Megtámadták Oroszországot, rengeteg a halott a drámai harcokban

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, hadgyakorlat
Az ukrán nemzeti gárda Donbasz zászlóaljának katonái gyakorlatoznak egy lőtéren.
Fotó: Jakiv Liasenko
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 753. napjáról

 

06:56
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:59
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán dróntámadás-sorozat orosz területen

Az orosz légvédelmi egységek március 17-én éjszaka 35 ukrán drónt lőttek le nyolc orosz régió felett - állította az orosz védelmi minisztérium.

 

07:01
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz olajfinomítót ért találat

Tűz ütött ki az oroszországi Krasznodari Krajban, a Szlavjanszk-on-Kubanban található olajfinomítóban, miközben robbanásokról és egy lehetséges dróntámadásról érkeztek jelentések március 17-én éjjel - írta a Kyiv Independent. 

 

07:27
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5662 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6102 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. A tájékoztatás szerint
a beléptetettek közül a rendőrség 22 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

08:07
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

A Krímről indítottak dróntámadást az oroszok

Az ukrán légvédelmi egységek az éjszaka folyamán megsemmisítettek 14-et abból a 16 Shahed drónból, amelyet Oroszország indított - jelentette a légierő március 17-én reggel. A drónokat a megszállt Krím-félszigeten lévő Csauda-fokról indították.

 

09:16
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Két drónt lőttek le Moszkva felett

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerint a drónokat a város Domogyedovo kerülete felett lőtték le. Az előzetes jelentések szerint nincsenek áldozatok.

 

10:02
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Rengeteg dróntámadást indít Ukrajna

Vasárnap reggel az orosz védelmi minisztérium 35 ukrán dróntámadásról számolt be, köztük négyről a moszkvai régióban, kettőről pedig a szomszédos Kaluga és Jaroszlavl régiókban. További ukrán drónok támadtak az Ukrajnával határos Belgorod, Kurszk és Rosztov régiókban, valamint a déli Krasznodar régióban - közölte a védelmi minisztérium.

10:51
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna a határmeni területeket támadja

Szombaton folytatódtak a támadások az oroszországi Belgorodi területen, az orosz védelmi minisztérium szerint a légvédelem 15 rakétát lőtt le. Egy férfi és egy nő meghalt szombaton, egy másik személy pedig ukrán lövedékektől halt meg az oroszországi Grayvoron városában - közölte Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A szombati újabb bombázások miatt a hatóságok iskolákat és bevásárlóközpontokat zártak be.

Öt ember megsebesült, amikor egy ukrán drón egy autóba csapódott Glotovo faluban, két kilométerre az ukrán határtól. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta az állami médiának, hogy Vlagyimir Putyint "folyamatosan tájékoztatják" katonai vezetői a határon kialakult helyzetről.

11:35
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Biztonsági okokból repülési korlátozásokat léptettek életbe az orosz repülőtereken

Három orosz repülőtéren biztonsági okokból repülési korlátozásokat vezettek be - közölte az ország állami légiközlekedési felügyelősége.  A moszkvai Domogyedovo, Vnukovo és Zsukovszkij repülőtereket érintik a korlátozások - tette hozzá.  Azután történt, hogy a tisztviselők szerint öt ukrán drónt lőttek le Moszkva közelében a kora reggeli órákban. 

12:14
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Molotov-koktélt dobtak a moldovai orosz nagykövetség udvarába

Egy férfi két gyújtópalackot dobott a moldovai fővárosban, Chisinauban lévő orosz nagykövetség udvarába, ahol vasárnap az oroszországi elnökválasztás szavazása zajlott - közölte a TASZSZ a nagykövetségre hivatkozva, írja az MTI. A férfit a moldovai rendőrség őrizetbe vette - közölték. A chisinaui orosz diplomáciai képviselet egyik szavazóhelyisége újra megkezdte működését, miután őrizetbe vették az elkövetőt, aki két Molotov-koktélt dobott a diplomáciai képviselet udvarára.
  

Az incidenssel összefüggésben a szavazóhelyiség munkáját felfüggesztették. Most újraindult"

 - mondta a TASZSZ orosz hírügynökségnek Anatolij Losakov, a nagykövetség szóvivője. A TASZSZ helyszíni tudósítójának jelentése szerint egy ismeretlen férfi két tárgyat dobott át a kerítésen, majd megpróbált elmenekülni. A kerületet őrző rendőrök utolérték és őrizetbe vették. A tüzet a követség munkatársai eloltották.

12:56
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint Ukrajna terrorista cselekményeket hajt végre

Vasárnap Oroszország azzal vádolta Ukrajnát, hogy "terrorista tevékenységgel" próbálja megzavarni az elnökválasztást, Dmitrij Medvegyev volt elnök pedig "árulóknak" minősítette a szétszórt tüntetőket, akik tüzet gyújtottak a szavazófülkéknél és festéket öntöttek a szavazóurnákba. Egy ukrán drón robbanószert dobott le egy szavazóhelyiség közelében az Ukrajnához csatolt Zaporizzsjai régióban - jelentette a TASZSZ.

