Spanyolországban megnyitottak a szavazóhelyiségek

Francia elnökválasztás,
A ballot paper falls in the ballot box. For the first round of the French presidential election, people go to the polling station. Even if pollsters said that abstention will be around 30% (a record for a presidential election), assessors of the polling station said more people came to cast their ballot than in 2017. Twelve candidates are running for the election including Emmanuel Macron, currently in office. Toulouse. France. April 10th 2022. (Photo by Alain Pitton/NurPhoto) (Photo by Alain Pitton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Spanyolországban a szavazóhelyiségek megnyitásával megkezdődtek az előrehozott parlamenti választások vasárnap.
Vágólapra másolva!

Az Ibériai-félszigeten fekvő országban eddig még sosem rendeztek szavazást az évnek ennek a hónapjában, mivel a spanyolok többsége ilyenkor tölti nyári szabadságát. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint kánikula várható az ország nagy részén, a déli területeken helyenként akár 40 Celsius-fokos hőmérsékletre is lehet számítani.

illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Alain Pitton/NurPhoto/Alain Pitton

A meleg miatt, ahol erre lehetőség volt, több szavazóhelyiséget áthelyeztek légkondicionált termekbe, míg máshol nagy tételben szerezték be a ventilátorokat és mobil klímaberendezéseket, valamint több karton vízzel is ellátták a helyszíneket. Madridban több mint 2700 ventilátort, Barcelonában pedig 18 ezer üveg ásványvizet szállítottak ki a szavazóhelyiségekbe.

A szavazásra jogosult 37,4 millió választó közül több mint 2,4 millióan már levélben leadták voksaikat, csak úgy, mint a külföldön szavazók, akik péntekig helyezhették el szavazólapjaikat a külképviseleteken felállított urnákban.

A vasárnapi voksoláson a szavazóhelyiségek reggel kilenctől este nyolc óráig tartanak nyitva, a Kanári-szigeteken az időeltolódás miatt egy órával később kezdődik és ér véget a szavazás.

A választók mintegy 22 ezer helyszínen adhatják le voksaikat az ország több mint nyolcezer településén. A szavazás lebonyolításáért felelős belügyminisztérium este fél tizenegy utánra jelezte az előzetes választási eredmények ismertetését. Részvételi adatokat kétszer hoznak nyilvánosságra a nap folyamán.

A spanyol demokrácia 47 éves történetében 16. alkalommal rendeznek parlamenti választást, amelyen 350 alsóházi (kongresszus) és 208 felsőházi (szenátus) képviselői hely sorsáról döntenek.

A spanyol választás fontosságáról az Origó részletesen írt. A cikket a linkre kattintva olvashatják.