Egy óvodában robbantott volna a Hamász, iszlamistákat iktattak ki az izraeliek

Események

Dél-Izrael, 2023. december 24.
Izraeli katonák a Gázai övezet megsemmisült házainak romjai közelében Dél-Izraelben 2023. december 24-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő p
Dél-Izrael, 2023. december 24. Izraeli katonák a Gázai övezet megsemmisült házainak romjai közelében Dél-Izraelben 2023. december 24-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Ariel Schalit
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 86. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
07:27
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:32
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Gáza romhalmaz lett

Az izraeli bombázások miatt a Gázai övezetben mintegy másfél millió ember vesztette el az otthonát, a gázai házak 70 százalékát lerombolták - írta az al Jazeera, 

07:34
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb menekülttáboron ütött rajta az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg az elmúlt órákban újabb rajtaütést hajtott végre a megszállt Ciszjordánia északi részén fekvő Tulkaremnél lévő Nur Shams menekülttáborban - írta az al Jazeera. A katonák több embert letartóztattak, két palesztin megsebesült.

08:37
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai hadihajó mentett meg egy dán hajót a Vörös-tengeren

Egy amerikai romboló szombaton megsemmisített két, Jemenből indított hajó elleni ballisztikus rakétát, amikor a térségben egy támadásban eltalált konténerhajó vészjelzésére reagált - közölte a hadsereg.

A rakétákat az Iránhoz közel álló húszi lázadók által ellenőrzött területről indították - közölte az Egyesült Államok közel-keleti regionális parancsnoksága (Centcom) a közösségi oldalakon.
A Centcom tájékoztatása szerint a Gravely és a Laboon amerikai romboló sietett a Maersk Hangzhou - egy Szingapúr lobogója alatt hajózó dán konténerszállító hajó - segítségére, amely közölte, hogy rakéta találta el a Vörös-tengeren. A mentőakció során a Gravely megsemmisítette a támadó rakétákat. (MTI)

09:42
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Dél-gázai várost lőtt az izraeli hadsereg, tízen megsérültek

Legalább 10 ember megsérült az izraeli tüzérségi ágyúzás következtében, amely egy kitelepítetteknek otthont adó iskolát vett célba a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júniszban – írta az al-Jazeera.

Izrael az elmúlt hetekben fokozta a Gázai övezet déli részének bombázását, a hadsereg, a haditengerészet és a légierő több helyszínt is célba vett Khan Júniszban és Rafahban.

10:40
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Iszlamista fegyveresek megölésével folytatta Izrael a Gázai háborút

Iszlamista fegyveresek megölésével folytatta Izrael a Gázai háborút - közölte az izraeli hadsereg (IDF) katonai szóvivője vasárnap reggel.

A tájékoztatás szerint a Gázai övezetben azonosítottak négy, robbanószereket szállító terroristát, majd a légierő segítségével felszámolták az osztagot. Mintegy fél órával később további négy terroristát azonosítottak, akiket szintén a levegőből öltek meg.

Az izraeli katonák végeztek Abdel Fatah Maálival, a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok magas rangú tagjával.

A Gázai övezet északi részén fekvő Satti térségében egy óvodában olyan robbanószerkezeteket derítettek fel és hatástalanítottak, amelyekkel az odaérkező izraeli erőket akarták csapdába ejteni. 

Az IDF beszámolt arról is, hogy a légierő gépei szombat este több tucat célpontot támadtak meg, köztük katonai célra használt épületeket, Hamász-infrastruktúrát és egy alagutat.

11:08
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ciszjordániában is folytatódtak a harcok

Ciszjordániában, Túl-Karmben a Núr Samsz menekülttáborban az izraeli hadsereg hajnalban jelentős erőkkel razziát tartott, amelynek során tűzharc bontakozott ki.

Letartóztattak több tucat terrortevékenységgel vádolt palesztint.

Egy részüket a helyszínen kihallgatták, másokat elszállítottak további kihallgatásra. Emellett az izraeli katonák fegyvereket és katonai felszereléseket foglaltak le, és robbanóanyagokat semmisítettek meg.

11:30
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

A tartalékos katonák is megkezdhetik tanulmányaikat

Izraelben közel három hónapos késéssel vasárnap megkezdődött a tanév a felsőoktatásban. Jelenleg mintegy ötvenötezer diák tartalékos katonai szolgálatot teljesít az október 7-én kitört háború különböző frontjain, és a hadsereg miattuk újabb halasztást kért, de az egyetemek és főiskolák vezetése a tanév megnyitása mellett döntött, hogy a nyári szünet terhére ugyan, de idén is működhessen Izraelben a felsőoktatás.