13:41
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Eddig 12 orosz olajfinomítót találtak el az ukránok

A nagy hatótávolságú ukrán támadó drónok eddig 12 orosz olajfinomítót találtak el a háború során - közölte egy ukrán hírszerzési forrás vasárnap a Reuters hírügynökséggel.

A dél-oroszországi Krasznodar régió tisztviselői azt mondták, hogy az SZBU belbiztonsági szolgálat által indított drónok az éjszaka folyamán megtámadták a szlavjanszki olajfinomítót. Vasárnap reggel az orosz védelmi minisztérium összesen 35 ukrán dróntámadást erősített meg, köztük négyet a moszkvai régióban, kettőt pedig a szomszédos Kaluga és Jaroszlavl régiókban. További ukrán drónok támadták az Ukrajnával határos Belgorodi, Kurszki és Rosztovi területeket, valamint a déli Krasznodari területet

14:20
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország elfoglalt egy fontos települést

Az orosz erők elfoglaltak egy falut az ukrajnai Zaporizzsja régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium alapján a brit Sky Newd.

A minisztérium a Telegramon azt írta, hogy Mirne falut "felszabadították" Ukrajnától. 

Donyeck déli irányában a Vosztok haderőcsoport egységei sikeres támadó műveletek eredményeként felszabadították Mirne nevű falut, valamint visszaverték az az ukrán hadsereg 72. gépesített dandárjának egy támadócsoportja által Vodyanoye közelében végrehajtott ellentámadást

 - írták. 

Ukrajna nyilvánosan nem kommentálta az állítást.

14:58
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Öt ember megsérült az orosz támadásban

Legalább öt ember megsérült egy orosz támadásban Mikolajivban - közölte a helyi ukrán kormányzó. 

15:30
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Sojgu elrendelte a fekete-tengeri haditengerészet erősebb védelmét

Oroszország védelmi minisztere utasította a fekete-tengeri haditengerészetet, hogy erősítse meg létesítményeinek védelmét, és rendszeres gyakorlatokat tartson a hajóit ért támadások visszaveréséről - írja a Sky News. Szergej Sojgu meglátogatta a haditengerészet parancsnoki központját, és beszélt a flottaparancsnoksággal a kialakult helyzetről - közölte az orosz védelmi minisztérium. Látogatására azért került sor, mert Oroszország fekete-tengeri haditengerészete gyakori támadásokkal néz szembe az ukrán erők részéről.

A minisztérium a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy Sojgu  elrendelte "a személyzet folyamatos kiképzését mind nappal, mind éjszaka az ellenséges terrortámadások visszaverésére", valamint erőfeszítéseket tett "a hajók és a hajók túlélőképességének, valamint a flotta felelősségi területén lévő infrastrukturális létesítmények biztonságának" növelésére.

Minden nap szükség van a személyzettel való kiképzésre. Kiképzés a légi támadások és a pilóta nélküli hajók támadásainak visszaverésére. Nappal és éjjel végezzük, hogy minden legénységünk készen álljon

 - mondta.

15:50
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország válaszolt Macron tűzszüneti kérésére

Oroszország válasza Emmanuel Macron kérésére, hogy az olimpiai játékok idejére tűzszünetet kössön Ukrajnában, az volt, hogy arra kérte Franciaországot, állítsa le a fegyverszállításokat az országnak. A francia elnök a kérést egy szombati párizsi interjúban tette, a Reuters jelentése szerint. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova erre a kérésre reagálva felszólította a francia elnököt a fegyverszállítások beszüntetésére - jelentette a TASZSZ hírügynökség.

Zaharova azt is mondta, hogy Macronnak ugyanezt a tűzszünetet kellett volna javasolnia a közel-keleti konfliktusban részt vevő feleknek.

16:25
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Georgia szakadár állama Oroszország részévé akar válni

A magát független államnak nevező Dél-Oszétia megvitatta, hogy Oroszország részévé váljon - állítja a RIA orosz hírügynökség jelentése, írja a The Guardian. Dél-Oszétia 1991-92-ben háborúban szakadt el a grúz uralomtól. Oroszország 2008-ban elismerte függetlennek ezt az államot és a különálló szakadár Abházia régiót is.

Erre azután került sor, hogy az orosz csapatok 2008-ban ötnapos háborúban visszaverték a Dél-Oszétiát visszafoglalni próbáló grúz kísérletet.

A Reuters jelentése szerint a RIA idézte a dél-oszétiai parlament vezetőjét, aki vasárnap megerősítette, hogy tárgyalások folytak arról, hogy Oroszország részévé váljanak.

16:56
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

A brit védelmi miniszter biztonsági okokból kénytelen volt lemondani ukrajnai útját

A brit védelmi miniszter "biztonsági okok" miatt kénytelen volt lemondani a múlt heti látogatását a dél-ukrajnai Odessza városában - közölte a védelmi minisztérium, írja a brit sajtó. Grant Shapps kénytelen volt lemondani az utazást, miután a brit hírszerzés figyelmeztette, hogy az oroszok tudomást szereztek az utazási terveiről - olvasható a Sunday Times beszámolójában. 

