Nem szűnnek a rakétatámadások Ukrajna több régiójában, Oroszország nukleáris rakétákat tesztel

Események

Horizontal orosz ukrán háború
Orosz katonák és önkéntesek egy harctéri mentőgyakorlaton Rosztov térségében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 590. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
06:09
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:22
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij brutális népirtásról beszélt

Éjszakai videójában az ukrán elnök hosszan beszélt a csütörtöki, Hroza falu elleni orosz támadásról, ami 51 ember, köztük egy hatéves kisfiú halálát okozta. Volodimir Zelenszkij szerint az oroszok nem vakon lőttek a településre, pontosan tudták, hogy ott épp egy újratemetés utáni megemlékezést tartanak, amire összegyűltek az emberek, ezért különösen brutális népirtásnak nevezte a tüzérségi csapást.

06:29
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Fegyvereket szerzett az ukrán elnök

Az Európai Politikai Közösség granadai csúcstalálkozój részt vevő ukrán elnök arról számolt be az éjszakai videójában, hogy sok kétoldalú találkozón vett részt, amelyek kézzel fogható eredménnyel járnak Ukrajna számára.

További részletek említése nélkül azt mondta, hogy országának több légvédelmi rendszere lesz, és köszönetet mondott Spanyolországnak, Olaszországnak, Franciaországnak, Németországnak és az Egyesült Királyságnak. Azt is mondta, hogy katonái több tüzérségi eszközhöz és nagy hatótávolságú fegyverhez jutnak hozzá.

06:47
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Hat drónt lőttek le az orosz határvidék felett

Belgorod kormányzója szerint hat drónt lőttek le az orosz régió felett, amely mintegy 40 kilométerre északra fekszik az ukrán határtól. Vjacseszlav Gladk azt mondta, hogy nincsenek sérültek vagy áldozatok.

07:19
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin egy sikeres nukleráis rakétatesztről beszélt

Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak és elemzőknek azt állította, hogy Oroszország sikeresen tesztelte a Burevesztnyik nukleáris meghajtású és nukleáris képességű cirkálórakétát. Azt nem közölte, hogy a teszt mikor és hol történt, de a rakéta képességeit „páratlannak" minősítette.

Felvetette annak a lehetőségét is, hogy Oroszország visszavonhatja a nukleáris kísérleteket globálisan tiltó szerződés ratifikációját. Putyin szerint Oroszország lemásolhatja a szerződést aláíró, de nem ratifikáló Egyesült Államok álláspontját, és "elméletileg visszavonhatja a ratifikációt".

07:52
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Üzent az ENSZ-főtitkár

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is reagált a csütörtöki, Hroza falu elleni orosz rakétacsapásra. Határozottan elítélte az 51 civil áldozattal járó akciót. Szóvivőjén keresztül közölte, hogy a civilek és a polgári infrastruktúra elleni támadásokat a nemzetközi humanitárius jog tiltja, és azokat azonnal le kell állítani!

08:28
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kézigránát repeszdarabokat találtak a Prigozsin-gép halottjainak testében

A Valdaj nemzetközi vitakör plenáris ülésén Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta a Jevgenyin Prigozsin Wagner-vezér halálát okozó repülőgép-tragédiáról, hogy nincs bizonyíték a gépet érő "külső hatásra", de hozzátette, hogy a vizsgálat még folyamatban van.

Azt is állította, hogy kézigránát-töredékeket találtak az áldozatok testében, és bírálta a szerencsétlenség nyomozóit, amiért nem végeztek alkohol- és drogtesztet a halottakon.

Egyes elemzők szerint a magánrepülőgép fedélzetén lévő bomba okozhatta az augusztus 23-i katasztrófát, míg mások szerint rakéta találta el a repülőgépet. A fedélzeten Prigozsin mellett másik két Wagner-vezető, négy testőr és a három fős személyzet tartózkodott. Mindannyian meghaltak.