A kompromisszumos megoldás szerint a tartalékosok "néhány héttel később" kezdik meg tanulmányaikat, és leszerelésük után egyhetes intenzív felzárkóztató képzéseket tartanak számukra. 

A Beér-Sevan működő mintegy huszonegy ezer zsidó és arab diákot oktató Ben Gurion Egyetem diákjai és oktatói közül nyolcvannyolcat gyilkoltak meg, tizenhárom sebesültet még mindig kórházban ápolnak, és négyet túszként még mindig fogva tartanak Gázában.

Az oktatók és a diákok közül mintegy hatezren tartalékosként szolgának a hadseregben.

11:50
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Videón, ahogy az izraeli katonák megtalálják a gázai óvodába rejtett bombát

A közösségi oldalakra került fel az a megrázó felvétel, amelyen látszik, hogy egy óvodában, a játszószobák és csúszdák közé rejtették el a robbanószerkezetet, amit az izraeli katonák hatástalanítottak végül.

12:15
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas füsttel és lánggal él a hajó, amit a jemeni húszik találtak el

A X-re került fel egy videó, amelyen látható, milyen hatalmas lánggal ég egy kereskedelmi hajó a Vörös-tengeren, amit egy Jemenből érkező rakéta talált el.

A videó hitelességét nem lehet ellenőrizni.

12:40
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Egyiptom felől is érkezhetnek rakéták Gázába?

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton kijelentette, hogy a Philadelphi-i Corridor ütközőzónájának, amely a Gázai övezet és az egyiptomi határ mentén húzódik, izraeli kézben kell lennie. A területhez tartozik a rafahi határátkelő, Gáza egyetlen összeköttetése az arab világgal.

Az izraeli hadsereg úgy véli, hogy lőszerrel teli alagutak vannak a területen, amelyeken keresztül "sok nagy hatótávolságú rakéta" érkezik Gázába Egyiptomból.

Az egyiptomiak tagadták ezt, azt mondták, ellenőrzik ezeket az alagutakat, és ez a vád elfogadhatatlan – írta a France24 francia televíziós csatorna hírportálja.

13:05
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Így csapott le az izraeli légierő a terroristákra + videó

Az izraeli légierő csapást mért a Hezbollah terroristára a dél-libanoni Kafr Kila faluban, amiről egy videót is közzétettek.

14:02
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb túszok szabadulhatnak

Az Axios amerikai hírügynökség és az Ynet izraeli honlap meg nem nevezett izraeli tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy katari közvetítők közölték Izraellel, hogy a Hamász kész folytatni a tárgyalásokat az újabb túszok szabadon bocsátásáról a tűzszünetért cserébe.

Benjamin Netanjahu a szombati tárgyalásokkal kapcsolatos kérdésre azt mondta, hogy a Hamász „mindenféle ultimátumot adott, amelyeket nem fogadtunk el". Az Al Jazeera jelentése szerint az izraeli hadikabinet várhatóan vasárnap dönt az ügyben.

14:25
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Rengeteg a halott és a sebesült

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium 21 822-re emelte a háborús áldozatok számát. Vasárnap azt közölték, az elmúlt 24 órában 150-en vesztették életüket.

A háború október 7-i kitörése óta 56 451 ember sebesült meg Gázában.

14:51
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Felfüggesztik a hajózást a Vörös-tengeren a támadás miatt

A világ egyik legnagyobb hajózási társasága, a Maersk vasárnap közölte, hogy 48 órára felfüggeszti hajói áthaladását egy kulcsfontosságú Vörös-tengeri szoroson, miután a jemeni lázadók támadták az egyik kereskedelmi hajóját.

A Maersk Hangzhou konténerhajója arról számolt be, hogy a Bab al-Mandab-szoroson való áthaladás közben rakétatalálat érte, majd négy húszi hajó megtámadta, a fegyveresek pedig megpróbáltak feljutni a hajóra.

15:16
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Éhínség és járványok fenyegetnek Gázában

Az ENSZ szerint Gáza 2,4 millió lakosának több mint 85 százaléka elhagyta otthonát az elmúlt hónapokban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett a fertőző betegségek növekvő veszélyére, és

Az ENSZ szerint Gázát „már csak hetek választják el” az éhínségtől.

A Nasser Kórház orvosai súlyos készlethiányról számoltak be, írja a The Times of Israel.

„A kórház sokkal több beteget fogad, mint amennyit képes” – mondta Ahmad Abu Mustafa orvos. „Az ágyak tele vannak… és alapvetően hiányunk van mindenféle gyógyszerkészletből” – közölte.

