Súlyos veszteségek az ukrán hadseregben, Zelenszkij őrült stratégiába fogott

Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák ülnek egy német gyártmányú önjáró légelhárítón (SPAAG), ismertebb nevén Flakpanzer Gepardon a kijevi régióban tartott kiképzésen
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 523. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
06:07
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításukat ITT TALÁLJA.

06:21
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Heves harcok voltak északkeleten

Egy magas rangú ukrán tisztviselő arról számolt be, hogy az ország északkeleti részén heves harcok zajlanak, a kijevi erők pedig megtartják soraikat, és egyes területeken nyereséget is értek el.

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszter-helyettes azt mondta, hogy az orosz erők "megpróbálnak kiűzni minket" a Moszkva által a 2022. februári inváziót követően elfoglalt, de később az ukrán csapatok által visszafoglalt északkeleti magas állásokból.

A nemzeti televíziónak elmondta, hogy az oroszok legfontosabb feladata az volt, hogy „eltereljék erőinket Bahmut területéről, ahol sikeres offenzívánk van". "A héten vég nélkül támadtak. De csapataink ellenállnak a támadásoknak, és néha súlyos veszteségekkel visszaszorítják őket" - mondta.

06:25
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó volt Ukrajna egész területén

Vasárnap éjszaka 23 óra körül egész Ukrajnában megszólaltak a légiriadóra figyelmeztető szirénák. Az ország légiereje rakétaveszélyre figyelmeztetett. Arra kérték az embereket, menjenek az óvóhelyekre.

Károkról, áldozatokról egyelőre nem érkezett információ.

07:04
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább tíz ember megsérült Dnyipróban

Legalább 10 ember megsérült a Dnyipro elleni orosz rakétacsapásban – közölte a helyi kormányzó. A sebesültek között van egy 14 éves fiú is - mondta Szerhij Lisak a Telegramon, hozzátéve, hogy a fiút a  "robbanáshullám" során találták el.

A keleti várost a hét elején érte támadás, amikor egy rakéta megrongálta az ukrán titkosszolgálat helyi épületét és egy lakóépületet.

07:53
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Csökkentett üzemmenetre áll át a kisinyovi orosz nagykövetség

Oroszország moldovai nagykövetsége bejelentette, hogy ideiglenesen leállítja a konzuli ügyekben való találkozók biztosítását. Moldovai tisztviselők szerint a helyzet összefügg az ország hatóságainak létszámcsökkentési utasításával.

Az orosz nagykövetség létszámának a jelenlegi több mint 80 fős létszámról 25 főre csökkentésére vonatkozó rendelet, amely augusztus 15-től lép hatályba, egyenlőséget teremt Moldova moszkvai nagykövetségével – közölték tisztviselők.

"Nem nyilvánítják őket persona non gratának. Egyszerűen arra kérik őket, hogy távozzanak, hogy megteremtsék a paritást" - mondta Igor Zahahrov, a külügyminisztérium sajtótitkára.

08:09
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. július 30-án az ukrán-magyar határszakaszon 7510 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9805 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 142 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:39
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Biztonsági garanciákról tárgyal Ukrajna az USA-val

Ukrajna tárgyalásokat kezd az Egyesült Államokkal arról, hogy NATO-tagságáig biztonsági garanciákat nyújtson számára – közölte Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője. „A biztonsági garanciák Ukrajna számára konkrét, hosszú távú kötelezettségek lesznek, amelyek biztosítják Ukrajna képességét az orosz agresszió legyőzésére és megfékezésére a jövőben.

Jermak kijelentette, hogy a garanciák Ukrajna NATO-tagságának megszerzéséig lesznek érvényben.
A G7 tagjai megállapodtak abban, hogy minden nemzet megállapodásokat köt a biztonsági garanciákról, és segít Ukrajnának megerősíteni a hadseregét. A G7-nyilatkozathoz több mint 10 másik ország is csatlakozott.

09:14
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Medvegyev: Moszkva kénytelen lesz atomfegyvert bevetni

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerint Moszkva „kénytelen lenne" atomfegyvert bevetni, ha Kijev ellentámadása sikeres lesz, és erői „elszakítják földünk egy részét". Medvegyev, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, azt mondta, hogy ebben a helyzetben „egyszerűen nem lenne más lehetőség".

09:47
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin lát esélyt a békére

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az afrikai és kínai javaslatok alapul szolgálhatnak a béke megteremtéséhez, de az elemeket „nehéz vagy lehetetlen" megvalósítani. Erről egy sajtótájékoztatón beszélt, miután afrikai vezetőkkel találkozott Szentpéterváron.