09:03
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna leállította a panaszeljárást

Kijev "felfüggesztette" a Lengyelországgal, Szlovákiával és Magyarországgal szembeni panaszát a Kereskedelmi Világszervezetnél a gabonamegállapodások miatt - közölte Tarasz Kacska ukrajnai kereskedelmi képviselő. Egy brüsszeli sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a WTO-nál még nem kezdődött el a gabonavita, mivel Ukrajnával még tart a konzultáció, amely akár 60 napig is eltarthat.

Kijev "konstruktív megoldást akar találni a mezőgazdasági importra vonatkozóan az egész EU keretein belül" - mondta újságíróknak a kereskedelmi főnök az Interfax-Ukrajna szerint.

09:31
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kínai cég műholdfelvételeket adott el a Wagner-csoportnak

A Wagner orosz zsoldoscsoport tavaly szerződést írt alá egy kínai céggel, hogy műholdfelvételeket szerezzen be hírszerzési célokra – írja az AFP.
A francia hírügynökség által látott dokumentumból kiderül, hogy a cég, a Beijing Yunze Technology Co. Ltd. a Nika-Frutnak, egy Jevgenyij Prigozsin volt Wagner-főnök üzleti birodalmához tartozó cégnek adta el a képeket, amiket a zsoldoscsoport fel is használt az afrikai hadműveletekben, és idén júniusban is, amikor lázadást kísérelt meg Oroszországban - mondta egy európai biztonsági forrás, aki azt is állította, hogy a zsoldoscsoport idén orosz területekről rendelt képeket.

10:03
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Spanyolország beszáll az ukránok kiképzésébe

Egy spanyol kormányzati forrás szerint Madrid további hat HAWK légvédelmi rendszert ajánlott fel Kijevnek, hogy megvédjék az ország gabonaexportját az orosz támadásoktól. Ezen túlmenően a spanyol hadsereg ukrán katonákat képez ki a lég- és drónelhárító rendszerek használatára és több aknamentesítési felszerelést biztosít.

10:36
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Német Patriot érkezhet Ukrajnába

Olaf Scholz német kancellár az ukrán elnökkel folytatott granadai megbeszélése után azt mondta, Berlin dolgozik egy újabb Patriot légvédelmi rendszer beszerzésén, amely télen is működőképes lehet.
Ukrajna eddig négy Patriot rendszert kapott, amelyekből hármat Németország, egy negyediket pedig az Egyesült Államok biztosított.

11:35
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház alternatív forrást találhatott Ukrajna támogatására

A Biden-adminisztráció azt fontolgatja, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériumának támogatási programját további katonai segélyek küldésére fordítja Ukrajnának – jelentette a Politico két amerikai tisztviselőre hivatkozva, akik tudtak a megbeszélésekről.
A Kongresszus folytatja a vitát Joe Biden elnök azon kérelméről, hogy hagyjanak jóvá egy 24 milliárd dolláros extra segélyt Ukrajnának.
A Fehér Ház megoldást szorgalmazott, miután az amerikai törvényhozók által a hétvégén jóváhagyott, a kormány leállását megakadályozó törvényjavaslatból kimaradt Kijev további támogatása. Az amerikai elnök csütörtökön utalt arra, hogy lehet alternatív út az ukrajnai forrásokhoz, anélkül, hogy kifejtette volna, mire gondol.

12:12
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Szlovákia leállította a katonai segélyeket

Szlovákia egyelőre nem küld több katonai segélyt Ukrajnának – mondta Ódor Lajos ügyvivő miniszterelnök. Az erről szóló döntést elhalasztják az új kormány megalakulásáig.
A múlt heti választásokon a korábban háromszor is kormányfői posztban lévő Robert Fico győzött, akinek egyik fő kampányígérete az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek leállítása volt.

12:54
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán hackerek állnak az orosz repülőterek elleni támadás mögött

Ukrán hackerek egy közelmúltbeli támadás során megbénították Oroszország legnagyobb repülőtereit – mondta Mihajlo Fedorov ukrán digitális átalakulásért felelős miniszter.
Olyan forgalommal árasztották el az orosz légitársaságok foglalási rendszerét, a Leonardót, hogy az utasok nem fértek hozzá a foglalási szolgáltatásokhoz, valamint az online és repülőtéri bejelentkezéshez – közölte a rendszert üzemeltető, orosz állami tulajdonú Rostec konszern. A cég nem részletezte, honnan indult a támadás.

