Orosz helikoptert lőttek le Csecsenföldön

Vágólapra másolva!
Csecsen fegyveresek lelőtték csütörtökön reggel az orosz légierő egyik Mi-24-es helikopterét Csecsenföld déli részén, a Mastak-hegység térségében. A veszteséget az orosz hadvezetés is elismerte.
Vágólapra másolva!

A Csecsenföld Oroszországtól való elszakadásáért küzdő erők internetes hírszolgálata, a Kavkaz Center azt jelentette, hogy a helikopter teljes személyzete meghalt, de nem közölte, hányan voltak a légi jármű fedélzetén. Az észak-kaukázusi orosz erők főparancsnoksága is elismerte a katonai helikopter vesztét. Első közleménye szerint két orosz katona esett áldozatul a csecsen támadásnak - a légi jármű pilótája és másodpilótája.

Hónapok óta ez az első eset, hogy orosz részről elismerik egy Csecsenföldön bevetett katonai légi jármű elvesztését. Érdekes fényt vet az eset a csecsenföldi háborúval kapcsolatos orosz tájékoztatás gépezetének működésére. Az észak-kaukázusi orosz főparancsnokság elismerte, hogy csecsen fegyveresek lőtték le a helikoptert, ám Szergej Jasztrzsembszkij, a Kreml csecsenföldi ügyekben illetékes tanácsadója véletlen balesetként tüntette fel a történteket. Kevéssel később az észak-kaukázusi főparancsnokság is átvette a Kreml verzióját, megcáfolva saját korábbi közlését.

A Kavkaz Center a csecsen osztagok két további katonai sikeréről is tudósított. E szerint csecsen osztagok megrohantak és felbomlasztottak csütörtökön egy orosz katonai konvojt. Az orosz erők Hattuniban állomásozó 45. különleges dandárjának konvoja segítséget vitt volna a Vegyenóban körülzárt orosz alakulatoknak, de egy részét kitérésre, más részét pedig visszafordulásra kényszerítették a "mudzsahidek". Négy orosz páncélos megsemmisült, 12 orosz katona meghalt - állította a szakadár erők hírszolgálatának jelentése. A csecsen fegyveresek veszteségeiről nem közölt adatot. A másik állítólagos sikert Mahketi falu térségéből jelentette. A "mudzsahidek" megrohamoztak egy orosz parancsnoki központot, és több mint húsz "betolakodót" megöltek - írta a felkelők hírszolgálata.