Miközben a múlt héten a RAF Northoltból Lengyelországba repült, értesítették, hogy egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnököt szállító páncélozott konvoj épphogy elkerülte az orosz rakétacsapást, miközben március 6-án a kikötővárosba látogatott.

18:03
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem tervezi az orosz gáz tranzitjáról szóló szerződés meghosszabbítását

Ukrajna nem tervezi az orosz gáz Európába irányuló tranzitjáról szóló szerződés meghosszabbítását, vagy új megállapodás kidolgozását - jelentette be vasárnap az ukrán energiaügyi miniszter.

Herman Haluscsenko közleményében azt írta, hogy a döntést az ukrán gázellátó rendszeren tavaly végrehajtott terheléses teszt alapján hozták meg. Ez kimutatta, hogy "a rendszer a gázszállítási, valamint a föld alatti tárolási képessége alapján az orosz gáz tranzitja nélkül is működőképes".

Kijev és Moszkva között 2019-ben kötött ötéves, 2024 decemberében lejáró gázszállítási megállapodást, amely biztosítja orosz földgáz szállítását Ukrajnán keresztül. Az orosz gázimport a 2022 februárjában kirobbant ukrajnai háború ellenére sem állt le, noha az érintett országok azóta is folyamatosan keresik az orosz gáz kiváltásának lehetőségét alternatív beszerzési lehetőségek, vagy megújuló energiaforrások bevonásának lehetőségével.

18:52
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Csökkent az orosz fegyverexport

Az orosz fegyverexport 53%-kal csökkent a 2014-2018 és a 2019-2023 közötti időszakokat összehasonlítva - derül ki a Stockholm International Peace Research Institute új kutatásából.

Ennek eredményeként Oroszország a második helyről a harmadikra esett vissza a globális fegyverexport rangsorban. A 2019-es 31 országgal szemben 2023-ban már csak 12 ország kapott jelentősebb mennyiségben orosz fegyvereket - írja a The Guardian.

19:37
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Dróncsapásról számolt be a Dnyeszter melléki szakadár terület vezetése

Katonai támaszpont elleni dróncsapásról számoltak be a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület biztonsági hatóságai vasárnap.

Az oroszbarát szeparatisták szerint a kamikazedrón becsapódása következtében kiégett a Dnyeszter melléki fegyveres erők egyik működésképtelen Mi-8MT típusú helikoptere egy kifutópályán. Mint közölték, a pilóta nélküli repülőeszköz Ukrajna irányából érkezett. Az ügyben vizsgálatot indítottak.


Áldozatokról nem tudni.

"A chisinaui hatóságok kapcsolatban állva az ukrán vezetéssel nem tudják megerősíteni a támadás tényét a Dnyeszter melléki terület ellen" - közölte a reintegrációért felelős moldovai minisztérium sajtótitkársága.
    

A Dnyeszter-mellék február végén Oroszország segítségét kérte arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Kijev szerint orosz provokáció történt.

20:30
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin fölényesen vezet az első részeredmények szerint

Fölényesen vezet Vlagyimir Putyin hivatalban lévő orosz államfő az orosz elnökválasztáson mind az exit-pollok, mind szavazatszámlálás első eredményei szerint.
Az elnök a voksok összesítésének 30,08 százaléka szerint 87,68 százalékkal vezet - közölte vasárnap este a Központi Választási Bizottság (CIK).

Az Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) szerint Putyin a szavazatok 87, a Közvélemény Alap (FOM) szerint pedig a 87,8 százalékát kapta. Mindkét intézmény állami finanszírozású.

A hivatalban lévő elnök a legutóbbi, 2018-ban megtartott elnökválasztáson a szavazatok rekordnagyságú 76,6 százalékát kapta.
    

A VCIOM szerint a kommunista Nyikolaj Haritonov a voksok 4,6, Vlagyiszlav Davankov (Új Emberek) 4,2, Leonyid Szluckij (Oroszország Liberális Demokrata Pártja) pedig a 3 százalékát kapta. A FOM szerint Haritonov 4,7, Davankov 3,6, Szlucjkij pedig 2,5 százalékot kapott.
    

A részvétel moszkvai idő szerint 20 órakor - egy órával a kalinyingrádi urnazárás előtt - 73,33 százalék volt, ami abszolút rekord az orosz elnökválasztások történetében.

20:50
március 17, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz támadás Szumi régióban

Az ukrán hadsereg három orosz szabotőrcsoport támadását akadályozta meg Szumi régióban.

Az ukrán erők tüzet nyitottak a csoportokra, emiatt "mindhárom esetben meghiúsult az ellenség terve, visszavonultak" - közölte az Ukrán Állami Határőrszolgálat.


 

04:47
március 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.