Szódával kezdték, ma már Izlandra is szállítanak

Az R-Water alapító-tulajdonosa, Nagy Ervin
Az R-Water alapító-tulajdonosa, Nagy Ervin
Vágólapra másolva!
Nagy Ervinék az 1990-es évek közepén még kézi erővel, többféle ízben gyártották az üdítőket a hazai piacra, és annak ellenére, hogy garázsvállalkozásként kezdetleges infrastruktúrával rendelkeztek, hamar elérték a gyártási maximumot. Az R-Water a hamincéves története során kétszer is közel állt ahhoz, hogy lehúzza a rolót, de mindkétszer talpra állt, mostanra pedig már tizenhárom országba exportál izotóniás, sport- és vitaminitalokat.
Vágólapra másolva!

Az R-Water alapító-tulajdonosa, Nagy Ervin harminc évvel ezelőtt édesapja akasztói szódaüzemében indította az immár évi egymilliárd forintos árbevétellel működő cégét, amely jelenleg 13 országba, a kelet-európai régión túl többek között Izlandra, Írországba és Máltára is szállít izotóniás, sport- és vitaminitalokat. Az Absolute Live és Power Fruit márkákat jegyző társaság manapság egy, a kontinensen is egyedülálló létesítményben készíti a termékeit.

Az R-Water alapító-tulajdonosa, Nagy Ervin Forrás: Origo

Kézi erővel gyártottak a magyar piacra

Nagyék az 1990-es évek közepén még kézi erővel gyártották többféle ízben az üdítőket a hazai piacra, és annak ellenére, hogy garázsvállalkozásként kezdetleges infrastruktúrával rendelkeztek, hamar elérték a gyártási maximumot. Eleinte a családi Barkasszal ingáztak Akasztó és Kerekegyháza között 250-300 palackkal.

A szakember felidézte: először akkor kerültek csőd közelébe, amikor a Coca-Cola a Pepsivel összefogva leszállította az árait, ezzel kiszorítva a hazai piacról az apró versenytársak döntő többségét, másodszor pedig a kisker multik terjeszkedése miatt kellett majdnem lehúzniuk a rolót.

Cégvezető feleségével két lehetőség közül választhattak: vasáron értékesítik a gyártósor eladható részeit, vagy teljes profilváltást hajtanak végre.

Szénsavas üdítők helyett funkcionális italok
Végül a sok olvasás hozta el a megoldást: az amerikai portálokon szörfözve derült ki Nagy számára, hogy a szénsavasüdítő-piac hosszú távon lefelé tart, a funkcionális italok felemelkedése ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen. Elhatározta, hogy sport- és izotóniás italok gyártására állnak át – így született meg az R-Water.

A profilváltáshoz rendelkezésre állt

  • a gyártósor,
  • a raktár és
  • az ásványvízkút,
  • a termékeik kiterjesztéséhez azonban alapos piackutatásra volt szükség, továbbá vadonatúj kapcsolatokra.

Az addig megszokott edzőtermi kínálattal szemben (félliteres kiszerelés, 500 mg L-karnitin-tartalom) egyliteres italokat készítettek, 1000 mg L-karnitin-tartalommal, és a saját profitrátájukból kiindulva a vetélytársakénál alacsonyabb áron adták el ezeket.

„Nem találtunk fel újat, hiszen volt már több versenytárs is a piacon, egyszerűen csak mindent újragondoltunk, és időről időre formabontó megoldásokkal jöttünk elő" – magyarázta a tulajdonos.

Négy ember, óránként 6000 darab, évente 5,5 millió palack

Két fő termékcsaládjuk közül a Power Fruitot csökkentett energiatartalommal készítik, csaknem tucatnyi ízesítésben, A-, B-, C-, D-, E- és K-vitaminnal dúsítva. Idővel uborkás, sárgarépás, céklás zöldségitalokkal (Pro + Vegi) bővítették a palettát. Az Absolut Live italait egyébként azoknak kínálják, akik rendszeres végeznek testmozgást, természetes úton kívánnak fogyni, fokozni szeretnék a sportteljesítményüket, illetve az izomépítést.

Az R-Waternél az italokat hazai beszállítók magyar termékeiből állítják össze, és törekednek arra, hogy minél több munkalehetőséget teremtsenek a környékükön. Mostanra eljutottak oda, hogy óránként 6000 darab üdítőt gyártanak, a termeléshez pedig négy ember kell közvetlenül. Az akasztói vállalkozás évente immár 5,5 palackot értékesít.

Az energiaitalt sokszor összekeverik a vízzel

Körülbelül 14 éves kornál lehet meghúzni azt az életkori határt, amelytől már engedett lehet a koffein fogyasztása. Csibi Sándor, a Magyar Energiaital Szövetség főtitkára szerint az a probléma, hogy az energiaitalt sokszor összekeverik a vízzel. Elmondta, az energiaital nem víz, amelynek az a rendeltetése, hogy hidratáljon, és nem sportital, hogy a fizikai aktivitás során elvesztett ásványi anyagot pótolja, ráadásul még nem is üdítő, amelyet frissítésre használunk. Az inkább egy olyan funkcionális ital, amely gyorsan ad energiát és éberséget sok vitamin kíséretében.