13:03
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokat lőttek le Odessza felett

Az ukrán légvédelem három Shahed-131/136 drónt lőtt le október 6-án Odessza felett – jelentette Oleh Kiper regionális kormányzó. Az orosz erők Izmail kikötői infrastruktúráját vették célba.

A kormányzó szerint egy gabonatároló megsérült a támadásban, és kilenc teherautó kigyulladt.

13:32
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország csapást mér Harkovra

Oroszország csapást mér Harkovra, október 6-án a hajnali órákban. A támadás során három ember megsebesült – jelentette Oleh Szinyehubov kormányzó a hivatalos Telegram csatornáján keresztül.

14:20
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Svédország katonai segélyt jelentett be Ukrajnának

Svédország 2,2 milliárd korona (199 millió dollár) értékű új katonai támogatási csomagot küld Ukrajnának, amely főként lőszert és a korábban adományozott rendszerek pótalkatrészeit tartalmazza – közölte pénteken Pal Jonson védelmi miniszter.

Az új katonai segélycsomag a háború kezdete óta a 14. Svédország által Ukrajnának nyújtott katonai segélycsomag – jelentette a Reuters.

15:03
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

52-en meghaltak a Hroza falut ért támadásban

Rakéta csapódott be csütörtökön Hroza falu kávézójába és élelmiszerboltjába.

„Ötvenkét ember halt meg a rakétatámadás következtében – mondta Oleh Szinyehubov, Harkov régió kormányzója az ukrán televíziónak. „Az emberek még mindig ott vannak (a kórházakban). A sérülések elég súlyosak" – tette hozzá.

Szinyehubov szerint a mentők még mindig dolgoznak a támadás helyszínén – írja a Reuters.

15:40
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás-hullámot indított Oroszország

Ukrajna 33 Oroszország által indított támadó drónból 25-öt megsemmisített.
A drónokat többek között Odessza, Mikolajiv, Harkov, Cserkaszi, Dnyipropetrovszk és Zsitomir megyék felett lőtték le – közölte a légierő.

16:33
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 20 ház sérült meg Sebekino ágyúzása során

Több mint 20 ház, három üzlethelyiség, infrastruktúra és adminisztratív épületek, egy autó és egy busz sérült meg, miután az ukrán hadsereg csütörtökön Sebekinot lőtte – jelentette Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó a Telegram csatornán.

17:05
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna Herszont ágyúzta

Az ukrán csapatok éjszaka tüzérségi csapásokat mértek a Dnyeper bal partján lévő, Herszon régióban található Novaja Kahovka, Kahovka és Golaya Pristan városaira. Pontosan 33 lövedéket lőttek ki az említett településekre és a környező falvakra – közölte a régió katasztrófavédelmi szolgálatának képviselője.

17:32
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország drónt semmisített meg a Krím közelében

Megsemmisült az ukrán haditengerészet drónja a Krím partjainál – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A pilóta nélküli légijárművet az orosz Fekete-tengeri Flotta lőtte le.

18:04
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

A Rheinmetall lőszerrel látja el Ukrajnát

A német Rheinmetall védelmi konszern második szerződését írt alá a Bundeswehrrel (Német Fegyveres Erők), aminek értelmében több tízezer tüzérségi lőszert szállítanak az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) és a Német Fegyveres Erők számára.

A cég szerint a szerződés értéke három számjegyű millió euró, és a szállítást 2024-re tervezik.

19:05
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Donyecket és Gorlovkát érte ágyútámadás

Az ukrán csapatok Donyeck számos kerületét és Gorlovka központját lőtték. Tíz 155 mm-es és két 152 mm-es kaliberű NATO-lövedéket lőttek ki - jelentette Ukrajna (JCCC) pénteken a Telegram csatornán.

20:06
október 06, 2023
Vágólapra másolva!

Lakóépületet ért támadás Zaporozsje régiójában

A zaporozsjei régióban található Pologi faluban az ukrán hadsereg egy lakóépületet vett célba – közölték a helyi hatóságok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!