Fertőző betegség terjed az árvíz sújtotta területeken Szlovéniában

szlovénia, árvíz, Ravne na Koroskem, Ljubljana, fővárostól nem messze, egyhavi csapadékmennyiség, hzakat öntött el a víz, 2023. 08. 04.
Ravne na Koroskem, 2023. augusztus 4. Árvíz a szlovéniai fővárostól, Ljubljanától mintegy 60 kilométerre északkeletre fekvő Ravne na Koroskemben 2023. augusztus 4-én. Az ország északi, északnyugati és középső részén egyhavi csapadékmennyiségnek megfelelő eső esett, villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozva, emiatt utak és hidak váltak járhatatlanná és házakat öntött el víz. MTI/AP/Gregor Ravnjak
Vágólapra másolva!
A szlovén Országos Közegészségügyi Intézet (NIJZ) fertőző hasmenéses megbetegedéseket regisztrált az árvíz sújtotta észak-szlovéniai Meza folyó völgyében - közölte csütörtökön az STA szlovén hírügynökség.
Vágólapra másolva!

"Kedd este óta észlelünk megbetegedéseket, és az elkövetkező napokban az esetek számának terjedésére számíthatunk" - erősítette meg a hírt NIJZ az STA-nak.

A megbetegedéseket a Meza folyó mentén fekvő településeken észlelték, valamivel több esetet pedig Crna na Koroskemben, az árvíz középpontjában lévő városban. A csoportok egyelőre elszigeteltek

- írták.

Pillanatnyilag nem világos, hogy mi okozta a megbetegedéseket, de a lehetséges kockázatok közé tartozik a szennyezett csapvíz és élelmiszer, továbbá a szennyezett törmelékkel való érintkezés, illetve a rossz higiéniai körülmények.

A NIJZ felszólította a helyieket, hogy kövessék a megelőző intézkedéseket, csak palackozott vagy forralt vizet használjanak fogmosáshoz, valamint a zöldségek és a gyümölcsök megtisztításához, zuhanyozás közben pedig ne érje víz az arcot.

Árvíz a szlovéniai fővárostól, Ljubljanától mintegy 60 kilométerre északkeletre fekvő Ravne na Koroskemben 2023. augusztus 4-én. Forrás: MTI/AP/Gregor Ravnjak

Továbbá az árvíz után maradt törmeléket csak kesztyűben takarítsák el.

Szlovéniát az elmúlt napokban története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. Robert Golob kormányfő szerint a heves esők okozta áradások - amelyek az ország területének kétharmadát érintették - milliárdos károkat okoztak.

A természeti katasztrófának hat halálos áldozata is van.

Az árvíz által legsúlyosabban érintett területeken a munkálatok a közúti összeköttetés helyreállítására és az épen maradt hidak állapotának vizsgálatára összpontosulnak. Számos híd súlyosan megrongálódott, vagy teljesen megsemmisült.

Sok helységben még nem állt helyre a vízszolgáltatás.

A szlovén parlament szerdai rendkívüli ülésén augusztus 14-ét szolidaritási nappá nyilvánította, hogy akik segíteni szeretnének a helyreállításra irányuló erőfeszítésekben, szabadnapot kaphassanak.