10:34
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán szervezésű békecsúcs lesz Dzsiddában

Szaúd-Arábia ad otthont egy ukrán szervezésű békecsúcsnak augusztus elején, ahol a tárgyalások megkezdésének módját keresik a háborúról - jelentette az Associated Press szaúdi tisztségviselőkre hivatkozva. Az egyik névtelenül nyilatkozó azt mondta, Oroszországot nem hívták meg a dzsiddai tárgyalásokra. Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak később megerősítette, hogy a tárgyalásokat Szaúd-Arábiában tartják majd. Rijád nem ismerte el a csúcstalálkozót, és nem válaszolt egy megkeresésre sem.

11:09
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Visszavert ukrán támadás

Az orosz hadsereg meghiúsította az ukrán fegyveres erők azon kísérleteit, hogy megvessék a lábukat Sztaromajorszkijban. Az ellenség veszteségeket szenved, több fegyveres fogságba esett - közölte a RIA Novosztyinak Oleg Csehov, a csoport sajtófőnöke. Azt mondta: "A Vosztok csapatcsoport egységei egy nap alatt megsemmisítettek egy Leopard harckocsit, több gyalogsági harcjárművet, M777-es és D-20-as tarackokat, valamint egy ukrán kisteherautót Precsisztovka térségében, egy aknavetős legénységet Novoszelkában, valamint egy Msta-B vontatott tarackot Storozsevojnál."

11:35
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Donyecki várost támadtak az oroszok

Az orosz csapatok július 30-án egy napon belül kétszer is lőtték le a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városát – közölte a donyecki regionális ügyészség, akik szerint a várost kazettás bombákkal lőtték.
Egy marhákat legeltető 13 éves fiú megsérült a repeszektől, rajta kívül egy 68 éves nő és egy 44 éves férfi sérült meg. A nap első tüzérségi támadásában egy 57 éves férfi meghalt, két másik civil pedig megsebesült.

12:09
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán állásokat lőttek az oroszok a herszoni hídnál

Orosz csapatok megtámadják az ukrán állásokat a herszoni Antonovszkij-híd környékén - mondta a RIA Novosztyinak az orosz védelmi minisztérium Herszon régióban illetékes képviselője.

"Éjszaka a 14. hadsereg, a 18. és 49. hadsereg különleges egységei - a 61. tengerészgyalogos dandár Vihar különítménye, a 126. parti védelmi dandár, a 127. rádióhírszerző zászlóalj és a 205. különálló motoros lövészdandár sikeresen hajt végre harci küldetéseket az ellenség megsemmisítésére az Antonovszkij-híd környékén" – mondta.

A RIA Novosztyi bemutatott egy hőkamerájával készült drónfelvételt, amely az Antonovszkij-híd melletti ukrán állásokra irányuló csapás pillanatát mutatja.

13:05
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Csapás érte Zelenszkij szülővárosát, két halott, 20 sebesült - videó

Rakétatámadás érte hétfőn reggel a közép-ukrajnai Krivij Rih városát, két ember meghalt, húszan megsebesültek – írta a Sky News.

14:09
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Jelentősebb amerikai védelmet kér Ukrajna

Ukrajna már a jövő héten tárgyalásokat kezd az Egyesült Államokkal a biztonsági garanciákról szóló kétoldalú megállapodásról - jelentette az RBK-Ukraina ukrán hírportál hétfőn az ukrán elnöki iroda vezetőjének közlésére hivatkozva.

Andrij Jermak Telegram-csatornáján azt írta: Kijev konkrét és hosszú távú elkötelezettséget szeretne kapni Washingtontól, hogy segít legyőzni Oroszországot, és megakadályozni egy esetleges újabb, jövőbeni orosz agressziót.

A megállapodást annak a nyilatkozatnak szellemében kötik meg, amelyben a hét vezető ipari országot tömörítő G7 csoport vezetői állapodtak meg a július eleji vilniusi NATO-csúcstalálkozón. (MTI)

15:04
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán kémet foghattak el az oroszok

Az orosz állami média arról számol be, hogy a megszállt Donyeck területén büntetőeljárás indult, miután egy férfit azzal vádoltak, hogy Ukrajna számára kémkedett.

A TASZSZ hírügynökség szerint a férfit azt követően fogták el, hogy "információkat gyűjtött és továbbított a térségben tartózkodó katonákról és rendfenntartókról". (Sky News)

16:07
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Képek Krivij Rihből a rakétacsapás után

Mint azt korábbi bejegyzésünkben írtuk, rakétacsapás érte a közép-ukrajnai Krivij Rih várost, a jelenlegi információk szerint a támadásban öt ember meghalt, 53-an megsebesültek.

