Hatalmas tűz volt Szentpéterváron, drónokkal támadják az oroszokat

Események

Traces of war in Kherson Region Russia –Ukraine conflict,2023,damaged,Destroyed,Kherson,Oil Mi Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
KHERSON REGION, UKRAINE - SEPTEMBER 15: A view of destroyed school as Russia-Ukraine war continues in Pravdyno village of Kherson Region, Ukraine on September 15, 2023. Svitlana Horieva / Anadolu Agency (Photo by Svitlana Horieva / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 570. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
07:52
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket itt találja.

07:57
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Biden és Zelenszkij jövő héten Washingtonban találkoznak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptember 21-én Washingtonban találkozik Joe Biden amerikai elnökkel – közölte Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója.

08:09
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas tűz Szentpéterváron

Hatalmas tűz ütött ki egy épületben a szentpétervári Buharestskaya utcában szeptember 16-án a hajnali órákban – közölte a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség a Telegramon.

A bevásárlóközpont és étterem 1000 négyzetméteren ég, 10 mentőautó és közel 40 ember dolgozik a helyszínen a lángok eloltásán. Sérültekről vagy áldozatokról nem érkezett jelentés, egyelőre a tűz okát sem tudni.

09:05
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 15 ezer menekült érkezett pénteken

Magyarország területére 2023. szeptember 15-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6649 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8549 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 107 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

10:22
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország nem írt alá megállapodást Észak-Koreával

Nem írt alá megállapodást Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető a szeptember 13-i találkozójukon – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az újságírókkal szeptember 15-én.

10:46
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Szumi megyét támadják az oroszok

Az orosz erők 5 települést lőttek Szumi megye határa mentén szeptember 15-én – jelentette a helyi katonai adminisztráció a Telegramon keresztül.

11:06
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokat lőttek le két orosz megye felett

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint két drónt lőttek le Tver és Kaluga megyék felett - jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

11:32
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság feloldotta a gabonabehozatali tilalma

Az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, az intézkedések péntek éjfélkor hatályukat vesztik – döntött pénteken a brüsszeli testület.

Májusban az Európai Unió engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának –, hogy megtiltsa az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó importját. Az intézkedés célja a helyi gazdák védelme volt.

A pénteki sajtóközlemény szerint Kijev beleegyezett abba, hogy hatékony intézkedéseket vezet be az EU-ba irányuló gabona- és egyéb élelmiszerexport ellenőrzésére, miután szeptember 15-én az ideiglenes intézkedések érvényüket veszítették.

12:04
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország és Szlovákia meghosszabbította az ukrán gabonaimport tilalmát

Magyarország és Szlovákia csatlakozott Lengyelországhoz abban, hogy nemzeti behozatali tilalmat rendelt el az ukrán gabonára vonatkozóan – órákkal azután, hogy az Európai Bizottság bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg az importtilalmat.

Magyarország 24 ukrán mezőgazdasági termék – köztük gabona, zöldség, több húskészítmény és méz – betiltását jelentette be. A tilalom szeptember 16-tól hatályos.

Eközben Szlovákia is betiltja az ukrán gabonaimportot – idézte a TV Markiza szlovák televízió Jozef Bires mezőgazdasági minisztert.

12:35
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre gyakoribbak az Oroszországon belüli dróntámadások

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy két drónt fogtak el Tver és Kaluga megyék felett szeptember 16-án éjjel - jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

A minisztérium közölte, hogy a szolgálatban lévő légvédelmi egységek mindkét drónt lelőtték. Az egyiket állítólag a Moszkvától délnyugatra fekvő Kaluga megye területén semmisítették meg.

A másikat a hírek szerint a Moszkvától északra fekvő Tver megye felett fogták el.

A minisztérium nem számolt be áldozatokról vagy károkról.

Az elmúlt hetekben egyre gyakoribbá váltak az Oroszországon belüli dróntámadásokról szóló jelentések.

13:08
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok újabb csapást mértek Nova Kahovkára

A támadás ezúttal is civil célpontokra irányult – tájékoztatott Denisz Kazanszkij. Az újságíró a Telegramon azt is közölte, hogy az oroszok a Szokil lakónegyedre távvezérelt bombával mértek csapást. Kazanszkij állítása szerint több lakóházban keletkezett kár és a támadásnak civil áldozatai is vannak.

Az elmúlt napokban a megszállók 91 támadást indítottak Herszon megyében.

