Szijjártó Péter: Magyarország energiaellátása biztosítva lesz, a rezsicsökkentés eredményeit megőrizzük

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. június 7. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 7-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország energiaellátása biztosítva lesz, és a rezsicsökkentés eredményeit is meg tudjuk őrizni – jelentette ki a külgazdasági- és külügyminiszter az Országgyűlésben.
Vágólapra másolva!

A szomszédban zajló háború, az annak nyomán elfogadott brüsszeli szankciós csomagok és az elmúlt hónapokban a szemünk előtt kibontakozó geopolitikai változások egy teljesen új világgazdasági és egy teljesen új geopolitikai realitást rajzolnak elénk. Nem túlzás arról beszélnünk, hogy egy új korszak kezdődött a világban, és ennek jellemzője, hogy

Nagyon komoly energiaellátási nehézségekkel, energia-hiánnyal és nyersanyag-hiánnyal kell szembenéznünk

- fogalmazott Szijjártó Péter a parlamentben.

Mint mondta, míg korábban az energiaellátást természetesnek vettük, ma már az a kérdés, hogy van-e mit megvásárolni, így az az ország, amely az általa elhasznált energia egy részét elő tudja állítani, vagy hosszú távú szerződésekkel rendelkezik nagyobb biztonságban van.

A miniszter arról is beszélt, hogy az, hogy Magyarország gáz- és kőolaj ellátása jelentős részben Oroszoroszágból érkezik, nem választás kérdése.

Kiemelte, magyar kormány célja Magyarország biztonságának megvédése,

Éppen ezért Magyarország világossá tette, hogy csak olyan esetben hajlandó a kőolajszállításokat embargó alá vonni, ha azok alól a csővezetékes szállítások kivételt kapnak, emlékeztetett Szijjártó Péter hozzátéve:

Így biztosítani tudjuk, hogy Magyarország energiaellátása biztosítva lesz, és a rezsicsökkentés eredményeit is meg tudjuk őrizni.

Megjegyezte, ha nem tudták volna kiharcolni ezt a kivételt, akkor

55-60 százalékkal nőttek volna az üzemanyagárak, és a rezsicsökkentés eredményei is veszélybe kerültek volna.

– jelentette ki a külgazdasági- és külügyminiszter.