Halálos étrend-kiegészítőt hívtak vissza, több mint száz ember került kórházba

Vágólapra másolva!
A japán Kobayashi Pharmaceutical gyógyszergyártó visszahívta a koleszterinszint-csökkentő étrend-kiegészítőjét, miután kiderült, hogy vesebetegséget okoz. Az eddigi információk szerint két ember meghalt a gyógyszer miatt, több mint százan pedig kórházba kerültek.
Vágólapra másolva!

Japánban országos visszahívást rendeltek el egy koleszterinszint-csökkentő tabletta miatt. A vény nélkül kapható étrend-kiegészítőn a hatóságok sürgősségi ellenőrzéseket végeznek, miután az eddigi információk szerint az egyik összetevője, a „beni koji”, ami vörösélesztővel erjesztett, őrölt rizskészítmény, vesebetegséget okoz. 

A gyógyszer miatt eddig két ember halhatott meg, 106 ember pedig kórházba került. 

Nem mindegyik embernél bizonytható, hogy az étrend-kiegészítőnek köze van a megbetegedésükhöz. 

Az étrend-kiegészítőt gyártó cég a közleményében kifejtette, hogy az egyik halott három évig szedte rendszeresen a gyógyszert, majd vesebetegségben halt meg. Hozzátették, hogy jelenleg vizsgálják az összefüggéseket és bocsánatot kértek. 

Az összetevő, ami a betegséget okozza több más termékben is megtalálható, mint például édességekben, kenyérben és fűszerekben. A termékek online értékesítést Kínában felfüggesztették, Tajvanban pedig kivonták azokat a forgalomból. 

Az egészségügyi miniszter kijelentette, hogy az összetevőkből fermentálás után citrinin méreg képződhet, ami veseelégtelenséget, gombás vesebetegséget okozhat. A cég elemzése azonban nem mutatott ki citrinint - írja a The Guardian

A fermentált rizsport gyakran használják az ázsiai rovoslásban a koleszterinszint csökkentésére, vagy szívelégtelenség kezelésére. 

A Kobayashi Gyógyszerészeti Vállalat oszakai gyára
Fotó: Ueso Keidzsi / Kyodo News/MTI

Az Origo korábban megírta, hogy visszahívtak már életveszélyes autókat, vegyszeres ásványvizet, és olyan paninit is, amiben idegen anyag volt.