13:43
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Kim Dzsongun felméri Oroszország nukleáris támadóerejét

Kim Dzsongun észak-koreai vezető mai oroszországi látogatása során az orosz nukleáris bombázógépeket, hiperszonikus rakétákat és hadihajókat is megvizsgálja.

Szergej Sojgu védelmi miniszter köszöntötte őt az oroszországi Knevicsi repülőtéren, nem messze a csendes-óceáni Vlagyivosztoktól.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea attól tart, hogy a Moszkva és Phenjan közötti együttműködés elmélyítése révén Kim hozzáférhet Oroszország érzékeny rakétatechnológiáihoz, miközben segít felfegyverezni Oroszországot.

14:31
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Eladják Zelenszkij ingatlanjait a Krímen

A krími hatóságok szombaton közölték, hogy mintegy 100 ukrán ingatlan eladását tervezik, köztük egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tulajdona.

Vlagyimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke kijelentette, hogy az államosított ingatlanokat „hamarosan" eladják, és a hatóságok megtartották az első nyolc árverést ukrán üzleti személyiségek ingatlanain – írja a Reuters.

15:16
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz nukleáris bombázókat tekintett meg az észak-koreai vezető

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szombaton az orosz védelmi miniszter kíséretében megtekintette az atomfegyverekkel felszerelt orosz stratégiai bombázókat, hiperszonikus rakétákat és hadihajókat.

Szergej Sojgu miniszter a Csendes-óceán partvidéki Vlagyivosztok várostól mintegy 50 kilométerre fekvő Knyevicsi repülőtéren fogadta az észak-koreai vezetőt.
Az orosz minisztérium közleménye szerint Sojgu kíséretében Kim megtekintette az orosz nukleáris légierő gerincét alkotó, nukleáris fegyverek hordozására alkalmas Tu-160, Tu-95 és Tu-22M3 típusú bombázókat. "Képes Moszkvából Japánba repülni, majd vissza" - mondta Sojgu Kimnek az egyik repülőgépről a találkozóról közöltek szerint.
Az észak-koreai vezetőnek bemutatták a Kinzsal hiperszonikus rakéták hordozására alkalmas MiG-31I elfogó repülőgépet is. A Kinzsal, vagyis a "tőr" egy levegőből indítható, hiperszonikus sebességgel haladó, nukleáris vagy hagyományos robbanófej hordozására egyaránt alkalmas ballisztikus rakéta. Hatótávolsága a jelentések szerint 480 kilogramm hasznos teherrel 1500-2000 kilométer, és akár a hangsebesség tízszeresével (12 ezer kilométer/óra) is képes haladni.
A repülőgépek és rakéták megtekintése után Kim ellátogatott az orosz csendes-óceáni flotta hadihajójára Vlagyivosztokban, ahol később a haditengerészetet egy bemutatóján vesz részt.
Kim pénteken egy harcirepülőgép-gyárat tekintett meg. Előzőleg szerdán katonai kérdésekről, az ukrajnai háborúról és az együttműködés elmélyítéséről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Putyin a megbeszélést követően újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország és Észak-Korea tovább fejleszti kapcsolatait anélkül, hogy ezzel "bármilyen egyezményt megsértenének".
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivőjének tájékoztatása szerint semmilyen hivatalos megállapodás aláírása nem szerepel az észak-koreai vezető oroszországi látogatásának a napirendjén.

15:49
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva kész tárgyalni a Vatikán ukrajnai küldöttjével

Moszkva kész tárgyalni a Vatikán ukrajnai küldöttjével, aki Oroszországba készül látogatni – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken. Matteo Zuppi bíboros, a Vatikán ukrajnai békemissziójának vezetője az elmúlt három nap folyamán Kínában tárgyalt. Az eseményen, amelyen több mint 30 ország diplomáciai képviseletének képviselői vettek rész, Lavrov az hangoztatta, hogy Moszkva kész mérlegelni minden komoly kezdeményezést.

16:25
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország is csatlakozna az orosz-észak-koreai szövetséghez

Alekszandr Lukasenko érdeklődését fejezte ki egy háromoldalú partnerség létrehozása iránt Oroszországgal és Észak-Koreával. Putyin és Kim a hét elején találkozott Oroszország távol-keleti részén, a Vosztocsnij kozmodrómban. Az észak-koreai vezetőnek négy év óta ez az első útja Észak-Koreán kívül. Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Un fegyverüzletről tárgyaltak Oroszország ukrajnai háborújának fenntartása érdekében. A fehérorosz vezető a Putyinnal tartott csúcstalálkozón vetette fel a kérdést a fekete-tengeri üdülővárosban, Szocsiban, ahol idén hetedik személyes találkozójukat tartották.