Az ukrán belügyminisztérium sajtóirodája által közreadott kép a legutóbbi orosz rakétatámadásban megsemmisült lakóház maradványairól a közép-ukrajnai Krivij Rih belvárosában 2023. július 31-én Forrás: MTI/AP/Ukrán belügyminisztérium sajtóirodája/-

Forrás: MTI/AP/Ukrán belügyminisztérium sajtóirodája/-

Forrás: MTI/AP/Ukrán belügyminisztérium sajtóirodája/-
16:30
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Donyecket lőtték az ukránok

Három ember meghalt, tizenegyen megsebesültek a kelet-ukrajnai Donyeck városát ért ukrán tüzérségi támadásban - közölte Gyenyisz Pusilin, az oroszok által beiktatott donyecki kormányzó hétfőn.

Az áldozatok közül többen egy autóbusz utasai voltak, amelyet eltalált egy lövedék.
Donyeck városa 2014 óta orosz erők ellenőrzése ellenőrzése alatt áll, de környékén ukrán csapatok állomásoznak, és a város rendszeresen tüzérségi tűz alá kerül. (MTI)

18:09
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább öt ember meghalt a Krivij Rih-et ért orosz rakétatámadásban

Legalább öten meghaltak és ötvenhárman megsebesültek, köztük öt gyermek a Krivij Rih városa ellen végrehajtott orosz rakétatámadásban – jelentette Dmitro Lubinets ukrán ombudsman.

21:43
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Török drónjavító-karbantartó központ épül Ukrajnában

Ukrajna drónjavításról szóló megállapodást írt alá a Baykar Makina török hadiipari vállalattal - közölte hétfőn az ukrán védelmi minisztérium. A szerződés egy javító-karbantartó központ ukrajnai létesítésére vonatkozik.
A kiszolgáló központ létrehozása jelentős hozzájárulást jelent majd Ukrajna védelmi képességei növeléséhez, és közelebb hozza a győzelmünket- hangsúlyozta Kosztyantin Vascsenko minisztériumi államtitkár közleményében. Ukrajna a hazai dróngyártás fokozására törekszik "egy drónhadsereg" kialakítása céljából, amelyet bevethet az orosz erők elleni küzdelemben. Mihajlo Fedorov, "a drónhadsereg" ügyeiben illetékes ukrán miniszterelnök-helyettes a múlt héten arról számolt be, hogy több mint 10 ezer drónkezelőt már kiképeztek, és további tízezer kiképzése van folyamatban. Az ukrajnai konfliktus szereplői széles körben alkalmaznak pilóta nélküli repülőeszközöket felderítésre és csapásmérésre.

22:07
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Herszont támadták az oroszok

Tizen megsérültek a Herson elleni július 31-i orosz támadásokban.

22:24
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ figyelmeztette az ukránokat

Az ENSZ bírálta a polgári célpontok elleni ukrán dróntámadásokat. Ezt Farhan Haq, az ENSZ főtitkárának állandó képviselője mondta a július 30-i moszkvai ukrán dróntámadásokat kommentálva. „Nincs pontos információnk arról, hogy ki volt a felelős a támadásért. De természetesen ellenzünk minden polgári objektumok elleni támadást, és azt akarjuk, hogy hagyják abba" – mondta. Július 30-án kora reggel egy ukrán drón eltalálta Moszkva egyik tornyát.

23:29
július 31, 2023
Vágólapra másolva!

Megállapodtak az ukránok és a horvátok

Kijev és Zágráb megállapodott, hogy Horvátország dunai és adriai kikötőit használhatják az ukrán gabona exportjára - jelentette be hétfőn Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Az ukrán diplomácia vezetője a nap folyamán tárgyalt Kijevben horvát hivatali partnerével, Grlic Radmannal. Miután Oroszország nem hosszabbította meg a júliusban lejárt gabonamegállapodás hatályát arra hivatkozva, hogy nem teljesítették a megállapodásnak az orosz mezőgazdasági termékek és a műtrágya exportjára vonatkozó részét, Ukrajna lényegében elesett a biztonságos tengeri exportútvonalaktól.
Most a leghatékonyabb útvonalak kidolgozásán fogunk fáradozni, a legtöbbet hozzuk ki a horvát kikötők adta lehetőségekből- hangoztatta Kuleba. "Minden segítség az exportok blokádjának feloldásához, minden megnyitott ajtó gyakorlati hozzájárulást jelent a globális élelmezés biztonságának fenntartásához" - emelte ki a külügyminiszter. Kuleba mindazonáltal elmondta, hogy horvát kollégájával folytatott megbeszélései fő témája az Ukrajnának szánt fegyverek voltak. "Csak annyit mondhatok, hogy vannak bizonyos megállapodások, amelyeket hamarosan végrehajtunk" - tette hozzá részletek említése nélkül.

06:21
augusztus 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.