint az embargós javaslatok nem hatékonyak. Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője, a téma szakértője szerint az Európai Bizottság politikai szándékból erősen próbálja átnyomni a szankciókat, de nincsenek észérvek a mellett, hogy az Európai Unió bevezesse ezeket az intézkedéseket. Mint mondta:

Az embargós javaslatok nem hatékonyak, kontraproduktívak, növelték Oroszország árbevételét, az Európai Unióban pedig egyre súlyosabb gazdasági következményekkel szembesülnek a háztartások, gazdasági szereplők.

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, kockázatot jelent az is, hogy amennyiben a brüsszeli terv, az oroszok elleni azonnali olajembargó megvalósulna, benzin- és gázolajhiány lenne az egész kontinensen, amely azokban az országokban, amelyeknek nincs tengerpartja, óriási méreteket öltene.

A szankciók beláthatatlan következményeket okoznának Magyarországon: azonnal áruhiány alakulna ki a boltokban, a benzin ára 700 forint, a gázolajé 800 forint lenne literenként (a kép illusztráció) Forrás: shutterstock

Különösen igaz ez az egykori szocialista országokra, amelyeknek olajellátása történelmi okokból az Oroszországból érkező vezetékekre alapul.

Így a szankciók beláthatatlan következményeket okoznának Magyarországon: azonnal áruhiány alakulna ki a boltokban, és gyakorlatilag leállna a gazdaság. A benzin ára azonnal 700 forint, a gázolajé 800 forint lenne literenként,

és 5-6 milliárd eurónyi (1800-2200 milliárd forint) hiány keletkezne a magyar költségvetésben.

„Ez nem lehet sem szerencsejáték, sem kísérletezés terepe”

A magyar kormány álláspontja az Oroszországgal szembeni szankciók és az energiaembargó kérdésében továbbra is világos: Magyarország energiaellátását nem veszélyeztethetik.

Ezt Orbán Viktor miniszterelnök ismét megerősítette, amikor pénteken telefonon tárgyalt Boris Johnson brit kormányfővel, akivel áttekintette az ukrajnai helyzetet is.

A magyar kormányfő kiemelte: Magyarország, ahogy eddig is, a továbbiakban is készen áll, hogy részese legyen az Európai Unió háború elleni erőfeszítéseinek. Ugyanakkor kiállt amellett, hogy Magyarország az energiaellátását nem fogja kockára tenni, ez nem lehet sem szerencsejáték, sem kísérletezés terepe. Ezért mielőtt bármilyen energiával kapcsolatos szankció kerülne az asztalra, előbb megoldásokat kell találni az uniós tagállamok aggályaira.

A múlt héten Szijjártó Péter külügyminiszter szintén hangsúlyozta:

Mint mondta, az Európai Bizottság olajembargóra vonatkozó javaslata súlyos károkat okozna Magyarországnak, hiszen hazánk energiaellátása fizikailag ellehetetlenülne, hozzátéve, az egység fenntartása csak úgy lehetséges, hogyha minden tagállam érdekét számításba veszik, ezért a csővezetékes szállítás mentességet kell, hogy élvezzen a szankciók során.