17:01
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az olaszok visszatérnének az orosz piacra

Számos olasz vállalat, amely a nyugati szankciók miatt kénytelen volt elhagyni az orosz piacot, szeretne visszatérni – közölte csütörtökön az Oroszországi Olasz Vállalkozók Szövetségének elnöke.

Vittorio Torrembini az Izvesztyija hírügynökségnek elmondta, hogy Olaszország Oroszországba irányuló exportja mintegy 35 százalékkal csökkent 2022 februárja óta, amikor az Egyesült Államok, az EU és szövetségeseik az ukrajnai konfliktus miatt több körös szankciókat vetettek ki Moszkvára.

17:38
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok ismét Harkovot bombázzák

Oroszország S-300-as rakétákkal bombázta Harkovot, megsebesítve 5 embert - jelentette Oleh Szinjehubov kormányzó, szeptember 16-án.

18:15
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Fontos hídfőállást foglaltak vissza az ukránok Bahmutnál

A kelet-ukrajnai Andriivka elfoglalása szükséges hídfőállás Bahmut visszaszerzéséhez – mondta Makszim Zsorin ukrán parancsnok.A 3. rohamdandár parancsnok-helyettese elmondta: „Nagyon nehéz volt a harc a településért. Tegnap este Volodimir Zelenszkij méltatta a dandár erőfeszítéseit az egyik legfontosabb hídfőállás visszaszerzéséért.

18:54
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország is kitiltja az orosz autókat

Lengyelország vasárnaptól megtiltja az Oroszországban nyilvántartott személygépkocsiknak az országba való behajtását. Mariusz Kaminski belügyminiszter szerint a lépés újabb szankció Oroszországgal szemben a "brutális háború miatt" - jelentette a PAP lengyel hírügynökség.

19:37
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország cáfolta a Bakhmut közelében elért ukrán sikereket

Ukrajna "sikertelenül" próbálta kiszorítani az orosz csapatokat Andriivka városából - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Oroszország ugyancsak cáfolta az Ukrajna által jelentett "részleges ukrán sikert" Klishchiivka városánál - írja a Sky News.

Mindkét város Bakhmuttól délre fekszik, ahol heves harcok folynak az orosz és ukrán csapatok között.

20:32
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Két teherhajó tart az ukrán kikötők felé gabonáért

Ukrajna szombaton bejelentette, hogy két teherhajó tart a Fekete-tengeren ukrán kikötők felé, az elsők július vége óta amikor Oroszország felmondta a gabonaszállítási egyezményt.

"Az első kereskedelmi hajók most haladnak át az ideiglenes folyosón az ukrán kikötők felé tartva" - írta Facebook-oldalán Olekszandr Kubrakov, az újjáépítéséért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes.

A Resilient Africa és az Aroyat nevű hajók készek Csornomorszk kikötőjében megközelítőleg 20 ezer tonna gabonát berakodni, amelynek a rendeltetési helye Afrika és Ázsia - áll a két hajó parancsnoksága által kiadott közleményben.

A dokumentum szerint a hajók a Karolina-szigeteki Palau zászlaja alatt közlekednek, a legénység tagjai török, azeri, egyiptomi és ukrán állampolgárok.

21:21
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

A román gazdák betiltanák az ukrán gabona behozatalát az országba

A román gazdák arra kérték a román kormányt, hogy egyoldalúan tiltsa be az ukrán gabona behozatalát, miután az Európai Bizottság a korlátozások feloldásáról döntött.

Románia egyike annak az öt kelet-európai uniós országnak Bulgária, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia mellett, amelyekben az orosz inváziót követően megugrott az ukrán gabonaimport, ami torzította a helyi piacokat, és a gazdák tiltakozását váltotta ki, ami miatt az EU szeptember 15-ig jóváhagyta a kereskedelmi korlátozásokat - írja a The Guardian.

"Kérésünk semmilyen módon nem érinti az ukrán mezőgazdasági termékek Románián keresztül más célállomásokra történő tranzitját, ahogyan az jelenleg is folyik" - áll a román gazdák közleményében.

22:32
szeptember 16, 2023
Vágólapra másolva!

Német drónokat kap Ukrajna

Vitalij Klitschko kijevi polgármester szept. 16-án a Telegramon közölte, hogy a német Quantum Systems cég 100 újgenerációs drónt szállít Ukrajnának, amelyeket a frontvonalhoz továbbítanak majd.

08:04
szeptember 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!