Felfüggesztették a földrengések miatt elrendelt szükségállapotot Izlandon

izland, vulkán, tűzhányó,
Számítógépekkel figyelik a szejzmikus mozgásokat a Bardarbunga tűzhányó közelébe.
Vágólapra másolva!
Az Origo korábbi cikkben már beszámolt arról, hogy a Fagradalsfjall nevű vulkán kitörésével kapcsolatos aggodalmak miatt november 11-én rendkívüli állapotot hirdettek Izlandon. A szigeten csütörtökön felfüggesztették a szükségállapotot, miután csökkent a vulkánkitörés veszélye a településen.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön 11 órától a riasztást veszélyhelyzeti szintre csökkentették, ami azt jelenti, hogy a mintegy négyezerfős település lakosai meghatározott számban négy órára visszatérhetnek otthonukba a holmijukért.

Az Izlandi Meteorológiai Hivatal szerint viszont még túl korai előrejelzéseket adni.

A hivatal szerint továbbra is lehetséges vulkánkitörés elsősorban Hagafell és Sylinargell hegyek között, Grindavíktól több kilométernyire északra.

Grindavík térségében az elmúlt napokban lassult a földkéreg alatti magma emelkedése, míg Sylingarfell térségében gyorsult.

Számítógépekkel figyelik a szejzmikus mozgásokat. Forrás: AFP/Halldor Kolbeins

Az izlandi hatóságok a múlt héten jelentették be, hogy 6-8 méteres védőgátat építenek a láva ellen a közeli Svartsengiben működő geotermikus erőmű és a kedvelt turistalátványosság, a Kék Lagúna körül, ez utóbbit legkevesebb harminc napra bezárták, majd november 30-ig meghosszabbították.

Izlandon 33 aktív vulkánrendszer található, azaz Európában a legtöbb, és átlagosan minden negyedik-ötödik évben történik vulkánkitörés.

A Reykjanes-félszigeten a Fagradalsfjall tűzhányó közelében három kitörés történt: 2021 márciusában, 2022 augusztusában és 2023 júliusában.