Lezuhant egy személyszállító repülőgép Oroszországban, 74 ember meghalt - videó

A Russian Air Force Ilyushin Il-76 Aircraft In Thessaoniki Greece 2020 4 engine 76 Air Aviation EU Flight Greece Greek Ilyushin Ilyushin Il-76 Thessaloniki Travel VVS Vehicle Voyenno Vozdushnye Sily Rossii aeroplane airforce airlifter airliner airplane ap
A Soviet Union made Ilyushin Il-76MD commercial freighter aircraft carrying heavy cargo as seen parked on the tarmac and taking off from Thessaloniki International Airport SKG LGTS on September 21, 2020. The four-engine turbofan Il76 airplane with registration RA-78845 belongs to the government of Russia, specifically to the Russian Federation Air Force. The type of the aircraft had its first flight on March 1971. Thessaloniki, Greece on September 21, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Lezuhant egy katonai személyszállító repülőgép szerdán 65 hadifogollyal és hat főnyi személyzettel és három kísérővel a fedélzetén az oroszországi Belgorod régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A lezuhant gépen 65 hadifogoly tartózkodott, mindannyian meghaltak - írja a RT egy Telegram-csatornára hivatkozva.

A TASZSZ orosz állami híroldal szerint a foglyok az Ukrán Védelmi Erők (AFU) elfogott katonái voltak.

Emellett még a hatfős személyzet és a háromfős kíséret tartózkodott a fedélzeten.

A gép egy Iljusin IL-76-os volt.

Il-76-os teherszállító repülőgép Forrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

A védelmi minisztérium is megerősítette az IL-76-os balesetét Belgorod régióban.

A repülőgép menetrend szerinti repülés végrehajtása közben zuhant le - közölte a hadügyminisztérium.

Az orosz védelmi minisztérium szerint legalább 65 ember ukrán hadifogoly halt meg.

A foglyokat Belgorod régióba szállították csere céljából - írta a BBC.

Dmitrij Peszkov orosz szóvivő azt mondta, hogy a Kreml tud a balesetről, de nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni - írja a Lenta.

A Korocsanszkij járás közigazgatási határa több mint 30 kilométerre van az orosz-ukrán határtól.

- jelentette ki Andrej Kartapolov, az orosz parlament alsóháza védelmi bizottságának elnöke szerdán Moszkvában.

Kartapolov a Vesztyi FM orosz hírrádió beszámolója szerint azt hangoztatta, hogy a vizsgálatnak még meg kell állapítania, hogy a gépet amerikai Patriot vagy német IRIS-Ts rakéták semmisítették-e meg.

Andrej Kartapolov, az orosz parlament védelmi bizottságának elnöke azt nyilatkozta, hogy a levegőben volt egy második repülőgép is, amely 80 ukrán foglyot szállított. Az a gép megváltoztatta az útirányát.

- mondta Kartapolov az orosz televíziónak.

- mondta.

Leonyid Szuckij, a külügyi bizottság elnöke az Egyesült Államokat és az Európai Uniót tette felelőssé a hadifoglyoknak "a levegőben történt kivégzéséért".

Vjacseszlav Vologyin házelnök elrendelte az amerikai Kongresszushoz és a német Bundestaghoz intézendő felhívás megszövegezését, annak érdekében, hogy a képviselők ráébredjenek, kiket finanszíroznak.

Kijevi jelentések szerint a gépet az ukrán erők lőtték le. Az Ukrajinszka Pravda honlap szerint a gép rakétákat szállított az orosz Sz-300-as légvédelmi rendszerekhez, nem pedig hadifoglyokat. Ez a bejegyzést később elérhetetlenné vált.

Szerda reggel Belgorod megye légterében az orosz légierő lelőtt egy ukrán drónt, majd a régió székhelyén rakétariadót rendeltek el.