A gyógyszerek hiánya mellett Gázában ivóvíz-, élelmiszer- és üzemanyaghiánnyal is számolni kell. A The Times of Israel ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy – mint fogalmaznak – a hiányt súlyosbította, hogy a Hamász ellopta az övezetbe érkező segélyszállítmányokat, ahelyett, hogy civileknek osztotta volna szét.

15:41
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák a Gázához közeli kibucban

24 óra csend után ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák a gázai határhoz fekvő Kissufim kibucban rakétatámadásra figyelmeztetve.

A területet a Hamász október 7-i támadása után nagyrészt kiürítették, ennek ellenére szinte folyamatosan figyelmeztetik a térségben még jelenlévőket a rakétatámadások veszélyeire.

16:05
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Videón, ahogy az izraeli erők kiiktatják a terroristákat

Egy alagút-aknából lépett ki egy RPG-vel a kezében a Hamász terroristája, amikor az izraeli erők lecsaptak rá.

16:30
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli kormány jóváhagyta az új külügyminiszter kinevezését

Az izraeli kormány jóváhagyta egy új külügyminiszter kinevezését Eli Cohen helyére, aki egy előre egyeztetett miniszteri rotáció keretében lesz energiaminiszter – áll a kormány közleményében.

A közlemény szerint Cohen továbbra is a biztonsági kabinet tagja lesz, míg Yisrael Katz külügyminiszter lesz. A kinevezésekhez az izraeli parlament jóváhagyása szükséges.

16:57
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: Izrael erkölcsös a háborúban

Izrael miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu szerint Izrael „erkölcsöt” tanúsít a gázai háborúban – írja az AFP.

„Folytatjuk védelmi háborúnkat, amelynek igazságossága és erkölcse páratlan” – mondta Netanjahu a kormányülésen Tel Avivban.

Netanjahu erről arra reagálva beszélt, hogy Dél-Afrika pénteken pert indított a nemzetközi bíróságon Izrael ellen a gázai övezetben elkövetett népirtási cselekmények miatt.

„Nem, Dél-Afrika, nem mi jöttünk a népirtásra, hanem a Hamász ” – fogalmazott Netanjahu hozzátéve, a Hamász „ha tehetné, mindannyiunkat megölne. Ezzel szemben az IDF (izraeli hadsereg) a lehető legmorálisabban cselekszik.”

17:23
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

A kormányt terheli a felelősség

Eli Cohen, Izrael leköszönő külügyminisztere az izraeli rádiónak adott vasárnapi interjújában arról beszélt, hogy „a kormány viseli a felelősséget”, amiért nem számított előre a Hamász október 7-i merényletére – írja az AFP.

Cohen, aki kulcsszerepet játszott Izrael és néhány arab ország közötti kapcsolatok normalizálásában több évtizedes ellenségeskedés után, azt is mondta, hogy a háború végén független vizsgálóbizottságot kell felállítani.

17:55
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Segély érkezhet Gáza partjaira

Izrael készen áll arra, hogy a Ciprusról tervezett tengeri folyosó részeként „azonnal” engedélyezze a hajóknak segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe – mondta az izraeli külügyminiszter.

A megállapodás értelmében a rakományt a ciprusi larnakai kikötőben biztonsági ellenőrzésnek vetik alá, mielőtt a szomszédos Egyiptomon vagy Izraelen keresztül a 230 mérföldre lévő Gázai övezet partjára szállítanák – írja a Reuters.

Ha a terv megvalósul, az a 2007-ben a Gázai övezetre kirótt izraeli haditengerészeti blokád első enyhítését jelenti.

„Azonnal indulhat” – mondta Eli Cohen, Izrael leköszönő külügyminisztere a 103 FM tel-avivi rádiónak.

19:09
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Délen erősítette meg csapatait Izrael

Az izraeli hadsereg fokozta Khan Junisz ostromát, és az izraeli erők várhatóan a 3. szakaszra való áttérés után folytatják a Hamász elleni támadást a városban. Szakértők szerint ez arra a pontra utal, amikor a háború a fő irányokat tekintve véget ér, de az izraeli hadsereg várhatóan három-kilenc hónapig folytatja a felkelők elleni harcot. Az IDF növelte létszámát délen, közel két teljes hadosztály tevékenykedik a Wadi Gaza alatti területen.

20:56
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét késes támadás volt Izraelben

Két biztonsági őr könnyebben megsebesült egy késeléses támadásban Ma'ale Admumimban vasárnap este - közölte az izraeli rendőrség. A feltételezett terroristát a helyszínen elfogták.

08:09
január 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

-